Drømmer du også om et romantisk hvidt badehus? Sådan realiserede Hans sin sommerdrøm

Det er stort set umuligt at få fat i en strandgrund og et af de attraktive hvide badehuse, der om sommeren står på stranden ved Løkken og Blokhus. Men har man en gammel trailer og en god portion fingersnilde, kan man som Hans Pedersen selv bygge et charmerende frirum. Få inspiration og se hvordan huset blev bygget, trin for trin

Hans Pedersens drøm om et badehus er gået i opfyldelse. Her nyder han udsigten over Mariager Fjord, men han kan køre lige, hvorhen han vil med sit lille hus, for teknisk set er der blot tale om en trailer. Se hvordan den fingersnilde pensionist byggede det fine hvide hus på hjul.  <i>Foto: Lars Pauli</i>

Hans Pedersens drøm om et badehus er gået i opfyldelse. Her nyder han udsigten over Mariager Fjord, men han kan køre lige, hvorhen han vil med sit lille hus, for teknisk set er der blot tale om en trailer. Se hvordan den fingersnilde pensionist byggede det fine hvide hus på hjul.  Foto: Lars Pauli

NORDJYLLAND:En herlig sommerdag på stranden med mulighed for at hoppe indenfor i et lille hvidt træhus for at klæde om, spise frokost eller nyde en kølig drik i skyggen, i læ for vind og sand. 

Det lyder som en drøm, og det var det også for Hans Pedersen, Hadsund, der altid har været dybt fascineret af de charmerende hvide badehuse, der om sommeren ligger som perler på en snor på stranden i Løkken og Blokhus. Men de er så godt som umulige at få fat i. 

Derfor besluttede den fingersnilde 80-årige pensionist, at han selv måtte gribe til sav og vaterpas, for at realisere sin drøm, til glæde for hele familien. Resultatet er endda langt mere fleksibelt i brug end de oprindelige huse.

Hans Pedersens badehus skal danne ramme om samvær og hygge ved sommerdage på stranden. Selvom pladsen er begrænset, kan Hans invitere venner og familie på en drink eller kaffe, lige dér, hvor han vælger at parkere med sit hus. <i>Foto: Lars Pauli</i>

Hans Pedersens badehus skal danne ramme om samvær og hygge ved sommerdage på stranden. Selvom pladsen er begrænset, kan Hans invitere venner og familie på en drink eller kaffe, lige dér, hvor han vælger at parkere med sit hus. Foto: Lars Pauli

Hans Pedersens badehus er bygget på en gammel trailerramme og stod færdigt i efteråret. Det var for sent på sæsonen til at køre til Vesterhavet, så det blev indviet ved en familieudflugt til Havnø ved Mariager Fjord. Den rullende stue har allerede dannet ramme om flere små udflugter og hyggelige stunder ved fjorden tæt på Hans Pedersens hjem i Hadsund. 

En af hans sønner har haft et par kammerater med på en spontan aftentur med huset ned til fjorden, og da Hans Pedersen fyldte 80 år, blev badehuset pyntet med flag og blomster, og fødselaren serverede champagne på det lille klapbord. 

Hans Pedersens badehus

Men denne sommer skal huset for alvor stå sin prøve som badehus. Det charmerende lille fristed fremstår i lyse, klare farver og med en stråhat på knagen, der anslår præcis den romantiske og gammeldags stemning, der knytter sig til et badehus. Og i modsætning til de traditionelle badehuse er Hans Pedersens badehus let at transportere, så man kan slå sig ned, lige hvor man lyster.

Snart kurs mod Grønhøj

- Planen er, at badehuset i sommermånederne skal have fast plads ved familie-sommerhuset i Grønhøj, fortæller Hans Pedersen. Der kan man så hægte huset på bilens træk og trille ned på stranden, når der skal bades og hygges. Hans Pedersen har fire sønner, som sammen med deres familier vil få glæde af huset, når det får fast base ved sommerhuset.

Hans Pedersen har kreeret de smukt udskårne trædekorationer i mahogni på pensionistholdet på Visborg Husflidsskole - stråhatten fuldender det romantiske udtryk i badehuset.  <i>Foto: Lars Pauli</i>

Hans Pedersen har kreeret de smukt udskårne trædekorationer i mahogni på pensionistholdet på Visborg Husflidsskole - stråhatten fuldender det romantiske udtryk i badehuset.  Foto: Lars Pauli

- Jeg regner med, at vi kører det til Grønhøj i løbet af et par uger, lyder det forventningsfuldt fra den stolte bygherre.

