Flere turister til nordvestkysten, men ikke Thy: Her er turistdirektørens forklaring

Mens Destination Nordvestkysten samlet set havde flere overnatninger i 2022, var det ikke tilfældet i Thisted Kommune

Cykelturister i Nationalpark Thy. Turismen i Thisted Kommune, målt i antal overnatninger, har være i vækst over en årrække, men er stagneret i 2022. <i> Arkivfoto: Ole Iversen</i>

Cykelturister i Nationalpark Thy. Turismen i Thisted Kommune, målt i antal overnatninger, har være i vækst over en årrække, men er stagneret i 2022. Arkivfoto: Ole Iversen

THY:2022 - eller i hvert fald de første 11 måneder af året - har slået alle rekorder, når det gælder antal overnattende turister i de fem nordvestjyske kystkommuner, der er fælles om selskabet Destination Nordvestkysten.

Det viser en helt ny statistik, som Danmarks Statistik har lavet for Visit Denmark. 6,5 procent flere overnatninger har der været i de fem kommuner, sammenlignet med den samme 11-måneders periode i 2021.

Men tallene fortæller også, at turisterhvervet i Thisted Kommune ikke har oplevet samme fremgang i 2022. Her er antallet af overnatninger faktisk faldet en smule fra 2021 til 2022.

Direktøren for Destination Nordvestkysten, Peter Krusborg, er ikke i tvivl om, hvor man skal finde årsagen til denne afmatning i turisttilstrømningen til Thy:

- Man har været oppe og røre ved den maksimale kapacitet i de dele af året, hvor der er flest overnatninger, siger han.

Selv om der i Thy - ligesom i de andre dele af destinationens område - er meget at vinde ved at få turisterne til at komme uden for højsæsonen, så mener Peter Krusborg at der er brug for at øge kapaciteten i Thy.

Han vil ikke blande sig i, om der skal bygges nye hoteller i Thy, eller om man skal satse på sommerhuse, ferieparker, campingpladser eller noget helt femte:

- Det er ikke op til os at bestemme det. Men der er brug for mere overnatningskapacitet, og mere af det rigtige - noget, der er lækkert og rent, siger Peter Krusborg.

Han understreger, at det ikke er ensbetydende med, at turisterne nødvendigvis skal have flere penge på kontoen for at kunne feriere i Thy.

- Nystrup Camping i Klitmøller kan tilbyde super lækre og moderne faciliteter, uden at det er dyrt. Tinyhouses er et andet eksempel på en overnatningsform, som ikke behøver at koste alverden, siger han.

Vækst i Thy tidligere

Den afmatning, som turisterhvervet i Thy altså - ifølge overnatningsstatistikken - har oplevet i 2022, kommer dog efter nogle år med højere vækst i Thisted end i de andre kommuner i Destination Nordvestkystens område. 

Siden 2017 er antallet af overnatninger i Thy øget med 21,4 pct. - eller næsten det samme som de 21,7 pct. der er væksten for alle de fem kommuner under ét. 

For at kunne sammenligne med 2022, hvor overnatningstallet for december endnu ikke foreligger, bygger statistikken for alle årene på tallene for månederne januar-november. 

Peter Krusborg er ikke i tvivl om, at der fortsat er udviklingspotentiale for Thy som turistdestination:

- Jeg kender ikke noget sted, som taler mere ind i tidens ånd. Thy har natur, plads, tryghed og lokale produkter, siger han.

I Destination Nordvestkysten som helhed er det især tyske og danske gæster, der er kommet flere af. Og ifølge en pressemeddelelse fra destinationen fordeler de sig over hele året.

På linje med sidste år inviterer destinationen turisterhvervet, politikere og andre interesserede fra de fem kommuner til et "kickoff-møde" forud for den kommende sæson. Det finder igen i år sted i Thisted - i år i Thyhallen 7. februar. Og ud over muligheden for at netværke og blive klogere på de konkrete planer for 2023 får kickoff-mødet besøg af komikeren Jan Gintberg, der formentlig vil levere en munter opsang til de fremmødte. 

Destination Nordvestkysten omfatter kommunerne Holstebro, Lemvig, Thisted, Jammerbugt og Hjørring. Selskabet med hovedkontor i Aabybro har netop åbnet et kontor med to medarbejdere i Hanstholm - ud over den filial, man i forvejen havde i Lemvig.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Knivoverfald i Aalborg - politi massivt til stede
Luk