Debat: Mindre kollektiv trafik går udover borgere i landdistrikterne

Danskernes mobilitet er på spil: Husk den kollektive transport i valgkampen, skriver repræsentanter for Passagerrådet

- Hvordan skal vi kunne bo og arbejde i alle dele af landet, hvis vores mobilitet begrænses? Sådan spørger flere repræsentanter fra Passagerrådet i debatindlægget. <i>Arkivfoto: Lars Pauli</i>

- Hvordan skal vi kunne bo og arbejde i alle dele af landet, hvis vores mobilitet begrænses? Sådan spørger flere repræsentanter fra Passagerrådet i debatindlægget. Arkivfoto: Lars Pauli

DEBAT: Som passagerer i den kollektive transport og formænd for de regionale passagerråd er vi stærkt bekymrede. Bekymrede for den afvikling, som særligt den kollektive busdrift ser ud til at stå over for, og bekymrede for de store konsekvenser, som dette vil få – menneskelige og samfundsmæssige såvel som klimamæssige.

Den kollektive transport er under massivt pres. Det samme er danskernes mobilitet og den grønne omstilling. Vi er mange tusind danskere – særligt dem, som bor uden for de større byer – som bliver ramt, hvis ikke der fra politisk hold bliver sat ind, og den kollektive transport bliver prioriteret. Det bør være et hovedfokus i valgkampen og det efterfølgende politiske arbejde at sikre fundamentet for kollektiv transport.

Lige nu mangler trafikselskaber og regioner i alt omkring 1 mia. kroner pga. fortsat manglende passagerindtægter og skyhøje energipriser.

Det siger sig selv, at det ikke kommer til at gå ubemærket hen, og i øjeblikket er der tale om at nedlægge busruter over hele landet. Hver syvende busrute er i fare.

Det vil f.eks. betyde, at flere borgere i landdistrikterne mister forbindelsen til andre byer, at gymnasieelever ikke kan nå i skole til tiden, at turen hjem efter en aften i byen bliver utryg, at borgere med behov for sygehusbesøg skal sætte meget ekstra tid af eller skal skifte transportmiddel flere gange, og at familier uden for de større byer bliver nødt til at investere i en ekstra bil.

Hvordan skal vi kunne bo og arbejde i alle dele af landet, hvis vores mobilitet begrænses?

Hvis ruter nedlægges, vil flere passagerer falde fra, og så bliver det rigtig svært at vende skuden igen. Det betyder, at den grønne omstilling bliver vingeskudt, og det samme gør danskernes mobilitet.

For nogen er det lig med forringet livskvalitet. 38 procent af danskerne har ikke egen bil. Det skal være muligt at bo og bevæge sig rundt i landdistrikterne uden egen bil.

Samtidig har flere trafikselskaber varslet prisstigninger på ca. 5 procent i 2023 og igen i 2024. Det vil få store konsekvenser for passagertallet og for de danskere, som i forvejen kæmper med de stigende priser generelt.

De varslede nedskæringer og prisstigninger er stik imod, hvad der kan få flere til at benytte kollektiv transport.

En undersøgelse fra Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk fra 2021 viser netop, at bl.a. frekvens og lavere priser har stor betydning for, hvorvidt danskerne vælger kollektiv transport. Et ringere udbud med færre busafgange kombineret med højere billetpriser udgør en rigtig giftig cocktail, som vil betyde færre passagerer og resultere i en negativ spiral med store konsekvenser på flere områder.

I stedet for at lade krisen være medvirkende til at afvikle den kollektive bustrafik, vil vi opfordre politikerne til at gøre det modsatte: At udvikle og investere i fremtidens kollektive transport, som man eksempelvis gør det i Spanien, Østrig og Tyskland, og holde priserne i ro.

I valgkampen håber vi derfor, at kandidaterne vil huske de borgere, som gerne vil bevare deres mobilitet og bidrage til den grønne omstilling, dem som ikke har råd til eller mulighed at eje en bil, og dem som ikke har et alternativ til kollektiv transport.


Indlægget er indsendt af: Mike Hedlund-White, forperson for Passagerrådet i Region Nordjylland. Hans Michael Betsch, formand for Passagerrådet i Region Midtjylland. Kim Müller Larsen, forperson for afdeling Sydjylland i Passagerrådet i Region Syddanmark. Gitte Reckendorff Nielsen, forperson for afdeling Fyn i Passagerrådet i Region Syddanmark. Jim Sjøgreen, formand for Passagerrådet i Region Sjælland. Og Claus Bonnevie, konstitueret formand for Passagerrådet i Region Hovedstaden.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.