Det hjemmebyggede badehus er kun cirka halv størrelse af de ikoniske badehuse i Løkken og Blokhus, men mindst lige så charmerende. De mange deltaljer, som Hans Pedersen har tilføjet, gør den hvide sommerdrøm helt unik: Smukt udskårne træarbejder i mahogni pryder overgangen mellem loft og vægge og fungerer som knage for den klassiske stråhat.

Et kreativt touch

 Træarbejdet har Hans Pedersen udført på onsdagsholdet på Visborg Husflidsskole. Bygherren er også selv mester for den rå, kubusformede metallysestage på bordet, og det fine lille fuglehus, der pryder forsiden af huset. 

Svigerdatteren Pernille Hvam Pedersen har givet indretningen det helt rette romantiske islæt, med farvestrålende puder og gulvtæppe. Fire genopladelige lamper, der ikke kræver strømstik, hænger i huset hjørner. Huset er indrettet med løse bænke, borde og stole, der kan flyttes ud og ind efter behov, når Hans byder på kaffe og kolde drikke.

- Det er blevet nøjagtig, som jeg ville have det, lyder det fra en tilfreds men også ydmyg Hans Pedersen.

Romantisk islæt

- Jeg vil på ingen måde prale af at have patent på designet, fastslår Hans Pedersen, der har hentet inspiration ved dels at studere de traditionelle badehuse på stranden, dels ved at følge hvordan andre sommerhusejere har bygget lignende transportable huse.

Udtjent trailer

Hans Pedersens badehus er opført på en trailerramme fra en 38 år gammel Brenderuptrailer og har nøjagtig de samme mål - 2 x 2 meter. Når Hans Pedersen triller afsted med sit badehus, adskiller det sig i princippet ikke fra kørsel med en trailer. Bygherren havde på forhånd sat sig omhyggeligt ind i alle regler, for at være på den sikre side, og badehusets størrelse og indretning betyder, at det til punkt og prikke lever op til de betingelser, der stilles til at køre med en almindelig trailer.

Teknisk set en trailer

Hvis badehuset f.eks. vejede mere end 500 kilo eller havde fast monterede borde og stole, ville det pludselig være i en anden kategori, med anderledes krav til bl.a. registrering og vægtafgift.

Hans Pedersen gik i gang med byggeriet i foråret 2021, og i efteråret stod badehuset klar. Den fine konstruktion har løseligt anslået kostet Hans Pedersen 10.000 kroner i  materialer. Arbejdstimerne er umulige at opgøre, andre vil muligvis kunne gennemføre byggeriet på kortere tid, men for Hans Pedersen har selve processen været vigtig, de mange overvejelser og udvikling af finurlige detaljer skulle ikke forhastes. 

- Jeg byggede på huset i fem måneder og brugte den tid, der var nødvendig, konstaterer Hans Pedersen, der i 37 år var lærer på skolen i Øster Tørslev ved Randers, hvor han underviste i træ- og metalsløjd, matematik og natur-teknik.

En pertentlig lærer

Den pensionerede sløjdlæreres omhyggelighed og pertentlighed fornægter sig ikke, det er tydeligt når man ser det fine hvide badehus.

Intet er overladt til tilfældighederne, de to støtteben bag på huset står snorlige, når de skydes ned og stabiliserer huset, mens det er i brug. 

Gennemført til perfektion

En præcist placeret krog på væggen uden for sikrer, at halvdøren ikke står og klaprer i blæsten. Den lille opbevaringsboks indenfor rummer bl.a. hynder og spritapparat, og bidrager til den ro, enkelhed og minimalistiske orden, der hersker på de begrænsede kvadratmeter. Fuglehuset på fronten er endnu en detalje, der fuldender billedet, og tagets let buede form giver huset den helt rigtige profil. 

Da huset blev indviet fortalte svigerdatteren Pernille Hvam Pedersen med et billede på sin Instagramprofil  @havenvedhadsundhavn, hvordan hendes "super seje svigerfar har bygget den gamle trailer om til det smukkeste badehus".

Instagramopslaget førte til, at familien blev kontaktet af Bolig Magasinet, der for nylig bragte en reportage om Hans Pedersens badehus.

Inspirerer gerne andre

- Det er da bare skønt, hvis andre kan få inspiration og ideer til selv at gå i gang med noget tilsvarende, siger Hans Pedersen, der gavmildt udbreder sine egne interesser til glæde for andre.

Han har allerede fået mange positive reaktioner, og familien har nydt at se hans husprojekt tage form.

- Det giver mig stor glæde, at se hvordan folk smiler, når de betragter mit badehus. Det er altid skønt at se resultatet af sit arbejde og opleve, at andre også sætter pris på det, siger Hans Pedersen, der altid har gang i et eller flere projekter. 

