Dette forhold i sygehus-kaos er rystende
Der sidder 41 politikere i regionsrådet. Hvorfor råber flere ikke op, spørger lederskribent

Redaktionschef Kathrine Lykkegaard Jeppesen. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo
Gang på gang er det kommet frem, at opførelsen af det såkaldte supersygehus - Nyt Aalborg Universitetshospital - er præget af massive budgetoverskridelser og tidsplaner, der skrider.
Tirsdag kunne Nordjyske fortælle, at konsortiet Indigo, der er totalrådgiver på projektet, er en af to entreprenører, der har sagsøgt Region Nordjylland, fordi tidsplanen er skredet. Det samlede krav mod regionen er på 337 millioner kroner. Regionen forventer dog kun at skulle udbetale under en tredjedel af det samlede krav.
Regionsrådsformand Ulla Astman (S) ønsker ikke at uddybe, hvorfor man regner med blot at skulle betale omkring en tredjedel af det samlede krav på 337 millioner kroner, fordi der er tale om "verserende tvister".
Og så kan man kun gisne om, hvorvidt der er tale om ønsketænkning fra regionens side. Striden mellem bygherre og rådgiver er nemlig blot endnu et kapitel i fortællingen om sygehusbyggeriet, som mildest talt virker kaotisk. For godt et år siden blev byggeriet sat under skærpet tilsyn af Sundhedsministeriet. I forvejen forventer Region Nordjylland en budgetoverskridelse på næsten 200 millioner kroner.
Opførelsen af Nyt Aalborg Universitetshospital bliver - og er allerede - endnu et eksempel på store byggeprojekter, hvor økonomien løber løbsk. Historien byder på mange skrækeksempler - både fra ind- og udland, hvor man er alt for optimistisk i sin budgetlægning.
Det giver selvfølgelig anledning til bekymring. For når byggeriet engang - måske i 2023 - står færdigt, hvor ender regningen så?
Medlem af forretningsudvalg Erik Høgh-Sørensen (DF) var den eneste, der ikke ønskede at tilslutte sig den seneste månedsrapport, som regionen skal sende til Sundhedsministeriet. Han begrunder det med at byggeriet "fortsat virker til at være ude af kontrol". Han har flere gange forholdt sig kritisk til byggeriet, og det er rystende, at der ikke er flere politikere, der har råbt op.
Op til regionsrådsvalget har også Mads Duedahl, spidskandidat for Venstre, kritiseret, at der ikke opføres et barselshotel i forbindelse med det nye supersygehus. Men det klinger en smule hult, når partifællerne fra Venstre allerede i dag har pladser i forretningsudvalget og i den følgegruppe, som følger sygehusbyggeriet.
Der sidder 41 politikere i regionsrådet. Hvorfor råber flere ikke op? Hvorfor får vi ikke et nærmere indblik i de massive budgetoverskridelser og udskudte tidsplaner? Ikke fordi der skal gå politisk fnidder i etableringen af det nye sygehus, men offentligheden har krav på en dybere indsigt i Nordjyllands største byggeri nogensinde - fordi det i sidste ende er os, der skal betale regningen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.