Dette skal du have med, når du køber corona-testsæt

Supermarkeder sælger corona-testsæt uden at udlevere brugsanvisninger på dansk. Det er i strid med reglerne

En QR-kode til en dansk brugsanvsing er ikke nok, siger Lægemiddelstyrelsen

En QR-kode til en dansk brugsanvsing er ikke nok, siger Lægemiddelstyrelsen

Det er fabrikantens ansvar, at du får en brugsanvisning på dansk, når du køber et testkit, så du selv kan teste dig for, om du er smittet med covid-19. Det fastslår Lægemiddelstyrelsen.

Nogle kunder får udleveret en fotokopieret brugsanvisning på dansk, når de køber et hjemmetest-kit fra Newgene, andre gør ikke - og det sidste er ikke i orden.

Køber man sættet på nettet, understreges det, at køberen skal læse brugsanvisningen/indlægssedlen grundigt inden brug. Det kan volde nogen besvær, fordi sedlen i æsken er skrevet på engelsk og tysk, og faktisk skal der følge en dansk brugsanvisning med, når man køber godkendt medicinsk udstyr i Danmark.

Bag på æsken henvises der - på dansk - til at der er en brugsanvisning i æsken og foran er der en QR-kode, som fører frem til brugsanvisninger på en lang række sprog, også dansk. Det er bare ikke godt nok.

- Det er selvfølgelig ikke nok til at leve op til kravet om en dansk brugsanvisning, at en æske Newgene antigentest, hvor der - på fransk, tysk. hollandsk, spansk, portugisisk, italiensk, svensk og dansk - står, at æsken indeholder en brugsanvisning, samtidig kun ledsages af brugsanvisning på engelsk og tysk, skriver Lægemiddelstyrelsen og fortsætter:

- Det er heller ikke nok med en QR-kode for at tilgå en dansk brugsanvisning, da brugsanvisningen skal ledsage eller emballeres sammen med et eller flere eksemplarer af udstyret.

SuperBrugsen i Fjerritslev er en af de butikker, der lever op til reglerne og udleverer brugsanvisninger på dansk. Brugsen oplyser, at sedlerne følger med fra fabrikanten.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden