Coronavirus

Her er punkterne fra dagens pressemøde

Forsamlingsforbud og afstandskrav skærpes

POLITIK:Tirsdag eftermiddag afholdte regeringen pressemøde i Spejlsalen. På grund af den nye britiske mutation af coronavirusset blev der indført flere restriktioner.

- Den er ikke farligere end den virus, vi kender, men den er meget mere smitsom, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

- Mutationen er så udbredt i Danmark og verden, at den ikke kan stoppes, men den kan forsinkes, siger statsministeren.

Grafik:

Risikoniveau 5

Danmark er nu gået fra risikoniveau 4 til niveau 5. Niveauerne er med til at beskrive, hvordan smitten er udbredt i landet.

Niveau 5 betyder udbredt samfundssmitte og risiko for, at kapaciteten på sygehusene overstiges

Niveau 4 beskriver landet som udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene.

Grafik:

Forsamlingsforbuddet sænkes

Indtil i dag har man måtte samles 10 personer i det offentlige rum. Det ændres nu til, at man maksimalt må samles 5 personer. Det indføres fra 6. januar.

- Det er en stærk appel til at aflyse alle aftaler, man kan. Den nye variant smitter meget mere, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Udover at man maksimalt må samles 5 personer i offentlige rum, så anbefales det, at man maksimalt samles 5 personer i private hjem, mens sundhedsmyndighederne anbefaler maks at se 5 forskellige personer.

- Det er vigtigt at understrege, at det er maksimalt 5. Hvis man kan se færre er det selvfølgelig en fordel, siger direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Den professionelle idræt er fortsat undtaget det generelle forsamlingsforbud, men reglen om, at der kan være 500 siddende tilskuere, udgår, oplyser Danmarks Idrætsforbund i en pressemeddelelse.

Grafik:

2 meter til hinanden

I dagligvarebutikker og andre steder i det offentlige rum skal man nu holde 2 meter til andre personer. Førhen var afstandskravet 1 meter.

- Vi skal igen holde to meters afstand mellem hinanden. Det gælder i dagligvarebutikkerne, når vi køber dagligvarer, men også i det offentlige rum, når vi møder hinanden på stien i skoven, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet

Skærpelsen af afstandskravet gælder foreløbigt frem til 17. januar.

Grafik:

Daginstitutioner

Der er i den seneste tid været snak om, at daginstitutioner burde lukkes for at forhindre smitten. Men daginstitutionerne forbliver åbne.

- Vi lytter til myndighederne i forhold til sundhedsanbefalingerne. Men vi har brug for, at der er mange personalegrupper, der kan møde frem på arbejde, siger Mette Frederiksen.

Pædagoger vil heller ikke komme foran i køen til vaccine. Ældre og sårbare vil være de først prioriterede i vaccinationskøen, siger Søren Brostrøm.

Grafik:

Forventning om forlængelse

Danskerne oplever lige nu skærpede restriktioner. Disse restriktioner gælder frem til 17. januar. Men det kan vare i længere tid, slog Mette Frederiksen (S) fast på pressemødet.

- Vi har en forventning om at forlænge de skærpede restriktioner, siger hun.

Storcentre, serveringssteder, butikker samt skoler er lukket under restriktionerne. Samtidig holder liberale erhverv som tatovør og frisør lukket.

- Udviklingen i Storbritannien viser, hvor farligt denne variant er. Kapaciteten i sygehusvæsnet er under massivt pres. De restriktioner, vi indfører i Danmark, gør, at vi kan undgå den situation, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.