Nægter svindel med buler i biler
45-årig mand tiltalt for med vilje at bakke ind i sønnens bil for at få udbetalt forsikringspenge

Vestre LAndsret skal behandle sagen om mulig forsikringssvindel. Arkivfoto Pressefotograf Claus Søndberg
AALBORG:En 45-årig nordjyde skal tirsdag i Vestre Landsret forsøge at slippe ud af en anklage om forsikringssvindel med bulede biler.
Anklagemyndigheden rejste oprindeligt tiltale mod både manden og dennes søn.
Faderen havde i maj 2011 købt en Audi 200, mens sønnen næsten samtidig havde købt en Mercedes 300.
Faderen og sønnen skulle ifølge byrettens anklageskrift have aftalt at lave buler i hinandens biler på en Q8-tankstation på Gugvej i Aalborg den 25. maj 2011.
Faderen var angiveligt bakket ind i sønnens bil. Derefter fik faderen Audiens tidligere ejer til at anmelde sammenstødet og den deraf følgende skade, så der kunne blive udbetalt omkring 90.000 kroner fra forsikringen.
Sønnen frikendt i byretten
Men forsikringsselskabet - TopDanmark - fattede mistanke til sagen, der blev meldt til politiet, som efterforskede episoden og der blev efterfølgende rejst tiltale mod både far og søn.
Sønnen blev dog i august 2012 frikendt i byretten, da det ikke kunne bevises, at han havde været til stede ved eller blandet ind i påkørslen på benzinstationen.
Faderen nægtede også, at der var tale om forsikringssvindel. Han forklarede i byretten, at der var tale om et rigtigt uheld, da han kom til at bakke ind i sønnens Mercedes på tankstationen, men han blev dog idømt fire måneders fængsel ved byretten - en dom han straks ankede til frifindelse, mens anklagemyndigheden kontra ankede til skærpelse.
500 sager undersøges
Hos TopDanmark kan kommunikationschef Jens Langergaard ikke udtale sig om den konkrete sag, men han oplyser, at forsikringsselskabet hvert år behandler i alt 300.000 skadessager af alskens karakter lige fra stormskader over vandskader til trafikuheld.
- Af de 300.000 sager går cirka 500 sager hvert år til vores afdeling, Centralskade, der efterforsker sagerne, hvis vi synes omstændighederne ikke helt stemmer. I Centralskade tjekker vore folk i første omgang op med skadesanmelderen. Som regel får de en ny forklaring, der opklarer de omstændigheder, der i første omgang lød til ikke at stemme, og så lukkes sagen, forklarer Jens Langergaard.
Få sager meldes til politiet
Han gør opmærksom på, at der er klar skelnen mellem ikke at udbetale en forsikringssum, og at en sag anmeldes til politiet.
- Vores første opgave går på, om vi er erstatningspligtige ud fra forsikringstagerens police. Vi kan godt afvise at udbetale en erstatning, uden at der så automatisk bliver tale om en politianmeldelse, understreger kommunikationschefen.
- Men vurderer vore sagsbehandlere, at der er tale om en strafbar handling, ja så melder vi det naturligvis til politiet, siger Jens Langergaard.
Han oplyser, at TopDanmark ud af de i alt 300.000 skadessager, der behandles, og af dem de 500, der undersøges nærmere af forsikringsselskabet, kun er 20-30 stykker, der bliver anmeldt til politiet. Og her er der vel at mærke tale om alle slags sager.
TopDanmark ligger ikke inde med tal for, hvor mange af de 20-30 sager, der handler om ”aftalte” skader på biler.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.