Brrr - derfor frøs nordjyderne i december

Nordjylland skilte sig vejrmæssigt ud på flere fronter i den sidste måned i 2021

December 2021 ramte nordjyderne som en knytnæve med masser af sne, kulde og blæst på månedens første dag. Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

December 2021 ramte nordjyderne som en knytnæve med masser af sne, kulde og blæst på månedens første dag. Foto: Bo Lehm Bo Lehm

NORDJYLLAND:Hvis du gik rundt med en fornemmelse af, at Nordjylland var koldere end alle andre steder i Danmark i december 2021, har du fuldstændigt ret.

Her lå gennemsnitstemperaturen i årets sidste måned nemlig på 1,5 grader, og det var landets laveste - 0,6 grader under landsgennemsnittet på 2,1 grader, hvilket er den koldeste december siden 2012.

Det oplyser DMI, som i starten af det nye år har gransket vejrdata fra afslutningen på det år, vi netop har forladt.

- Kølig, tør og solrig. Mange nedbørsdøgn men ingen skybrud, mange frostdøgn, en del snedækkedøgn og enkelte isdøgn. Ikke hvid jul, konstaterer det meteorologiske institut i sin opsummering.

De fleste nordjyder husker sikkert den brutale start på julemåneden, som særligt Nordjylland fik i fjor. 1. december lammede årets første snestorm mere eller mindre landsdelen og betød, at Nordjylland også i det døgn kunne notere månedens kraftigste vindstød - nemlig 31,3 m/s, som blev registreret i Hirtshals. Det svarer til stærk storm.

Trods de store snemængder i det første decemberdøgn endte Nordjylland faktisk med at være den region i landet, der fik mindst nedbør i den måned. Mest nedbør kom der på Bornholm med 94,3 millimeter i gennemsnit, mens der i Nordjylland blot faldt 44 millimeter i gennemsnit.

De tal hænger godt sammen med, at Nordjylland med 50,5 solskinstimer i gennemsnit havde mest udsigt til en blå himmel i Danmark i december, mens Bornholm, som jo ellers kaldes solskinsøen, var den region i landet, som fik færrest solskinstimer med blot 38,8 i gennemsnit.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.