Forældet og usund kultur

EVENTAFDELINGEN: Flere medier har i nogle måneder gravet en række sager frem om bilagsrod og ulovligt forbrug af de offentlige midler i Aalborg Kommunes Eventafdeling. På den baggrund har revisionen foretaget et serviceeftersyn af eventområdet. I mandags kom konklusionen.
Eventchefen får blandt andet kritik for ” ikke at have overholdt kommunens retningslinjer for dokumentation”, ”ikke at overholde kommunens retningslinjer for godkendelse af udgifter” og ”ikke at overholde kommunens retningslinjer for Master-Card i forbindelse med private udgifter”. For disse forseelser har eventchefen modtaget en advarsel, og han er blevet bedt om at tilbagebetale et mindre beløb. Eventchefen har taget advarslen til efterretning, økonomiudvalget mener stadig, at han er den rette mand på jobbet, og dermed er sagen er lukket.
AALBORG BYRÅD HAR valgt udelukkende at fokusere på bilagsrod. Kommunaldirektøren mener ikke, at han burde have fanget den mangelfulde dokumentation, da hans fokus altid er tillid til medarbejderne, og økonomiudvalget klarer sig med en bemærkning om, at man skal have styr på dokumentation og procedurer, men med en accept af, at der kan og vil blive begået fejl. For ”ingen har glæde af en nulfejlskultur”. Så nemt slap alle de involverede igennem den sag, som i måneder har trukket det ene skelet efter det andet ud af borgmesterforvaltningens skabe.
DET KAN GODT VÆRE, at topembedsmænd og borgmesteren ikke har haft indsigt i bilagsrodet, men det må formodes, at de har kendt til afdelingens kultur. Hvis de har kendt kulturen, er det ubegribeligt, at de ikke for længst har grebet ind. Har de derimod ikke kendt til kulturen, så må man stille spørgsmålstegn ved deres indsigt og nærvær i den forvaltning, hvor de formodes at lægge mange arbejdstimer hver eneste uge.
JEG VAR KOMMUNALPOLITIKER i 1980'erne. Dengang var øl og Gammel Dansk på bordene til udvalgsmøderne, og cigarkassen gik lystigt rundt. Der blev røget, så man dårligt kunne se hinanden, og nogle udvalgsmedlemmer kunne godt kvæle fire-seks genstande på en formiddag, hvorefter de gik videre til det næste møde, hvor de blev trakteret med frokost med øl og måske også en snaps.
Da jeg i 1990'erne blev kommunal ansat, blev der stadig røget, der blev solgt øl i kantinen, og en Gammel Dansk kunne godt glide ned til formiddagskaffen. Men med nye generationers indtog på de kommunale arbejdspladser blev kulturen ændret. Mulighederne for at ryge blev mere og mere indskrænket, så det nu er helt forbudt at ryge i arbejdstiden – også når man arbejder hjemmefra og alkohol er for længst fjernet fra kantinerne. Ingen drikker længere øl eller Gammel Dansk i arbejdstiden. Jeg tillader mig at tro, at den usunde kultur i dag ikke er en del af en kommunal arbejdsplads.
LIGE BORTSET FRA I EVENTAFDELINGEN. Her har man ikke forstået, at der er forskel på arbejdstid og fritidshygge. Her tror man åbenbart stadig, at de helt gode kontrakter findes på bunden af fadbamser, og at aftaler bedst hentes hjem på byens værtshuse. Man må formode, at et ”netværksmøde” har et fagligt indhold, som er betydningsfuldt for Eventafdelingens virke, men når deltagerne i gennemsnit drikker 6 fadøl hver, så må man tvivle på seriøsiteten i de faglige drøftelser.
OG DET ER HER, kommunaldirektøren og borgmesteren for længst skulle have grebet ind.
At kommunens to øverst ansvarlige gennem mange år har set gennem fingre med en kultur, der i den grad er båret af fest og ballade, er helt uforståeligt. De udtrykker stadig tillid til eventchefen. At de nu nøjes med at kalde sagen for bilagsrod, vidner om, at de slet ikke har forstået sagens kerne og den problematik, der ligger i en kultur, hvor en påstået faglighed pakkes ind i alkohol og værtshusbesøg.
Økonomiudvalget forholder sig heller ikke til, om den forældede og usunde kultur kan forsætte eller hvilke tiltag, der skal iværksættes, hvis den skal ændres. Kulturen i eventafdelingen er åbenbart ikke på dagsordenen. Det er i virkeligheden her den egentlige skandale i Borgmesterens Forvaltning ligger.
At kommunens to øverst ansvarlige gennem mange år har set gennem fingre med en kultur, der i den grad er båret af fest og ballade, er helt uforståeligt
VI MANGLER AT SE EN BORGMESTER, der går forrest i en kulturændring, hvor kontrakter underskrives i ædru tilstand, og hvor aftaler indgås omkring et af kommunens mødeborde. Det ville tjene borgmesteren til ære, hvis hans første ordre til den ny kommunaldirektør er et klart ”ryd op”.
Det er der i den grad brug for.
Kirsten Heiner samfunds- politisk engageret med rod i 70’ernes kvindebevægelse og 80’ernes kommunalpolitiske virke. Bedstemor til seks og cyklist. E-mail:
heinaalborg@gmail.com.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.