62.000 nye skolebørn i trafikken: Alligevel passer bilister og cyklister ikke på

Både bilister og cyklister bryder færdselsreglerne ved skoler. Træn ruten til og fra skole med nye skoleelever, lyder et af rådene fra Rådet for Sikker Trafik.

Flere tusinde nye skolebørn er kommet ud i trafikken. Men ikke alle bilister og cyklister ser ud til at overholde færdselsreglerne. Foto: Laura Guldhammer <i>Foto: Laura Guldhammer</i>

Flere tusinde nye skolebørn er kommet ud i trafikken. Men ikke alle bilister og cyklister ser ud til at overholde færdselsreglerne. Foto: Laura Guldhammer Foto: Laura Guldhammer

Godt 62.000 nye skoleelever træder ifølge Børne- og Undervisningsministeriet ud i trafikken i august. Er man forælder til et af de ’nye trafikbørn’, kan man imidlertid godt få panderynker over en ny undersøgelse af trafikken netop omkring skoler.

Applus Bilsyn har spurgt 2.459 bilister om, hvilke trafikforseelser de har oplevet ved skoler de seneste seks måneder.

Mere end hver anden svarer bilister, der 'kører for stærkt', mens godt hver tiende har mødt bilister, som 'ikke holder for skolepatruljer'. Lidt færre bilister kører mod ensretningen.

Blandt cyklisterne er det ifølge de adspurgte heller ikke al færdsel, der går helt efter bogen.

Knap hver anden bilist svarer, at de ved skoler møder cykler uden lys eller som kører på fortovet. Hver tredje har oplevet cyklister, der krydser vejen uden tilsyneladende at orientere sig.

Uforudsigelig skoletrafik

- Samlet set understreger undersøgelsen, at trafiksituationen ved skoler ofte er meget spontan og uforudsigelig. Derfor bør man tage det roligt og se sig godt for. Er man i bil, opfordrer vi til, at bilen er undersøgt for fejl. En eventuel slidt bremse eller fejl på positionslyset kan have afgørende betydning for sikkerheden, tilføjer han.

Hos Rådet for Sikker Trafik vurderer man, at de yngste skoleelever typisk ikke har meget erfaring med at færdes i trafikken og kan have svært ved at overskue potentielt farlige situationer.

Derfor er det god ide at træne skolevejen med sit barn, før skolen begynder, og sætte ord på de ting, som kan være farlige.

- Skal ens barn begynde i skolen, foreslår vi, at man træner den sikreste rute med sit barn til og fra skole et par gange. Forklar, hvordan dit barn skal forholde sig i konkrete trafiksituationer som for eksempel at krydse vejen. Har børnene en mobiltelefon, bør de lægge den væk i trafikken, lyder rådene fra Jeppe Holm Gudmandsen, Rådet for Sikker Trafik.

Trafikforseelser ved skoler de seneste 6 måneder ifølge bilister

• Bilister der kører for stærkt: 54 %

• Cyklister som kører på fortov: 43 %

• Cyklister uden lys, selvom det er påkrævet: 41 procent

• Bilister der parkerer ulovligt: 40 %

• Cyklister der krydser vejen uden at orientere sig: 37 %

• Cyklister der kører mod trafikken: 32 %

• Gående som krydser vejen uden for fodgængerfeltet: 32 %

• Gående som krydser vejen uden at orientere sig: 20 %

• Bilister der ikke holder for skolepatruljer: 12 %

• Bilister der kører mod ensretningen: 7 %

• Har ikke oplevet nogen trafikforseelser: 20 %

Kilde: Applus+ Bilsyn, undersøgelse blandt 2.459 bilister

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.