Han har bl.a. bygget både stole og andre møbler til sine børn, med inspiration fra klassikere i dansk møbeldesign. Barnebarnet Geo på 5 år er den heldige ejer af farfars veludførte bondegård, der med sine mange fine detaljer nok snarere bør kaldes en herregård.

De mange kreative ideer og byggerier har ifølge Hans Pedersen medvirket til, at han har holdt sig i gang og bevaret livsglæden, efter at han for fem år siden mistede sin hustru Ida.

- Næste projekt er en terrasse og så skal jeg bygge et slot til Geo, lyder det fra en initiativrige pensionist, der glæder sig til snart at køre det hvide badehus på jomfrutur til stranden ved Vesterhavet.

Her kan du se, hvordan Hans Pedersen byggede badehuset, trin for trin: 

1. Trailerplade danner gulv

Den gamle trailer skrælles ned til stellet, der er helt intakt. <i>Privatfoto</i>

Den gamle trailer skrælles ned til stellet, der er helt intakt. Privatfoto

Efter at traileren er skrællet helt ned til den bare stålramme, monteres en ny trailerplade som gulv på det bare stel. Trailerens mål på 2 x 2 meter danner ramme for det nye hus.

En ny trailerplade - så er husets gulvet på plads <i>Privatfoto</i>

En ny trailerplade - så er husets gulvet på plads Privatfoto

2. Kun lette materialer

Basen til huset sider er på plads, defineret af trælægterne.  <i>Privatfoto</i>

Basen til huset sider er på plads, defineret af trælægterne.  Privatfoto

Herefter bygges de fire sider, hvor basen er 45 x 70 mm reglar, trælægter. Da de fire rammer er klar foretages en prøvesamling af delene. Fladerne beklædes derefter med tynd krydsfiner og 9 mm sporplade, så vægge og loft har de fræsninger, der er karakteristiske for en træhytte. 

Siderne beklædes med tynd krydsfiner og sporplader - udelukkende lette materialer, der kan holde husets vægt nede på "trailer-niveau". <i>Privatfoto</i>

Siderne beklædes med tynd krydsfiner og sporplader - udelukkende lette materialer, der kan holde husets vægt nede på "trailer-niveau". Privatfoto

Siderne udstyres med vinduer med 4 mm glasruder, og en todelt dør. Der anvendes helt bevidst kun tynde og lette materialer, for at sikre at husets vægt holder sig under de 500 kilo, der er grænsen for en trailers totalvægt, hvis man vil undgå vægtafgift.

3. Tag - med smuk profil

Lægterne til husets tag skæres til, så taget får den perfekte bue. Her er tagkonstruktionen midletidigt placeret på husets gulv, så man hele tiden er sikker på, at delene passer sammen. <i>Privatfoto</i>

Lægterne til husets tag skæres til, så taget får den perfekte bue. Her er tagkonstruktionen midletidigt placeret på husets gulv, så man hele tiden er sikker på, at delene passer sammen. Privatfoto

Tagkonstruktionen bygges af reglar, som skæres, så taget får en ganske let bue. 

Krydsfiner ... <i>Privatfoto</i>

Krydsfiner ... Privatfoto

Derefter beklædes det med krydsfiner og til sidst svejses tagpap på, som fuldender det smukt buede tag.

... og tagpap. <i>Privatfoto</i>

... og tagpap. Privatfoto

4. Hvid maling i spandevis

Hans Pedersen havde mulighed for at opbevare huset sider indendørs i sit værksted, mens han malede og gav dem den sidste finish. <i>Privatfoto</i>

Hans Pedersen havde mulighed for at opbevare huset sider indendørs i sit værksted, mens han malede og gav dem den sidste finish. Privatfoto

Herefter males alle dele med hvid maling udvendig og indvendig, hvorefter vægge og tag samles og monteres på trailerpladen.

Badehusets højde på 2 meter er fastsat ud fra en af sønnernes højde - han er 1,94 m. <i>Privatfoto</i>

Badehusets højde på 2 meter er fastsat ud fra en af sønnernes højde - han er 1,94 m. Privatfoto

Badehusets sider monteres på trailerpladen. <i>Privatfoto</i>

Badehusets sider monteres på trailerpladen. Privatfoto

5. Færdigt resultat

 <i>Privatfoto</i>

Privatfoto

 <i>Privatfoto</i>

Privatfoto

 <i>Privatfoto</i>

Privatfoto

 <i>Privatfoto</i>

Privatfoto

Det færdige resultat - badehuset er klar til sommeren! <i>Privatfoto</i>

Det færdige resultat - badehuset er klar til sommeren! Privatfoto

Hans Pedersen får god hjælp af venner og familie til at montere huset og få de sidste detaljer på plads.

****

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.