RV21 Nordjylland

70-årig landmand og spidskandidat for Alternativet: Her vil han gøre en forskel

Borgerne skal have større magt og direkte indflydelse - embedsmændene skal have mindre

Gustav Sieg Sørensen, 70, er klar til at tage en tørn i Regionsrådet for Alternativet. Foto: Bo Lehm

Gustav Sieg Sørensen, 70, er klar til at tage en tørn i Regionsrådet for Alternativet. Foto: Bo Lehm

De tre vigtigste temaer er decentralisering, grøn omstilling og en gennemgribende demokratisering af samfundet. Borgerne skal have meget større og mere direkte indflydelse.

Det mener Alternativets spidskandidat til regionsrådsvalget. 70-årige Gustav Sieg Sørensen er også kandidat til kommunalbestyrelsen i Thisted kommune. På det politisk cv står mange års medlemsskab af Det Radikale Venstre.

Men partiet var ikke skarp nok på den grønne omstilling og det haltede også lidt med den sociale solidaritet, mener han. Og så er der lige folkeskolereformen, som han er meget stor modstander af. Derfor hoppede han til Alternativet.

Regionsrådsvalg 2021

Op til valget 16. november præsenterer Nordjyske partiernes spidskandidater i en række portrætter, hvor de fortæller om sig selv og deres mærkesager. Følg RV21 på nordjyske.dk og i Nordjyske Stiftstidende.

- Det nuværende embedsmandsstyre skal nedtones. I regionen har vi ganske vist fokus på patientinddragelse, men det er et område, hvor vi kan gøre det bedre, mener han.

Også når strukturen skal ændres - uanset om det er nedlæggelse af sygehuse, køb og salg af bygninger, oprettelse af regionsklinikker eller den organisatoriske del - skal borgerne inddrages direkte i beslutningerne også i de sager, hvor der på nuværende tidspunkt ikke er et lovkrav om borgerhøringer.

- Vi har set under covid-19 pandemien, at der kan være behov for at regionen hurtigt kan rykke ind i eksisterende bygninger. Så i stedet for at sælge nedlagte sygehuse, kan man leje dem ud med en klausul om, at de kan inddrages hvis der er behov for det, siger Gustav Sieg Sørensen.

Han mener, at sundhedsvæsenet er underdimensioneret.

- Vi har brug for mere personale. Både læger og sygeplejersker, siger han.

Derfor skal regionen allerede nu begynde at lægge penge til side til et lønløft for sygeplejerskerne, som han forventer bliver resultatet af den kommission, der efter sygeplejerskestrejken i sommer er nedsat til at se på lønforholdene.

- Vi skal have pengene fra staten - der er ikke andre steder at hente dem. Men derfor kan vi alligevel godt forberede os, mener Gustav Sieg Sørensen.

I samme boldgade mener han, at der skal skrues op for optaget på lægeuddannelsen på Aalborg Universitet for at imødegå landsdelens mangel på læger. Her bør regionen presse på for at få optaget sat i vejret.

- Der skal være nogen at tage af. Og vi ved jo, at hvis de uddannes i Nordjylland, vil mange af dem blive i Nordjylland. Der skal også uddannes mere personale til psykiatrien - både læger, sygeplejersker og psykologer.

- Traditionelt har sundhedsvæsenet fokuseret på diagnostik og behandling frem for forebyggelse og sundhedsfremme. Mental sundhed har primært været et spørgsmål om at behandle psykiske sygdomme inden for psykiatrien, mens sundhedssystemet fokuserer på behandling af sygdom. I Alternativet ønsker vi at gøre op med denne traditionelle tankegang.

Gustav Sieg Sørensen, 70, er spidskandidat for Alternatviet ved regionsrådsvalget, og er også opstillet til kommunalbestyrelsen i Thisted som nummer tre på partiets liste. Foto: Bo Lehm

Gustav Sieg Sørensen, 70, er spidskandidat for Alternatviet ved regionsrådsvalget, og er også opstillet til kommunalbestyrelsen i Thisted som nummer tre på partiets liste. Foto: Bo Lehm

Ud over sundhedsvæsenet har Gustav Sieg Sørensen også fokus på drikkevand og råstofudvinding. De steder, hvor der er forurening, skal der renses op. Regionen får hvert år en pulje til formålet, men den er alt, alt for lille, mener han.

- Forureningen af drikkevandet er jo usynlig, så derfor er staten alt for langsom til at punge ud.

Gustav Sieg Sørensen (Liste Å)

Gustav Sieg Sørensen, 70, bosat i Thisted, er tidligere formand for Radikale Venstre i Thy og har desuden været aktiv i Folkebevægelsen mod EU og kandidat til både Europaparlamentet og Folketinget. Han stillede også op til regionsrådsvalget i 2017 og fik 132 stemmer.

Han er nu arbejdsfri, men har været økologisk landmand og lærer på fri-og efterskoler og på VUC.

Han er også kandidat til kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune, hvor han er nummer tre på Alternativets liste.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.