DMI med forsigtigt bud: Sådan bliver julevejret

Pilen peger i retning af Ny Dansk Vinter. Gråt, vådt, og blæsende

Arkivfoto: Torben Hansen

Arkivfoto: Torben Hansen

NORDJYLLAND:Det bliver også vinter i år. Spørgsmålet er bare, hvordan vejret bliver - og med den første udgave af DMI's vinterprognose ude er konklusionen noget i retning af, at det er et godt spørgsmål.

Langtidsmeteorolog Steen Hermansen er manden bag prognosen, og holder du af hvid vinter, så er der et glimt af håb i den. For i begyndelsen af måneden kan det godt gå hen og blive koldere end normalt - og måske også vådere end normalt.

Måske'et i mængden af nedbør skyldes, at nogle prognoser forudser en periode med klassisk højtryksvejr fra et højtryk, der vil lægge sig i et bælte fra Grønland ned over Nordatlanten, Skandinavien og Vesteuropa. Bliver der etableret et højtryk nord eller øst for Danmark, så vil det trække kold luft fra arktis ned over Danmark - men ikke megen nedbør.

Andre prognoser peger derimod i retning af et lavtryksområde over Nordeuropa, der ligeledes kan give koldt vejr, men til gengæld mere ustabilt vejr med regn, slud og sne nogle steder. Det er den type vejr, der nogle gange begraver Bornholm i sne, fordi temperaturen falder over land, og når den varme, fugtige luft fra Østersøen blæser hen over øen, så falder den som sne. Samme fænomen kan opleves ved Kattegats kyster, når vinden kommer fra øst.

Men. Inden du farer ud og køber en kælk, så er den dårlige nyhed, at atter andre prognoser peger på, at det sædvanlige triste vintervejr med gråvejr, blæst og regn har en lige så stor mulighed for at vinde kampen om pladsen som danskernes vintervejr 2021/22.

Dog regner DMI med, at december bliver en anelse koldere end normalt med en våd start og tør afslutning.

Når vi når frem til januar, så falmer håbet for klassisk vinter. Hvis vi får en længere periode med kulde i december, og hvis polarhvirvlen - den polare vortex - bryder ned og sender kold luft fra arktis mod syd, så kan det godt gå han og blive en slags klassisk vinter. Men det er et hvis, og sandt at sige ser DMI ikke mange tegn på, at det sker.

Så det mest sandsynlige udfald for januar lige nu er gråt, vådt og blæsende med temperaturer lidt over normalen.

Når DMI skriver "koldere end normalt", så refererer meteorologerne til den nyeste klimanormal, der er beregnet over årene 1991-2020. Og det er nogle andre temperaturer, end forældre-generationen kan huske som normale, hvis man sammenligner med normalen for årene 1961-2020. Bare i forhold til normalen for årene 1981-2010 er gennemsnitstemperaturen i vintermånederne steget.

Så en december, der er lidt koldere end normalt er ikke fyldt med sne og klare frostdage. Den rummer bare muligheden for, at der kan komme enkelte af den slags.

Ingen trøst at hente

Kaster man blikket andre steder hen end DMI, så er der heller ikke meget håb at hente for en kold vinter der. Den amerikanske klimatolog Judah Cohen udgiver hver uge en blog med forventninger til vintervejret på den nordlige halvkugle, og han ser heller ikke mange tegn på, at vi får en kold vinter.

En af de indikatorer, han bruger til at forudse tendensen for vintervejret er snedækket hen over det nordlige Europa og Rusland ud mod Sibirien. Meget sne i oktober giver typisk en kold vinter på den nordlige halvkugle, fordi det giver grobund for de mekanismer, der i sidste ende skaber de nedbrud af den polare vortex, der altså skubber pivkold luft mod syd. Og - det snedække er i den lave ende af normalen.

Cohen ser heller ikke andre sikre tegn på andet, end at det bliver en forholdsvis varm og våd vinter med klassisk gråvejr og regn over Nordeuropa. Med det forbehold, at alle indikatorerne lige nu er lidt gennemsnitlige, så ændringer kan stadig skubbe vejret i andre retninger.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden