Eksplosiv stigning i hjortepåkørsler i Nordjylland

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 oplevede sidste år en voldsom stigning i henvendelser om påkørte hjorte

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

NORDJYLLAND:Antallet af hjorte, der bliver påkørt og i langt de fleste tilfælde dræbt, er steget voldsomt fra 2017 til 2018 i Nordjylland. I 2017 blev der ifølge en opgørelse fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral påkørt 1.572 hjortei 2017, mens tallet i 2018 var steget til 2.012. Det svarer til en stigning på 27 procent.

Tre gode råd til at undgå påkørsel af hjorte

Sæt farten ned, når du kører i skumring, nat eller dæmring gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.

Hold øje med reflekser fra dyrenes øjne. Ser du et dyr ved vejen, så sæt farten helt ned.

En hjort kommer sjældent alene. Ser du én løbe over vejen, så tro ikke at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.

På landsplan fik Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 fik i alt 10.445 henvendelser i 2018 om påkørte hjorte i trafikken. Det er en stigning på godt 20 procent siden 2017, hvor antallet var på 8.653. Og lige nu stiger antallet af opkald om påkørte hjorte igen.

Lam flytter hjemmefra

Det skyldes, at unge lam flytter hjemmefra i denne tid, og derfor skal finde nye steder at være. Derudover stiger råbukkenes aggressionsniveau også i marts og april. De ”hævder revir”, som betyder, at de fastslår opdelingen af skoven mellem bukkene, inden parringssæsonen starter.

- Foråret er en tid med høj aktivitet hos rådyrene. Bukkene bliver mere aggressive og hævder revir, hvilket ofte resulterer i, at andre bukke jages væk og derfor må krydse vejen, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse og fortsætter:

- I samme periode føder råerne nye lam, og derfor bliver de nu knap ét år gamle lam skubbet væk fra mors skørter. Det giver en masse uerfarne rådyr-teenagere, som skal finde nye steder at være.

Flest påkørsler i skumringen

Mange nyder at tage køreturen gennem skoven, hvor synet af forårets spiren og grønne blade på træerne er en fryd for øjet. Men tager man turen gennem skoven op til eller efter mørkets frembrud, kan det blive en knap så behagelig oplevelse.

- Vores statistik viser, at langt de fleste påkørsler af hjorte i april og maj sker efter klokken 21. Det skyldes, at solen går ned omkring dette tidspunkt, og hjorte er mest aktive i svagt lys eller mørke, siger Michael Carlsen.

Den mest almindelige hjorteart i Danmark, rådyret, er ikke et stort dyr. Det har en gennemsnitsvægt på 20-25 kilo, men selv sådan en vægt kan forårsage betydelig skade på både køretøj og passagerer. Det er derfor sjældent kun hjorten, der kommer til skade i trafikale uheld.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.