Ny rapport om frygtelige forhold på omstridt kostskole
Talsmanden for en række af de tidligere elever på Gravenshoved Kostskole er lettet

Talsmanden for de tidligere elever på Gravenshoved Kostskole, René Vinding Christensen, fik mandag morgen advokatundersøgelsen tilsendt. En undersøgelse, der skulle se nærmere på forholdene på den kritiserede observationsskole. Foto: Henrik Bo
AALBORG: Den længe ventede endelige advokatrapport om Gravenshoved Kostskole er netop landet, og rapporten finder de tidligere elevers beretninger om vold, seksuelle krænkelser, tvangsfodring, nedværdigende behandling og den generelle afskæring af kommunikation med børnenes familier troværdige.
Derudover skriver advokat Niels Vase fra advokatfirmaet Hjulmand Kaptajn, som har forestået undersøgelsen, at de beskrevne forhold udtrykker i de grovere tilfælde overtrædelser af straffeloven, Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 og forbuddet mod legemlig afstraffelse i skolen.
Gravenshoved Kostskole
- Gravenshoved Kostskole var en såkaldt observationsskole, der blev oprettet af Aalborg Kommune i 1964. Skolen lå øst for Christiansfeld i Sønderjylland.
- Skolen havde plads til 24 elever og tog sig af det, man dengang kaldte adfærdsvanskelige børn, der ikke passede ind i det almindelige skolesystem. Det kunne være børn med indlæringsproblemer eller med sociale problemstillinger.
- Fra 1970’erne og frem blev skolen drevet i et samarbejde mellem Aalborg Kommune og Nordjyllands Amt.
- I forbindelse med besparelser vælger Nordjyllands Amt i 1990, at de ikke længere vil betale for driften af Gravenshoved Kostskole. Kommunen, der ejede bygningerne, forsøgte uden held at søge dispensation til at drive skolen videre.
- Både de kommunale politikere og flere forældre var imod beslutningen om at lukke skolen.
- Gravenshoved Kostskole lukkede i starten af 1990'erne.
René Vinding Christensen, der er talsmand for en række af de tidligere elever på Gravenshoved Kostskole, har læst advokatens hovedkonklusioner, og han er lettet.
- Jeg tænker først og fremmest, det er enormt vigtigt og befriende, at alle de ting, vi har beskrevet, der har fundet sted, inklusive de seksuelle overgreb, er fundet generelt troværdige.
Talsmanden undrer sig dog, når der i advokatvurderingen står, at kommunen ikke fik besked om overgrebene i sådan en grad, at den burde have reageret.
- Vi har ikke læst hele rapporten, men jeg har en mistanke om, at de seneste oplysninger, der er gravet frem af Nordjyske, ikke er kommet med. For jeg synes, de tegner et helt andet billede, siger han.
Rådmand for Børn og unge i Aalborg Kommune, Morten Thiessen, har mandag morgen fået rapporten i hænde. Han skal sammen med sine politiske kolleger nu se rapporten igennem, inden kommunen beslutter sig for eventuelle konsekvenser.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.