Debat: Vi har overset problemerne for længe - giv psykiatrien et markant løft

- Når du brækker et ben, træder sundhedsvæsenet til. Det samme gælder desværre langt fra altid, når man har knækket psyken. Derfor skal valget være et psykiatrivalg, skriver folketingskandidat for Konservative Per Larsen. <i>Arkivfoto: Lars Pauli</i>

- Når du brækker et ben, træder sundhedsvæsenet til. Det samme gælder desværre langt fra altid, når man har knækket psyken. Derfor skal valget være et psykiatrivalg, skriver folketingskandidat for Konservative Per Larsen. Arkivfoto: Lars Pauli

DEBAT:Psykiatrien er et område, hvor vi politikere alt for længe har overset problemerne. Når du brækker et ben, træder sundhedsvæsenet til. Det samme gælder desværre langt fra altid, når man har knækket psyken.

Derfor skal valget være et psykiatrivalg. Ikke fordi jeg tror, at nogen kan vinde valget på psykiatrien. Jeg oplever nemlig, at alle mine psykiatriordførerkolleger virkelig tager det her seriøst.

Men hvor slemt står det egentlig til? Desværre er svaret, at det er værre end mange nok tror. Når man hører om læger, der står med fem selvmordstruede unge, men kun kan indlægge én, fordi der ikke er sengepladser nok, får man ondt i maven.

De unge må gå hjem uden nok hjælp, mens lægen skal leve med, at han eller hun måske har udskrevet en person, der kunne finde på at gøre alvor af sine tanker. Det er ikke godt nok, at vi ikke kan tilbyde mere hjælp, og at vores hårdtarbejdende sundhedspersonale skal arbejde under de forhold.

Derfor vil det være min og Konservatives topprioritet, at der, så snart valget er overstået, indkaldes til nye forhandlinger om en 10-års-plan for psykiatrien og den mentale trivsel. Brede forhandlinger, hvor vi giver et markant og tilstrækkeligt løft.

Jeg tror fuldt og helt på, at vi kan få hele Folketinget med på en aftale. For vi kan nemlig gøre en forskel. Vi skal handle nu.

Det er helt afgørende, at vi får flere sengepladser. Vi har konkret foreslået at oprette 400 ekstra pladser. Det er jeg helt sikker på, at vi kan finde flertal for.

Et andet konkret problem er, at vi ikke har psykiatere nok. Alle vores gode tiltag rækker ikke langt, hvis vi ikke har læger nok til at føre dem ud i livet. Det står så slemt til, at hver femte job som speciallæge i psykiatrien er ubesat – i sundhedsvæsenet generelt er det hver 12. Vi foreslår konkret, at man uddanner 150 flere speciallæger i psykiatri og børnepsykiatri – det som Lægeforeningen vurderer, at det er behov for.

Det er nemlig en bunden opgave for os politikere, at vi får psykiatrien i et niveau, vi kan være bekendt. Derfor er mit budskab til alle folketingskandidater: lad os få gjort noget.

Alle de 179, der bliver valgt til Folketinget, skal være med til at tage ansvaret på deres skuldre. Vi Konservative går gerne forrest. I verdens bedste land skal en læge ikke vælge mellem fem unge med selvmordstanker. De skal alle have hjælp.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.