Besparelse vil reelt lukke Kunstbygningen

Åbent brev til medlemmerne af Hjørring Byråd: Jeg beder jer om at genoverveje de aktuelle planer om at reducere Hjørring Kommunes tilskud til Kunstbygningen i Vrå. 

Hvis den planlagte reduktion på 0,5 mio. kr. gennemføres, betyder det i praksis en lukning af Kunstbygningen, som vi kender den i dag.

Den kunstneriske og kulturelle historie omkring Vrå Højskole og Svend Engelund udgør en helt unik kulturarv, der har stor betydning ikke bare for Vrå og for højskolen, men også for Vendsyssel og for hele Danmark. Ikke mindst på grund af Vrå-udstillingen, der hvert år trækker anerkendte kunstnere fra hele landet til Vrå til glæde for både kunstmiljøet og lokale borgere.

Samarbejdet mellem højskolen, Vrå-udstillingen og kunstbygningen trækker tråde helt tilbage til 1942 og er helt unikt på landsplan. Højskolen og kunstbygningen hænger sammen både historisk og rent fysisk!

Personligt har jeg fulgt Vrå Højskole og herigennem skolens samarbejde med kunstbygningen gennem knap 25 år. Set ”udefra” har kunstbygningen i disse år gennemgået en meget imponerende og positiv udvikling både i forhold til tilbygning af nye kvadratmeter, udvikling af den kunstneriske profil og en stigende professionalisering af driften.

Ikke mindst de seneste år fem-seks år har kunstbygningen opnået bred national betydning som samlingspunkt for ung dansk samtidskunst, samtidig med, at ledelsen løfter et stort ansvar for at skabe det første møde med kunsten for børnehave- og skolebørn i lokalområdet. Hertil kommer det frugtbare samarbejde med højskolens elever, Vrå Koncerterne, det lokale foreningsliv og nationale events som Kulturmødet og Naturmødet.

I dag udgør Kunstbygningen således et meget aktivt kunstcentrum og kulturhus, der i høj grad samarbejder med og skaber værdi for både lokalsamfundet og nationale miljøer. 

Den vendsysselske kulturarv bliver formidlet og sættes konstant ind i nye kontekster, så den også fremstår relevant for nutiden. Det er meget vigtigt for Vendsyssel og for Nordjylland at have en så stærk stemme i det nationale kulturlandskab, hvor blikket ellers ofte automatisk drages mod hovedstaden. Hertil kommer kulturlivets evne til at tiltrække nye indbyggere til Vrå, en by trods sin beskedne størrelse er i en rivende udvikling.

Alt dette opnår Hjørring Kommune i dag for et beskedent bidrag til driften. For relativt små midler er det muligt at fastholde en professionel kunstnerisk ledelse og administration. Dette er en forudsætning for at kunne tiltrække eksterne fondsmidler og at formidle den vendsysselske kulturarv på et professionelt niveau og på en måde, der involverer lokalbefolkningen. 

Jeg opfordrer derfor indgående byrådet til at genoverveje situationen i forhold til de endelige budgetforhandlinger og gøre, hvad der er muligt for at bevare Kunstbygningen som et aktiv for Vendsyssel og for Vrå.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.