Når lykken er en gammel oliedåse

I Fredericia mødes samlere, entusiaster, nysgerrige, handelsmænd og andet godtfolk

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERICIA:Lykken kan være mange ting. Den helt rigtige ledning til den gamle Anglia eller Fiat 500, der er under renovering hjemme i garagen eller en håndfuld gamle oliedåser og et par emaljeskilte til samme garage. Det kan også en tofarvet Chevrolet Belair fra 1955 i flottere stand, end da den for 61 år siden rullede af samlebåndet i Detroit.

Det hele lod sig opdrive, da Messehallerne i Fredericia sidste weekend bød til Bilmesse og Brugtmarked. Omkring 400 biler og flere end 100 handelsmænd fyldte tre haller med knallerter, biler, motorcykler og reservedele i alle prisklasser. Med sine 400.000 hørte Belair’en hjemme i den dyreste ende, men en stor del af bilerne var i en stand og prisklasse, hvor de fleste kan være med, bare interessen er til stede.

Bilerne fra før Anden Verdenskrig fyldte ikke voldsomt meget, for de fleste, der makker med gamle biler, vælger nogle af de modeller, de drømte om som drenge (og nogle få drømte om som piger).

Dog pyntede en håndfuld Ford A op, og de var garneret med et par stjerner: Dels en Cadillac Imperial Sedan fra 1931 med dansk karosseri - den tilhørte Christian d. Tiende - og dels en umådelig kostbar og skinnende flot Hispano-Suiza fra 1930, udlånt fra Danmarks mest eksklusive bilmuseum, Strøjer-samlingen.

Dyre fristelser

Men årgangene fra 1950 til ind i 80’erne dominerede. Og som barn af 60’erne var det svært at komme videre fra den flot renoverede Renault Ondine - en veludstyret Dauphine.

Som lille dreng sad jeg på bagsædet af mine forældres Dauphine, ja de nåede at have to forskellige.

Prisskiltet på knap 40.000 kroner lokkede, men det vil være synd bare at lade den stå i carporten (og jeg har slet ingen garage).

Andre fristelser gjorde knapt så dybe indhug i kontoen. Finn Jørgensen fra Frederikshavn havde medbragt et stort udvalg af ikke mindst gamle oliedåser og emaljeskilte - og der var god afsætning:

- Mange vil gerne have en række dåser stående i garagen sammen med den gamle bil. Det ser jo godt ud med 20 dåser, og de må gerne se godt brugte ud.

Finn Jørgensen, der sammen med hustruen Joan driver slidt.dk, har deltaget på messen i Fredericia i mere end 10 år både forår og efterår, og han vender tilbage.

- Jeg synes, at det er rigtigt godt marked. Der kommer mange interesserede.

Nogle af standene var stærkt specialiserede. Et par brødre fra Nordsjælland havde således et udvalg af tændrør, der formentlig kan gøre Bosch-fabrikkens museum misundelig, mens en anden havde rullet en stor lastbil fyldt med stumper til gamle Folkevogne ind i hallen.

Frit løb for nostalgien

Lige bag ham fik nostalgien frit løb hos Puchklub.dk med en større samling knallerter så flotte som dengang i 70’erne.

Og i nabohallen udstillede NSU Club Danmark en halv snes biler, blandt andre dén 1200 TT, som Leif Pedersen dominerede dansk baneracing med for godt 40 år siden. Den er renoveret og lige så flot som i Leif Pedersens ungdom.

Flere biler var på ingen måde sjældne og så alligevel. En 26 år gammel BMW 520 med bare 1000 kilometer på tælleren lugtede stadig af ny bil - forhåbentlig havner den hos en person, der forstår at værdsætte og pleje køretøjet, i stedet for som så mange andre BMW’er at lide en langsom og pinefuld død i hænderne på unge mænd uden pli.

Markedet i Fredericia foregår to gange om året, næste gang 22. og 23. oktober. For bilnørder eller folk med projekter hjemme i garagen giver det mulighed for såvel en hyggelig dag i godt selskab som fundet af akkurat den strømfordeler, de mangler.

Arrangørerne står også bag de to årlige stumpemarkeder i Aars, næste gang bliver 7. maj.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.