Topchef for supersygehus trækker sig efter fadæse: - Folk må tænke, som de vil

Projektdirektør Niels Uhrenfeldt stopper pludselig efter afsløringer om ulovlige el-installationer

Projektdirektør Niels Uhrenfeldt har været ansat i Region Nordjylland i 29 år, men nu slutter det altså, inden Nordjyllands største byggeri nogensinde står færdigt. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Projektdirektør Niels Uhrenfeldt har været ansat i Region Nordjylland i 29 år, men nu slutter det altså, inden Nordjyllands største byggeri nogensinde står færdigt. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Nyt Aalborg Universitetshospital

Nordjyske undersøger supersygehuset

Nordjyske sætter det største byggeri i Nordjylland nogensinde under lup

Midt i en kaotisk tid for byggeriet af supersygehuset Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU) stopper projektets øverste direktør, Niels Uhrenfeldt, pludselig.

Region Nordjylland oplyser, at han har besluttet at gå på pension, blot et halvt år før håndværkerne forventes at forlade byggepladsen.

Det sker få uger efter, at Nordjyske afslørede, at projektledelsen havde lavet en kæmpe brøler ved at misse en afgørende deadline.

Inden 30. juni 2020 skulle NAU have søgt om dispensation for at gøre el-installationer lovlige, men Niels Uhrenfeldt sendte mailen seks dage for sent, og det betød, at supersygehuset fik afslag.

Som Nordjyske skrev i begyndelsen af december, risikerer det at få tidsplanen til at skride dramatisk og give projektet en ny millionregning, hvis en del af el-installationerne skal skiftes.

Men Niels Uhrenfeldt afviser, at han er blevet vist døren i kølvandet på fadæsen.

- Der kan meget vel være nogen, der tænker: Er der nogen, der har sagt til ham, at han skal se at lette rumpetten. Det har jeg da været helt opmærksom på, men folk må tænke, som de nu vil. Det kan jeg ikke være herre over, siger den afgående projektdirektør.

- Næste år bliver jeg 72 år

Niels Uhrenfeldt stopper formelt den 1. juli 2022, men da han har en del ferie, han skal nå at afholde, har han haft sin sidste dag på byggepladsen ved udgangen af marts næste år.

Han fortæller, at beslutningen har været længe undervejs, og at han oprindeligt havde planlagt at gå på pension i foråret 2020, da byggeriet efter de første planer skulle have stået klar.

Men efter flere forsinkelser afleveres byggeriet først til sommer, hvor Niels Uhrenfeldt ikke længere er projektdirektør.

- Min dåbsattest siger, at jeg er fra 1950, så jeg havde egentlig tænkt, at jeg ville stoppe, når jeg blev 70. Næste år bliver jeg 72 år, og så kan man sige, at jeg har gjort min pligt.

Men tidsplanen skred senest i august i år. Hvorfor traf du ikke beslutningen om pension dengang?

- Jamen, fordi, så har jeg haft folk til at regne på min pension her i løbet af sommeren og begyndelsen af efteråret. Jeg har en fornuftig pension, så jeg ville ikke blive ved længere. Jeg har stort set sat mine aftryk på alle store projekter herude, lyder det fra Niels Uhrenfeldt.

- Håndteret bedst muligt

Regionsdirektør Christian Boel afviser ligeledes, at projektdirektørens fratrædelse har sammenhæng med den forsinkede dispensationsansøgning.

- Det er uundgåeligt, at et projekt af den her kompleksitet og karakter ryger ind i forskellige typer af problemstillinger, og de skal jo håndteres bedst muligt. Det synes jeg også, at Niels og projektledelsen har gjort. Det er klart, at vi gerne ville have været sagen omkring el-sikkerhed foruden – det har Niels jo også udtalt, at han gerne ville - og det må vi tage til efterretning, siger Christian Boel.

Ifølge regionsdirektøren har Niels Uhrenfeldt selv valgt at fratræde:

- Niels har selv bedt om at fratræde sin stilling og gå på pension i 2022. Og jeg tænker også, at han har en alder, hvor det er naturligt at overveje pension. Det tidspunkt er så kommet for Niels, siger Christian Boel.

Regionsdirektøren forventer, at det vil tage tre-fire måneder at finde den nye projektdirektør, som han håber vil være klar til tiltrædelse 1. april. Og da Niels Uhrenfeldt først fratræder formelt 1. juli, giver det mulighed for "en glidende overgang" til den nye byggeledelse.

Han siger samtidig, at Niels Uhrenfeldt vil fortsætte i en konsulentrolle "på nogle afgrænsede områder". Det kunne for eksempel være i forhold til udsmykningsopgaver af kirkerummet, oplyser han.

- Et privilegium

Selv siger Niels Uhrenfeldt, at det har været et privilegium at være med indtil nu:

- Det har været udfordrende og spændende i alle årene, men jeg kan ikke løbe fra, at det er et job, der har krævet mange arbejdstimer, og tiden er kommet til, at nye kræfter skal tage over og køre projektafdelingen videre, siger Niels Uhrenfeldt.

Region Nordjylland sætter nu gang i en rekrutteringsproces for at finde en ny direktør.

Håndværkerne på NAU skal efter tidsplanen, der i forvejen er skredet, forlade byggepladsen til næste sommer, mens patienterne kan rykke ind i andet halvår af 2023.

Ekstraudgifterne løber op i flere hundrede millioner kroner. Regionen forventer dog ikke en overskridelse af den samlede ramme på mere end cirka 200 millioner kroner.

I slutningen af november skrev Nordjyske, at projektet var ramt af nye rystelser, fordi el-installationerne følger den gamle lovgivning og dermed er ulovlige.

Det skete, fordi projektledelsen trods mindst syv advarsler fra totalrådgiveren Indigo, ikke fik sendt en ansøgning til Sikkerhedsstyrelsen om at dispensere fra den nye lovgivning.

- Det er simpelthen en menneskelig fejl, der er sket, at vi har overset den frist der. Det er meget ærgerligt, for den har givet os en helt masse ekstraarbejde, lød det fra Niels Uhrenfeldt.

Formand for regionsrådet Ulla Astman (S) kendte intet til afslaget på den vigtige ansøgning, og hun krævede straks en redegørelse af forløbet.

- Hvis det har den alvorlighedsgrad, så undrer det mig, at jeg og regionsrådet ikke er informeret. Det er jeg ikke tilfreds med, sagde hun.

Redegørelsen blev behandlet på et møde i forretningsudvalget den 6. december som et lukket punkt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.