Nattefrost er vinens fjende

Frostskaderne ikke så slemme som frygtet

Mogens inspicerer nogle af de vinstokke, som er lavest placeret, og som nattefrosten har været hård ved. 	Foto: Ole Torp <i>Ole Torp</i>

Mogens inspicerer nogle af de vinstokke, som er lavest placeret, og som nattefrosten har været hård ved. Foto: Ole Torp Ole Torp

THORUP:- Af alle de forskellige farer, som kan spolere en god vinproduktion, er nattefrosten i maj faktisk den værste. Den kommer altid i begyndelsen af maj - i år var det på de allerførste døgn i måneden. Jeg sover faktisk ikke, når der er nattefrost netop i den periode, hvor skuddene på vinstokkene skal folde sig ud.

Det er vinavler Mogens Damsgaard på Vingården Alderslyst ved Thorup, som beretter om de problemer, som det danske vejrlig kan medføre, når man dyrker vin, hvis nordgrænse formentlig ligger omtrent midt i Vendsyssel.

- Generelt vil jeg sige, at det heldigvis ikke blev så slemt, som man kunne have frygtet. 60-70 vinstokke ud af 3.000, hvor skuddene er sorte. Det må siges at være nådigt sluppet. Det er de lavest placerede planter, som har lidt mest under frosten. Jeg har placeret varmetråde på en del af planterne, og en ganske let brise har også hjulpet, da vi havde frostgrader, siger en foreløbig lettet vinavler.

”Foreløbig” for der er meget andet, som skal falde i hak, før Mogens tør spå om antallet af flasker. Med alt muligt forbehold vover han dog at gætte på 2.000 flasker, men han vil absolut ikke hænges op på det før til oktober. Sidste år, som var det ringeste i de år, hvor han har dyrket vin, blev det kun til 700 flasker.

Mogens har netop introduceret nogle nye sorter indenfor de blå druer. Men de nye planter giver først noget efter tre år.

- Jeg satser mere og mere på at lave rosevin. Det er det bedste, når man dyrker vin i det danske klima, og det er samtidigt det, som er lettest at afsætte.

På Vingården Alderslyst kommer der mange grupper til vinsmagning. Fast en gang om året kommer der en gruppe svenskere, og en gruppe elever og deres lærere fra Aalborghus Gymnasium besøger vingården som led i kemi- og fysikundervisningen.

Mogens og Inge Damsgaard har nu været vinbønder i ni år og ser ud til at trives godt med det. Som Mogens siger med sit lune smil:

- Jeg befinder mig vældig godt med at lave det, jeg gør, og alt andet lige så er jeg optimist med hensyn til dette års vinhøst.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.