Boganmeldelse: Vellykket toer fra Aalborg-journalist

Britt Nørbak har begået spændende opfølger til sin debutkrimi

Britt Nørbak har begået en spændende opfølger til sin debutkrimi - atter med udgangspunkt i Aalborg. <i>PR-foto</i>

Britt Nørbak har begået en spændende opfølger til sin debutkrimi - atter med udgangspunkt i Aalborg. PR-foto

Britt Nørbak: Missionen

Roman

Det kun tre år gamle superfængsel Omega Max i Aalborg Øst er åbenbart ikke flugtsikkert alligevel. Julie Røpke, der er dømt for danmarkshistoriens største smykkekup, er i hvert fald på vej over markerne mod Gistrup en kold januarnat - og det afslører jeg ikke meget ved at nævne, for sådan begynder Britt Nørbaks nye krimi, Missionen, og så er handlingen straks i gang.

Britt Nørbak er freelancejournalist med base i Aalborg og debuterede som skønlitterær forfatter i 2021 med ”Instinkt”, der ligeledes havde Julie Røpke og Omega Max i hovedrollerne, og "Missionen" er et velkomment gensyn.

I betragtning af, hvor mange af de krimier, som udgives herhjemme i disse år, der har en eller anden utilpasset og personligt martret politiperson i hovedrollen, er det befriende med en helt anden vinkel på genren, især når vinklen er så gennemført og opfindsomt turneret som i "Missionen".

Læseren kommer tæt på såvel indsatte som ansatte i superfængslet, der, selvfølgelig, både er overbelagt og underbemandet, hvilket er med til at gøre flugten fra den flugtsikre anstalt mulig.

Men Julie Røpke og hendes medsammensvorne er bestemt heller ikke uden evner, når de planlægger flugten, og som læser sidder man bare og håber, at det i virkeligheden ikke er helt så nemt som i bogen at smugle ting og sager ind i et højsikkerhedsfængsel. Men det er det jo nok.

Rundt om Julie møder vi et fint tegnet persongalleri af medfanger, den benhårde journalist Katrine Wulff, et par fængselsbetjente, der kommer rigelig tæt på Julie, samt ikke mindst Julies søster Iben, der har sin egen kamp at kæmpe i form af en dødssyg ægtemand.

Klipningen mellem de forskellige personer og handlingstråde er helt i top og er med til at drive handlingen fremad i rask tempo. Godt lavet.

Man behøver ikke have læst Instinkt for at læse "Missionen", for Britt Nørbak leverer forbilledlige resumeer af handlingstrådene, men hvorfor dog ikke nappe "Instinkt" også og få det hele med, for den er absolut også underholdende.

Forlaget har vedlagt en melding om, at der desværre er rigtig mange opsætningsfejl i Missionen, men det havde man nu ikke behøvet, for i praksis bemærker læseren det næsten ikke, og det er i hvert fald ikke værre end i så mange andre nutidige bøger.

Til gengæld glæder man sig over, at Britt Nørbaks sprog er så præcist og korrekt, og at kommaerne stort set alle er på plads, hvilket bestemt ikke er nogen selvfølge nu om dage. Der er dog et par gange, hvor hun bytter om på lykkes og lykkedes.

Men det ændrer ikke ved, at det er en glimrende, veloplagt og vellykket toer, hun har begået, og hvis den ikke fladede en smule ud til allersidst og godt kunne have brugt en iskold cliffhanger, ville Missionen have været tæt på fem stjerner.

Britt Nørbak: ”Missionen”

308 sider, 329 kr, Superlux

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.