Stærekasser på Mors blev overmalet igen

Hærværk har fået Vejdirektoratets rådgiver til at tildække fotofælderne i T-krydset Vilsundvej-Nørrebro

Stærekasserne på Rute 26 er lige nu sat ud af kraft, fordi ingeniørfirmaet Swaco valgte at tildække dem med gul plast, indtil malingen kan blive renset af.Foto: Peter Mørk

Stærekasserne på Rute 26 er lige nu sat ud af kraft, fordi ingeniørfirmaet Swaco valgte at tildække dem med gul plast, indtil malingen kan blive renset af.Foto: Peter Mørk

MORS:For anden gang på en uge har nogen saboteret de såkaldte stærekasser, der er opstillet på hovedvejen Rute 26 på Mors, nærmere bestemt i T-krydset Vilsundvej-Nørrebro ved Nykøbing.

Den eller de pågældende hærværksudøvere har midlertidigt opnået det, der formentlig var hensigten: At forhindre apparaterne i at fotografere nummerplader på biler, der overskrider fartbegrænsningen på 70 kilometer i timen i krydset.

- Vores rådgiver, Swaco, har meddelt os, at fotoautomaternes glasplade søndag blev dækket med spraymaling. Det er anden gang på en uge, at det sker. Swacos tekniker valgte at tildække stærekassen. Glaspladen vil igen og hurtigst muligt blive renset, så fastkontrollen kan bringes i funktion igen, siger Karoline Lundholt, der er projektleder i Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

Hærværket synes at være en form for vejvrede. Bilister, der er blevet blitzet for at køre for stærkt gennem krydset, reagerer så kraftigt på udsigten til en fartbøde, at de vender tilbage til stedet for at sætte fartkontrollen ud af spil. I begyndelsen, hvilket vil sige for et år siden, var problemet særligt udtalt, men dengang var metoden mest at smadre glasset i kameraerne med en hammer.

- I alt var der 17 tilfælde af hærværk mod stærekasserne i 2018. I 2019, hvor kasserne snart har stået et helt år, har vi oplevet otte tilfælde, så hærværket er kraftigt nedadgående. Tre af tilfældene, hvoraf altså to på Mors, har været med spraymaling. I resten af de eksempler, vi kender til, er glasset blevet smadret eller forsøgt knust, siger Karoline Lundholt.

Forsøget med denne form for permanent fartkontrol omfatter 20 stærekasser på 11 lokationer fordelt over landet.

- Jeg er bekendt med, at politiet i et tilfælde er lykkedes med at anholde en gerningsmand. Det var i Åbybro, hvor politiet valgte at opstille overvågningskameraer, efter at stærekasserne flere gange var blevet smadret. Den slags overvågning må direktoratet ikke selv foretage sig, siger Karoline Lundholt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.