Danmark går forrest

KLIMALØSNINGER:Danmark går forrest med klimaløsninger til landbruget og fødevareproduktion.

Alle kender Californien for Hollywood og Silicon Valley. 

Færre ved, at Californien er en af verdens største økonomier, at Californien er en meget stor producent af landbrugsvarer, og at Californien var den første stat i USA til at indføre mål for reduktion af udledningen af drivhusgasser.

Vi kan næppe hamle op med Hollywood og Silicon Valley i Danmark. Men i krydsfeltet mellem landbrugsproduktion og klimaløsninger har vi i Danmark meget at tilbyde californierne.

Derfor har de rakt ud efter vores danske know-how, og derfor bekræfter Danmark i denne uge en partnerskabsaftale med Californien om fremtidens mælkeproduktion.

I praksis en aftale mellem California Department of Food and Agriculture og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri her i Danmark.
Californien har 1,8 millioner køer, som producerer cirka 20 procent af al amerikansk ko-mælk. Samarbejdet har til formål at udveksle viden, best practices og teknologier, der kan sikre, at mælkesektoren i både Californien og Danmark kan forøge effektiviteten, og samtidig reducere aftrykket på klima og miljø.

Temaer, som den danske mælkeproduktion allerede arbejder målrettet med.

Californien er dog ikke bare et centrum for mælkeproduktion, det er også en stat med klima-ambitioner, der minder om de danske, hvor der er politiske mål for reduktioner i 2030 og 2050, og fødevareerhvervet har en vision om at være klimaneutral i 2050.

I Californien arbejder man med visionen ”Climate Smart Agriculture”, der sigter mod en økonomisk bæredygtig landbrugsproduktion, hvor der tages hensyn til miljø og folkesundhed. Det er netop derfor Californien ønsker at lære af os.

Med andre ord: Vi sætter nu skub på, at danske løsninger sættes i spil på den anden side af kloden for at øge bæredygtigheden og mindske klimaaftrykket fra fødevareproduktionen. For selvom vi er et lille land, så kan vi sætte et stort, vedvarende og vigtigt aftryk i den globale klimaindsats.

Netop udvikling af nye, innovative løsninger til landbrugs- og fødevareproduktion var et hovedtema, da regeringen og en række af Folketingets partier sidste år indgik en historisk landbrugsaftale. Med aftalen lægges op til, at dansk landbrug skal reducere sine klimaudledninger med 55-65 procent i 2030. Samtidigt øges investeringerne i forskning og udvikling af teknologi, som kan understøtte den grønne omstilling.

Faktum er, at produktion af mad til verdens befolkning står for en betydelig del af den globale klimabelastning. Og udfordringerne bliver ikke mindre af, at der i 2050 vil være 10 milliarder mennesker på jorden – heraf 3 milliarder flere forbrugere i middelklassen.

Mens den globale befolkning vokser, bliver jorden ikke større og ressourcerne ikke flere. Derfor er der mere end nogensinde brug for innovative løsninger, som globalt kan sikre en effektiv fødevareproduktion på mindre areal og med et mindre klima- og miljøaftryk. De løsninger kan den danske fødevareklynge bidrage med. Derfor nedsatte Landbrug & Fødevarer sidste år, med opbakning fra hele landbrugs- og fødevarebranchen i Danmark, en Global Klima Task Force.

Vi kan og skal bidrage til endnu mere klima- og miljøvenlig produktion over hele kloden. Klimaet kender ikke landegrænser. Det er en global udfordring, der skal løses i fællesskab. Her skal Danmark gå forrest med de kloge løsninger.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden