RV21 Nordjylland

Det her betyder mest for nordjyderne: Valgekspert er især overrasket over et emne

En god lægedækning og lave ventetider for behandlinger på sygehusene betyder mest for nordjyderne op til regionrådsvalget

Flere emner ligger tæt, når nordjyderne skal vælge, hvad der er vigtigst op til regionsrådsvalget. Grafik: Jette Klokkerholm

Flere emner ligger tæt, når nordjyderne skal vælge, hvad der er vigtigst op til regionsrådsvalget. Grafik: Jette Klokkerholm

Når regionsrådsvalget inden længe bliver skudt i gang, ville de nordjyske regionsrådspolitikere gøre klogt i at bruge deres energi på emner som lægedækning og ventetid for behandlinger på sygehusene.

Ifølge en ny Panel Nordjylland-undersøgelse er det nemlig de to valg-emner, der betyder mest for de nordjyske borgere.

Hvad er Panel Nordjylland?

Hver måned giver 2000 repræsentativt udvalgte nordjyder deres meninger til kende i Panel Nordjylland. Formålet er at blive klogere på nordjydernes holdninger, interesser og adfærd.

Panelet er oprettet af Det Nordjyske Mediehus og bestyres af Jysk Analyse, som sikrer, at tallene er i orden og er garant for panel-deltagernes anonymitet.

TV2 Nord, DR P4 Nordjylland og Det Nordjyske Mediehus er i denne undersøgelse gået sammen om at undersøge nordjyske vælgeres vigtigste emner op til regionsrådsvalget.

Ud fra en række forskellige emner har i alt 66 procent af de adspurgte angivet, at lægedækningen og ventetid for behandlinger på sygehusene har ”stor betydning” eller er af ”afgørende betydning” for, hvor de sætter krydset til regionrådsvalget 16. november. Hermed deler de altså førstepladsen for, hvad der er vigtigst.

Grafik:

Et andet emne, som har næsten lige så stor betydning for, hvor nordjyderne sætter deres kryds, er spørgsmålet om akutberedskabet - herunder responstider for ambulancer.

Her har 65 procent svaret, at akutberedskabet har ”stor betydning” eller er af ”afgørende betydning”.

Fjerdepladsen er usædvanlig

Ifølge Niels Nørgaard Kristensen, der er lektor på Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, er de fire emner, som scorer højest, ikke overraskende.

- For det første viser det, at de nordjyske vælgere peger på de områder, der er regionens kerneområder. Det er meget lig det, vi normalt ser. Folks tryghed i forhold til deres eget liv og helbred er klart det, folk har mest på sinde, og det er regionsrådets primære opgave at sikre, at folk får den behandling, de skal have så hurtigt som muligt. Så det er der ikke noget nyt i, fortæller han.

Selvom topscorerne nærmest er kedeligt forudsigelige, er der noget andet ved panel-undersøgelsen, som overrasker valgeksperten - nemlig emnet, der gemmer sig bag nordjydernes fjerde vigtigste.

På en solid fjerdeplads ligger behandlingen af psykisk syge, hvor hele 56 procent har svaret, at netop det har størst betydning for, hvor krydset ender.

- Sammenlignet med tidligere regionsrådsvalg er det noget nyt, at psykiatrien bon'er ud på den måde, som det gør her hos nordjyderne, siger Niels Nørgaard Kristensen og fortæller, at man kan læse flere ting ud af det.

- Det viser blandt andet, at der er et omsorgsgen hos nordjyderne, der tager sig af de sårbare i samfundet, men det viser også, det er et område, der har været økonomisk nedprioriteret og forsømt gennem en årrække. Det har folk registreret, og nu giver de et signal til politikerne om, at det er noget, man vil have justeret og opgraderet, forklarer han.

Derudover er det heller ikke ligegyldigt, at psykiatrien og stigende antal af psykisk syge har fyldt meget i mediebilledet den seneste tid.

- Det har selvfølgelig også været med til at give et fokus på området. Især mange unge ser vi jo er stress- og depressionsramte, hvilket også afspejler sig i, at de yngre aldersgrupper scorer højt i forhold til at finde det her område ekstra vigtigt, siger Niels Nørgaard Kristensen.

Corona ude af bevidstheden

Ser vi på de emner, der ligger i bunden for, hvad der betyder noget for nordjydernes kryds, finder vi udmøntningen af regionens kulturmidler, hvor 17 procent af de adspurgte har angivet, at netop den udmøntning har ”stor betydning” eller er af ”afgørende betydning”. Derudover ligger regionens håndtering af corona-pandemien med 32 procent og koordinering af udbuddet af ungdomsuddannelser med 33 procent.

Her er der især ét emne, der springer i valgforskerens øjne.

- Jeg ville have forventet, at coronapandemien betød mere, da det er noget, som regionen har stået meget for, og selve vaccineudrulningen er gået godt. Men jeg tror, det må være et udtryk for, at folk tænker, det er et overstået kapitel. Det er simpelthen ude af folks bevidsthed, siger Niels Nørgaard Kristensen.

Sidst, men ikke mindst undrer han siger over, at et emne som klima ikke er mere betydningsfuldt for nordjyderne.

- Klima kan jo også sagtens kobles til det nære miljø. Klima er ikke kun et spørgsmål om, hvad Folketinget tager af store beslutninger på området, det er også noget, som sker i hverdagen, når folk træffer deres daglige prioriteringer, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.