Coronavirus

20.000 ledige vaccinetider i Nordjylland: Nu er det op til borgerne selv

De næste uger lander 100.000 doser Moderna- og Pfizer-vaccine i Nordjylland - og der er tusindvis af ledige tider frem mod målet om vaccinering af alle, der ønsker det. Se hvor mange, der stadig tøver

Næsten 90 procent af de nordjyder, der har fået tilbudt vaccination mod covid 19, har fået et eller begge stik. Lige nu er der tusindvis af ledige tider, som de resterende cirka 60.000 borgere kan booke. Arkivfoto: Henrik Louis

Næsten 90 procent af de nordjyder, der har fået tilbudt vaccination mod covid 19, har fået et eller begge stik. Lige nu er der tusindvis af ledige tider, som de resterende cirka 60.000 borgere kan booke. Arkivfoto: Henrik Louis

NORDJYLLAND:Nordjylland har lagt sig i spidsen som den region, hvor den største andel af borgerne er vaccineret mod covid-19 en eller to gange. Torsdag er tallet oppe på 75,7 procent, og med masser af vacciner og ledige tider, er der en forventning om, at det stiger kraftigt de kommende uger. Sundhedsstyrelsens mål er, at alle over 12 år, der ønsker det, skal være færdigvaccineret ved udgangen af august måned.

Den ambition er det ikke muligt at komme i mål med. Borgere, der får første stik i disse dage, skal vente mindst tre uger inden de får andet stik med vaccinen fra Pfizer og mindst fire uger med vaccinen fra Moderna. Men alle er inviteret og der er masser af ledige tider og vacciner, så nu er det i høj grad op til borgerne selv at melde sig under fanerne, hvis de ønsker at blive vaccineret.

90 procent er vaccineret

Ser man på den godt halve million nordjyder over 12 år, der er inviteret til vaccination, har nu næsten 90 procent taget imod tilbuddet og fået et eller begge stik. De sidste godt ti procent tæller cirka 60.000 borgere, som enten ikke har booket tid, eller endnu ikke har fået første stik.

Forklaringen på den manglende tilslutning kan ikke længere tilskrives, at det er svært at få en tid til vaccination.

- Vi har masser af ledige tider i Nordjylland, lige nu er der 20.000 ledige tider, lyder det fra Anders Cinicola, chefkonsulent i Sundhedsplanlægning i Region Nordjylland.

I opgørelsen fra Statens Serum Institut omfatter den yngste gruppe de 10-19-årige - det skal understreges, at de 10-11-årige endnu ikke er inviteret

Der blev for alvor sat speed på vaccinationsudrulningen, da Region Nordjylland i juli modtog knap 200.000 vacciner, primært fra Rumænien.

Alene fra onsdag til torsdag er 7000 nordyder blevet færdigvaccineret og det bringer andelen af færdigvaccinerede helt i top, kun overgået af Region Sjælland.

Indenfor samme døgn har kun 73 modtaget deres første stik, men Anders Cinicola forventer, at der kommer fornyet skub i interessen nu, hvor sommeren går på hæld, og mere normale tilstande indfinder sig.

- Mange bestiller i disse dage tid til vaccination, og det hænger formentlig sammen med, at folk begynder at komme hjem fra ferie, siger Anders Cinicola.

- Vi skal stadig vaccinere i høj grad i den kommende tid og aktuelt er der cirka 4.000 nordjyder, der har booket tid til 1. stik, men som endnu ikke har modtaget det.

90.000 vacciner på vej

Selv hvis der igen kommer godt gang i efterspørgslen, er der gode udsigter til at alle, der ønsker det, kan blive vaccineret indenfor relativt kort tid.

- Aktuelt er der en fornuftig mængde af vacciner på lager i Region Nordjylland, så vi er sikre på at have doser nok til alle bookede tider. Vi forventer at modtage 42.000 doser Moderna og 49.000 doser Pfizer i løbet af de næste par uger, så der bliver rig mulighed for at bestille tid for de nordjyder, som endnu ikke har påbegyndt et vaccinationsforløb.

Det drejer sig om cirka 10 procent af alle inviterede nordjyder, og de skal bare komme an, lyder det fra regionen, der hele tiden justerer og tilpasser bemandingen.

- Vi har færre dage med fuldt bookede vaccinationscentre, sammenlignet med da vaccinationerne var på det højeste niveau.

- Men vi følger bookingerne løbende og tilpasser personalet til antallet af forventede bookinger, så vi hele tiden optimerer brugen af ressourcer, lyder det fra Cinicola.

Det er især unge mellem 20 og 29 år der sakker bagud i vaccinetilslutning, selvom de er inviteret for længe siden. Derfor har Sundhedsstyrelsen i denne uge meddelt, at man vil gøre en særlig indsats for at få netop den målgruppe, der i særlig grad smittes, vaccineret.

Et af de tiltag, der kan benyttes i den forbindelse, er drop-in-vaccinationer, hvor det er muligt at blive vaccineret uden tidsbestilling, eller tiltag hvor myndighederne opsøger f.eks. uddannelsessteder med tilbud om vaccination.

Region Nordjylland har endnu ikke fastlagt i hvilket omfang man vil benytte sig af de muligheder.

Minimalt spild

Selvom der lige nu er mange ledige tider ude på vaccinationscentrene, er der ikke fare for at vacciner af den grund går til spilde. Antallet af vaccinedoser, der fragtes ud på vaccinestederne, afstemmes nøje med det antal borgere, der har booket tid på de enkelte dage.

- Vi tager ikke hul på nye vacciner, medmindre vi er sikre på, at de kan bruges. Spild kan dog ikke undgås 100 procent, for hvis et hætteglas med vacciner åbnes, skal alle doserne anvendes inden for ganske kort tid, siger Anders Cinicola.

Der er 10 doser i et hætteglas med Moderna og 6 doser i et hætteglas med Pfizer. Så 10- eller 6-tabellen skal gerne gå op med antallet af borgere, som booker til en given dag.

Det er ikke altid tilfældet, og derfor er det stadig muligt at skrive sig op på listen til restvacciner, der opdateres daglig, lyder det fra regionen.

Fra den liste kan vaccinationsteamet forsøge at hente borgere ind, og dermed udnytte også de overskydende vaccinedråber i glassene.

Det samme gælder, hvis borgere udebliver fra den vaccinationstid, de har booket, og man derfor får vacciner i overskud ude på vaccinationsstederne.

Interessen for at stå i kø til en restvaccine har helt naturligt været dalende i takt med, at der nu ikke længere er ventetid på en vaccination. Derfor er det primært borgere, der ønsker at få 2. stik hurtigere end oprindeligt planlagt, der skriver sig på listen, oplyser Anders Cinicola.

Det har ikke været muligt at få oplyst præcis hvor mange vaccinedoser der er gået til spilde i Nordjylland, siden man begyndte af vaccinere omkring årsskiftet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.