Jens-Peter Skov slipper for tiltale i sag om sex med mindreårig - mor er forundret

Moren til dengang 14-årig dreng: - Jeg kan ikke forstå det og jeg er ked af det

Sallingsund Færgekros ejer Jens-Peter Skov bliver ikke tiltalt i sagen om samleje med en 14-årig dreng på rutebilstationen i Nykøbing. <i>Arkivfoto: Bo Lehm</i>

Sallingsund Færgekros ejer Jens-Peter Skov bliver ikke tiltalt i sagen om samleje med en 14-årig dreng på rutebilstationen i Nykøbing. Arkivfoto: Bo Lehm

MORS/VIBORG:Jens-Peter Skov, indehaver af Sallingsund Færgekro på Mors, slipper for tiltale i en sag om samleje og anden seksuel omgang med en 14-årig dreng på rutebilstationen i Nykøbing i september sidste år.

Det har statsadvokaten netop afgjort og afgørelsen er sendt til den klagende part. I en flere sider lang redegørelse skriver senioranklager Emil Stenbygaard fra Statsadvokaten i Viborg til advokaten, der repræsenterer moren og den dengang 14-årige dreng:

"Ved mødet med din klient på toilettet har Jens-Peter Skov spurgt til din klients alder, der flere gange oplyste den til at være 20 år. På toilettet havde din klient og Jens-Peter Skov samleje og andet seksuelt forhold end samleje efter din klient til Jens-Peter Skov på forespørgsel havde udtrykt ønske om det. Din klient tog selv tøjet af, og der blev af din klient ikke på noget tidspunkt sagt fra, skriver Emil Stenbygaard, der konkluderer det samme som anklagemyndigheden ved Midt og Vestjyllands Politi tidligere har gjort: At det ikke kan bevises i en retssal, at Jens-Peter Skov var klar over, at drengen kun var 14 år og dermed under den seksuelle lavalder.

Moren, som Nordjyske holder anonym af hensyn til drengen, siger:

- Jeg kan ikke forstå det, og jeg er ked af afgørelsen. Jeg har netop håbet, at der ville blive rejst tiltale mod Jens-Peter Skov, efter at det siden er kommet frem, at han har en kritisabel seksuel adfærd. Det eneste gode, jeg kan se, er, at min søn har fået det bedre, efter at han har kunnet se, at han ikke er det eneste offer for kromandens seksualitet. Det har lettet min søns skyldfølelse, siger moren med henvisning til den bølge af anklager om uønskede seksuelle tilnærmelser mod personalet, som en lang række tidligere ansatte på Sallingsund Færgekro over de seneste uger er kommet med.

Med statsadvokatens seneste afvisning af at rejse tiltale, er klagemulighederne udtømt for drengen og hans mor. I svaret nævnes muligheden for et civilt søgsmål mod Jens-Peter Skov. Moren siger til Nordjyske, at hun ikke for nuværende kan overskue den mulighed.  

Nordjyske har været i kontakt med Jens-Peter Skov. Han skriver, at han ikke har har kommentarer, da afgørelsen ikke var blevet bekendtgjort for ham tidligt torsdag eftermiddag. 

To klager over afgørelse

Sagen har været påklaget to gange af moren til den dengang 14-årige dreng gennem drengens bistandsadvokat. Første gang, da Midt- og Vestjyllands havde opgivet at rejse tiltale mod Jens-Peter Skov, efter han kortvarigt havde været sigtet for samleje og anden form for seksuel samkvem med mindreårig og for voldtægt. Politiet mente ikke at kunne føre bevis for nogen af delene i retssag, selv om det, som Nordjyske kunne dokumentere tilbage i november, var erkendt af begge parter, at de havde sex på busterminalens toilet.

Statsadvokaten i Viborg gav 28. december sidste år bistandsadvokaten medhold i klagen. Politiet blev pålagt at efterforske sagen yderligere. Efterfølgende bad politiet noget usædvanligt moren og sønnen om at tilvejebringe bevis for, at drengen og Jens-Peter Skov havde kommunikeret om drengens alder på datingsitet Grindr forud for mødet på busterminalen. Men drengen havde slettet sin profil, og korrespondancen har, efter hvad der oplyses, ikke kunnet genskabes.

På baggrund af, at der således ikke kunne fremskaffes beviser for, at Jens-Peter Skov kendte drengens alder, afviste Midt- og Vestjyllands Politi 4. maj klagen. Men den afgørelse indklagede drengens advokat straks derefter for Statsadvokaten i Viborg. 

- Jeg kan jo ikke vide, om statsadvokaten har samme vurdering som politiet, sagde daværende bistandsadvokat for drengen, Carsten Lyngs, til Nordjyske i forbindelse med indgivelsen af den nye klage.

I dag er det voldtægt

Hidtil har der ligget et spørgsmål om skøn i sagen, som den er blevet vurderet fra politiets side. Var hændelsen på busterminalen sket i dag, ville der imidlertid ikke være tvivl om, at Jens-Peter Skov gjorde sig skyldig i voldtægt ved at have samleje med den 14-årige dreng.

1. marts trådte en række stramninger af straffeloven i kraft på dette område. Nu kan et barn under 15 år ikke sige ja til at dyrke sex med en voksen. Hvis partneren er over 22 år, er der altid tale om voldtægt, når den yngre part er under den seksuelle lavalder. Begrebet samleje med mindreårig eksisterer ikke længere i lovmæssig sammenhæng. Der vil altid være tale om voldtægt, og her går strafferammen op til 12 års fængsel.

Folketinget har villet gøre op med, at samleje med børn mellem 12 og 15 år tidligere blev bedømt mildt, selv om der gjaldt en strafferamme på op til otte års fængsel. For nogle år siden slap en 32-årig folkeskolelærer med to års fængsel for at have haft et seksuelt forhold til en 13-årig elev. 

I den aktuelle sag mellem den dengang 63-årige Jens-Peter Skov og den 14-årige dreng, ville kendskab til drengens alder være irrelevant, hvis episoden var indtruffet efter 1. marts. Skov ville uvægerligt være blevet kendt skyldig i voldtægt. Nu er der i henhold til daværende lovgivning tale om en skønssag.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.