10 mio. vacciner på vej til u-lande

HJÆLP:Her i Danmark kan corona-pandemien føles som et overstået kapital.

Men sådan er det ikke alle steder. I Kina er den blusset op igen, og i en række udviklingslande arbejder man fortsat med at få vaccineret befolkningerne.

Derfor er det stadig vigtigt at få vaccineret så mange mennesker som muligt. Her giver vi i Danmark vores bidrag, senest da vi i sidste uge kunne donere 1,2 millioner vacciner til Thailand. 

Første leverance er allerede ankommet til Bangkok, og resten vil ankomme i løbet af de kommende uger. 

Dermed har Danmark rundet de i alt 10 mio. vaccinedoser, vi havde sat os som mål at donere til verdens udviklingslande. Det viser, at vi tager ansvar.

Samtidig står vi nu i en helt ny fase af pandemien. En fase, hvor udbuddet af vacciner for første gang overstiger efterspørgslen. Det er en glædelig nyhed. 

Prøv bare at tænke et år eller halvandet tilbage, hvor hele verden skreg på vacciner. Det punkt er vi nu forbi. 

Vaccinemangel er ikke længere en flaskehals. 

Det betyder også, at det internationale vaccinesamarbejde, COVAX, igennem længere tid har haft svært ved at finde lande, der vil tage imod vacciner. 

COVAX har derfor meddelt EU-landene, at behovet for donationer de kommende mange måneder er meget lille.

COVAX har grundlæggende været en succes. 

Vaccinesamarbejdet har rundet 1,5 milliarder leverede doser til 145 lande. 

Det er den mest omfangsrige og hurtigste vaccineudrulning på verdensplan nogensinde. et skal vi være glade for. Men vi skal ikke stoppe her. For vi skal gerne få endnu flere vaccineret.

Det er dog sin sag at få afleveret vaccinerne helt ud i de fjerneste afkroge af verden. Det kræver logistik, og at vaccinerne opbevares under de rigtige forhold og ved de rigtige temperaturer. 

Derudover skal der være sundhedspersonale til at give vaccinerne, og der skal være mennesker, der rent faktisk er parat til at lade sig vaccinere. 

Fordi der stadig er udfordringer i denne kæde, har det afrikanske center for sygdomskontrol og –bekæmpelse for nylig opfordret til, at donationer til det afrikanske kontinent sættes på pause indtil efteråret.

Fra dansk side gør vi fortsat, hvad vi kan for at finde modtagerlande til de vacciner, vi ikke selv skal bruge. Også ved eksempelvis at lave en direkte, bilateral aftale mellem os og et modtagerland, som vi netop har gjort med Thailand. 

Men når selv COVAX melder ud, at de har nok vacciner, så er chancerne heller ikke særlig store for, at vi i Danmark vil lykkes med at få doneret yderligere vacciner foreløbigt. 

Men vi fortsætter med at gøre forsøget, både på egen hånd og sammen med vores nordiske venner og i EU-regi i koordination med COVAX.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden