Jesper fik et chok, da han så sin gamle kostskole i tv: - Jeg troede, jeg havde glemt det
Elevgruppe vokser eksplosivt efter presseomtale: Minderne fra Gravenshoved Kostskole kan ikke længere holdes nede

Grafik: Jette Klokkerholm
NORDJYLLAND:Jesper Thrysøes hustru fik et chok, da hun så sin mands reaktion foran fjernsynet tirsdag aften. Jesper begyndte at græde til nyheden om fysisk og psykisk vold mod elever på Gravenshoved Kostskole.
- Da de snakkede om godnatkyssene, blev jeg "panikken". Det røg op i halsen på mig, og så kom hele bølgen ind over mig, beretter 55-årige Jesper Thrysøe, der var elev på Gravenshoved Kostskole omkring 1978-1979.
- Jeg troede jeg havde glemt det. Men det ligger lige under overfladen i dag. Jeg har haft en rigtig dårlig nat. Jeg har det stadig skidt, siger han.
Så fik konen hele historien
Han har aldrig rigtig snakket med sin kone gennem 36 år om de frygtelige oplevelser på Gravenshoved. Og heller ikke med andre.

Jesper Thrysøe var anbragt på Gravenshoved Kostskole sidst i 1970'erne. Privatfoto
- Vi troede, det var vores egen skyld. Vi fik at vide, at vi skulle være glade for at vi var blevet anbragt et sted, hvor de elskede os, siger Jesper.
- Jeg kan ikke sige "jeg elsker dig" til min kone eller mine børn. De ved godt, jeg elsker dem, men jeg kan ikke sige det. Det var det, de sagde... Jeg brækker mig.
Han var kun 12-13 år gammel, men stor, stærk og hidsig, da han var på Gravenshoved, så han fik virkelig kærligheden at føle.
Noget for pengene
- De kaldte det ikke tæv. De sagde, at man blev "flyttet", når man blev smidt omkuld og flået afsted. Op og ned af trapper, mens man blev hamret ind i dørkarme og gelændere. De sagde, at det kostede Aalborg Kommune 275.000 kr. at have mig på Gravenshoved, og kommunen skulle have noget for pengene, fortæller Jesper.
Hvis børnene forsøgte at fortælle nogen, hvad der foregik på skolen, blev de beskyldt for at være fulde at løgn, oplevede Jesper.
- Jeg har tit selv troet, at det var løgn. Eller at det er noget, jeg har drømt, fortæller Jesper.
Gravenshoved Kostskole
Gravenshoved Kostskole var en såkaldt observationsskole, der lå øst for Christiansfeld i Sønderjylland.
Skolen havde plads til 24 elever og tog sig af det, man dengang kaldte adfærdsvanskelige børn, der ikke passede ind i det almindelige skolesystem. Det kunne være børn med indlæringsproblemer eller med sociale problemstillinger.
Fra 1970’erne og frem til september 1992 blev skolen drevet i et samarbejde mellem Aalborg Kommune og Nordjyllands Amt.
Da Jesper Thrysøe havde set tv-indslaget til ende, fortalte han endelig sin kone om kostskolen.
- Det mærkelige er, at jeg pludselig kunne tegne helt nøjagtigt, hvor alt lå på skolen, siger han undrende.
Bagefter meldte han sig ind i den lukkede gruppe "Gravenshoved Kostskole - Det sidste kapitel" på Facebook. Og så kunne han se, at mange, mange andre har haft de samme oplevelser på skolen.
Der kommer hele tiden nye medlemmer
Efter presseomtalen tirsdag er det væltet ind med nye medlemmer i gruppen.
- Vi har fået cirka 70 nye medlemmer fra tirsdag aften til onsdag eftermiddag. Der kommer hele tiden nye, fortæller Mie Hertzberg, der er en af gruppens administratorer.
De fleste bakker helhjertet op om den fælles klage til Aalborg Kommune, men i en anden, åben, Gravenshovedgruppe, der blot hedder "Gravenshoved", har der tidligere været en del debat mellem de tidligere elever, fordi der også er nogle, der husker deres ophold på kostskolen som alle tiders oplevelse, og derfor tager skolen og dens ansatte i forsvar.

Gammelt postkort fra Gravenshoved Kostskole.
Gruppens administrator, Mogens Johannesen, var på Gravenshoved i 1990, har forsøgt at opretholde den gode tone, og gjort sig til talsmand for, at der skulle være plads til begge grupper af tidligere elever.
- Nogen har haft gode oplevelser på Gravenshoved, andre har haft et helvede. Der gik ikke mere end tre-fire timer af min første dag, før jeg fik den første lussing, men kunne man finde ud af spillereglerne, kunne man klare sig, husker han.
Forsøgte at klage
Han lærte selv hurtigt at navigere uden om de værste øretæver, men var vidne til både vold og tvangsfodring, fortæller han. Da han fyldte 18 år, forsøgte han at klage over Gravenshoved Kostskole til sin daværende bopælskommune.

Mogens Johannesen var på Gravenshoved i 1990. Privatfoto
- Men jeg nåede aldrig længere end til skranken. Vi er aldrig blevet troet på, og så valgte jeg at lukke ned for det. Hvorfor fortælle, når folk bare siger, "det ikke kan passe"? Min egen familie har heller aldrig troet på det, fortæller han.
Nu bakker Mogens helhjertet op
Nordjyske har talt med en række tidligere ansatte på Gravenshoved Kostskole. De fleste ønsker ikke at udtale sig, men Bjørn Klitgaard Christensen, der var lærer på Gravenshoved fra 1978 til 1991, afviser de tidligere elevers beskyldninger.
Udtalelserne gør Mogens vred:
- Nu bakker jeg dem, der klager, op hele vejen til enden. Der skete det, der skete, på Gravenshoved, og jeg vil godt lægge hovedet på blokken. Jeg håber bare, dem, der blev ødelagt, nu kan få lukket dét kapitel af deres liv, siger han.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.