Museum håber på genåbning og frygter for årets store satsning

Museet Ordrupgaard har budgetteret med at indhente op mod 50 procent af årets indtægter på snarlig udstilling.

Ordrupgaard <i>Morten Juhl/Ritzau Scanpix</i>

Ordrupgaard Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Museer rundtom i landet krydser fingre for, at de coronarestriktioner, som har lukket museerne, udløber som planlagt 17. januar.

For hvis de bliver forlænget, vil det koste museerne dyrt.

Det gælder for eksempel Ordrupgaard i Charlottenlund, der fra 26. januar har en stor udstilling med den franske maler Paul Gauguin.

- Forlængede restriktioner vil få store økonomiske konsekvenser for os, fordi det er en meget kostbar udstilling. Det er en af de store satsninger for os gennem flere år.

- Vi har budgetteret med at indhente en stor del af årets indtægter på den udstilling. Det vil sige 40-50 procent af vores samlede indtægter i år, siger direktør Anne-Birgitte Fonsmark.

Hun oplyser, at de nuværende restriktioner allerede har givet et stort tab for museet på grund af manglende indtægter fra en igangværende udstilling.

- Jo længere tid, der går med restriktioner, jo større bliver vores tab. Vi kommer ud med et større underskud, hvis vi ikke kan vise den udstilling med Gauguin, som vi har planlagt.

- En udstilling med den type meget kostbare lån, som vi har til den her udstilling, kan man ikke forlænge, fordi alt er aftalt. Det er meget eftertragtede værker, som også skal vises på andre udstillinger, siger museumsdirektøren.

Gauguin-udstillingen løber efter planen fra 26. januar til 1. maj. Selv hvis restriktionerne bliver forlænget, så bare et par uger af udstillingen ryger, vil det koste dyrt for museet.

Derfor er håbet, at de høje smittetal, der registreres for tiden, ikke medfører forlængede restriktioner.

Flere partier har allerede meddelt, at restriktioner for kulturlivet bør ophæves før tid, fordi den dominerende variant omikron ser ud til at give mildere sygdomsforløb. Men det har regeringen indtil videre afvist.

Også kunstmuseet Aros i Aarhus har mærket konsekvenserne af, at der den seneste tid har været lukket for besøgende.

For eksempel er det gået ud over en stor udstilling med maleren J.M.W. Turner, som ikke har været mulig at forlænge.

- Vi har naturligvis stor forståelse for, at vi skal have sænket smittetallene, men vi afventer med en forhåbning om, at kulturlivet igen kan åbne for publikum efter den 17. januar, siger Rebecca Matthews, museumsdirektør for Aros, i en skriftlig kommentar.

Onsdag er sundhedsordførere indkaldt til møde hos sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at drøfte coronasituationen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.