AAU-forsker om raketopsending: - Det er meget epokegørende

Onsdag aften, dansk tid, vil USA for første gang i ni år sende astronauter mod rummet i en amerikansk raket. Nordjysk forsker ser det som starten på en ny generation af rummissioner

Det er astronauterne Douglas Hurley (t.v.) og Robert Behnken, der onsdag flyver mod den internationale rumstation i en Falcon 9-raket bygget af SpaceX. Foto: BILL INGALLS/Ritzau Scanpix <i>Ritzau Scanpix</i>

Det er astronauterne Douglas Hurley (t.v.) og Robert Behnken, der onsdag flyver mod den internationale rumstation i en Falcon 9-raket bygget af SpaceX. Foto: BILL INGALLS/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

AALBORG:Selvom det langt fra er første gang USA sender astronauter mod rummet, så er onsdagens raketopsendelse alligevel noget ganske særligt.

- Jeg synes jo, det er meget specielt, fortæller Jens Dalsgaard Nielsen, der er lektor på Aalborg Universitet.

Han har sammen med de studerende været med til at bygge de satellitter, som universitetet står bag, og i aften kommer han til at følge med direkte, når Falcon 9-raketten skal transportere to amerikanske astronauter afsted mod den internationale rumstation. Og her på nordjyske.dk kan du følge med live, når raketten skal afsted.

- Det er første gang SpaceX sender astronauter op til rumstationen, så det er ret nyt. USA har ikke gjort det siden 2011, hvor de havde sidste flyvning med rumfærgen, fortæller han.

Siden rumfærgerne blev pensioneret, har det kun været Rusland, der har kunnet transportere astronauter op til rumstationen. NASA har bedt firmaet SpaceX om at lave en raket og kapsel til formålet, og det er dem, der nu er klar til at blive sendt afsted. Med dagens opsendelse kan amerikanerne altså igen selv sende deres folk op til rumstationen.

- Det er meget epokegørende for dem, det her. Det er jo en helt ny generation af rummissioner, de kan komme i gang med, fortæller Jens Dalsgaard Nielsen.

Se med i videoen herunder, hvor Jens Dalsgaard Nielsen forklarer, hvorfor dagens raketopsendelse er noget særligt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.