Morten fik sin mors nyre

Siden Morten Nielsen fik sin mors nyre, har han langsomt fået sit liv tilbage

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Morten Nielsens 8-årige datter, Emma, var især meget påvirket af sin fars sygdom. Blandt andet derfor var Sølva Nielsen fast besluttet på, at hun ville give sin søn sin nyre. Foto: Henrik Louis

BRØNDERSLEV:Da Morten Nielsen slog øjnene op den tirsdag eftermiddag på Aarhus Universitetshospital, var det med en følelse i kroppen, som han ikke havde haft i meget lang tid.

- Jeg var slet ikke i tvivl om, at det havde virket. Det var som om, at hele min krop var blevet renset, fortæller han.

Den dag i november 2012 fik 34-årige Morten Nielsen sin mors nyre. Operationen var gået helt, som den skulle, og nu kunne Mortens nye liv begynde.

Livet sat på stand by

Inden operationen havde Morten Nielsen i årevis levet med dårlige nyrer. I december 2011 gik det helt galt, og han blev indlagt med akut nyresvigt. For at overleve var han tvunget til at gå i dialyse i fire til fem timer tre gange om ugen.

- Hele mit liv ændrede sig radikalt. Man er altid på stand by. Dialysen kommer i første række - endda før ens egne børn, siger Morten Nielsen, der bor i Brønderslev med sin kone og sine to børn.

Især Mortens 8-årige datter Emma var meget påvirket af faderens sygdom. Hun blev mere og mere trist og indelukket. Derfor besluttede Morten sig for at tage imod tilbuddet fra sin mor om at få hendes ene nyre.

- Hvis jeg ikke havde haft børn, havde jeg valgt at fortsætte med dialysen, indtil der var kommet en donor på listen. Men jeg så, hvor meget det sled på mine børn, og derfor valgte jeg, at tage imod min mors nyre, fortæller Morten.

Aldrig i tvivl

Mortens mor, 60-årige Sølva Nielsen fra Brønderslev, var aldrig i tvivl om, at hun ville give sin søn sin nyre:

- Det var en let beslutning. Jeg kunne ikke holde ud at se, hvor dårligt Morten havde det, og hvor kede af det, børnene var, siger hun.

Morten er i dag sin mor dybt taknemmelig:

- Man kan jo sige, at det er anden gang, at hun giver mig livet, siger han.

Det er nu et halvt år, siden Morten fik sin mors nyre. Hans energi er langsomt vendt tilbage.

Mortens mor, Sølva, har i dag ingen gener efter operationen.

Selv om Morten fortsat slås med infektioner i kroppen, så føler han sig som et nyt menneske:

- Det er virkelig, som om jeg har fået livet tilbage. Det kan slet ikke beskrives, hvordan det er at slippe for dialysen. Jeg plejer at sammenligne det med dem, der har gået med fodlænke i flere år, og som endelig får den af. Det er frihed, fortæller han.

I forbindelse med operationen medvirkede Mortens familie i DR-dokumentar-serien ”Giv mig livet tilbage”, der blev vist 17. juni på DR1.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.