Jonas kørte galt med en promille på over 2,5: Ulykke blev vendepunktet

Jonas Schous liv kunne nemt være sluttet en forårsdag for fem år siden. I stedet gav ulykken ham livet tilbage

- Alkohol minder mig om alt det, jeg var lige ved at miste, siger Jonas Schou, der er i dag arbejder som sygevagt, pædagog og underviser det sted, hvor han selv var i behandling. I 2017 var han tæt på at miste livet i en trafikulykke. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

- Alkohol minder mig om alt det, jeg var lige ved at miste, siger Jonas Schou, der er i dag arbejder som sygevagt, pædagog og underviser det sted, hvor han selv var i behandling. I 2017 var han tæt på at miste livet i en trafikulykke. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

AALBORG:Natten til den 3. marts 2017 befinder Jonas Schou sig hos sine forældre. Parforholdet er ved at smuldre, det hele er kulsort, og han ender med at drikke det meste af natten væk.

Om morgenen sætter han sig i bilen og kører. Han skal ingen steder, bare væk.

I bilen skændes han over telefonen med Louise. De råber ad hinanden, som de plejer, og smider røret på i afmagt. Få sekunder senere ligger Jonas klemt fast i bilen på en mark. Med en promille på 2,57.

Derfra husker han kun brudstykker. Blandt andet stemmen fra redderen, der siger, at han ikke må røre sig. Nakken er brækket tre steder.

Ulykken indtraf fredag den 3. marts 2017, men allerede dagen efter tog Jonas Schou en af sine vigtigste beslutninger. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Ulykken indtraf fredag den 3. marts 2017, men allerede dagen efter tog Jonas Schou en af sine vigtigste beslutninger. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

Den dag er Jonas Schou uhyre tæt på at miste livet. I stedet bliver ulykken det vendepunkt, der giver ham livet tilbage. Dagen efter tager han beslutningen om at søge hjælp, og til marts har han været ædru alkoholiker i fem år.

- Jeg begik en katastrofal fejl ved at sætte mig ind i den bil. Jeg gjorde det, der ofte sker for alkoholikere: Jeg slukkede for fornuften, og jeg var tæt på at miste det hele, fortæller Jonas Schou om episoden.

Og tilføjer så:

- Derfra var der kun én vej, jeg kunne vælge.

- Jeg kæmpede i alt for mange år, siger Jonas Schou om sit alkoholmisbrug, som han kom ud af for snart fem år siden. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

- Jeg kæmpede i alt for mange år, siger Jonas Schou om sit alkoholmisbrug, som han kom ud af for snart fem år siden. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

20 år med alkoholmisbrug

Siden har den 41-årige nordjyde nemlig langsomt, men sikkert, taget kontrollen tilbage. Den kontrol - det greb om livet - som han havde mistet gennem 20 år med alkoholproblemer og destruktive tanker, der havde vokset sig større og større. Og som endte i en trafikulykke, der lige så godt kunne have taget livet af ham.

Men Jonas Schou har kæmpet sig tilbage - og opdaget, hvad der er vigtigt i tilværelsen.

Og det er en af pointerne på musikerens nye single "Lykken kommer sjældent alene", som han synger med Mathilde Falch. En sang, der handler om at sætte pris på hverdagen, familien, livet. Og om at kærlighed kræver arbejde.

- Jeg har knoklet for forholdet, for det var kørt helt af sporet. Jeg har taget det dybt alvorligt, så Louise kunne få tilliden tilbage. Man må aldrig læne sig tilbage og tage parforholdet for givet. Skrækscenariet er, at man bare står og råber i hver sin ende, uden at man hører hinanden, ser hinanden, mærker hinanden. Så har man ikke forvaltet kærligheden godt nok, siger Jonas Schou om budskabet på det nye singleudspil og fortsætter:

- Pointen er, som titlen lyder, at lykken sjældent kommer alene. Der er en masse, der er fantastisk, når man er i et parforhold, men de svære tider følger med. Skænderierne. Uenighederne. Drømmene, der ikke bliver realiseret.

BLÅ BOG: JONAS SCHOU

Sanger, musiker og sangskriver.

41 år.

Fra Gandrup, men bor i dag i Vester Hassing.

Gift med Louise, som han fandt sammen med i 2014. Sammen har de Adam på tre år og David på fem år. Derudover har han bonusdatteren, Nanna, på 13 år.

Uddannet skolelærer, men har siden 2019 været ansat som på behandlingscentret Tjele, hvor han arbejder som både sygevagt, pædagog og underviser.

Har udgivet to album: “Hverdagsmennesket, Sortseeren og Drømmeren” (2015) og “På Forhånd Undskyld” (2020). Hans tredje album udkommer efter planen i foråret 2022. Første single - “Lykken kommer sjældent alene”, hvor han synger duet med Mathilde Falch - udkom 26. november.

På den nye single synger Jonas Schou duet med Mathilde Falch, der også har kæmpet med voldsomme alkoholproblemer. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

På den nye single synger Jonas Schou duet med Mathilde Falch, der også har kæmpet med voldsomme alkoholproblemer. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

Ned fra piedestalen

Vi mødes på Café Ulla Terkelsen i Aalborg Vestby - samme sted, som dannede rammerne om Jonas' første date med Louise, som han siden er blevet gift med. De fandt sammen i 2014 og har fået to børn: David på fem år og Adam på tre. Derudover er Jonas bonusfar til Nanna på 13 år.

Jonas med sin ældste søn, David, på fem år. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Jonas med sin ældste søn, David, på fem år. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

Musikeren rækker hånden frem og viser et grønt kaninplaster på fingeren som et tydeligt tegn på det familieliv, han vægter uendeligt højt. Måske - set i bakspejlet - som følge af ulykken i 2017, der satte livet i relief.

Han giver et par eksempler:

- Jeg har lært at sætte stor pris på de opgaver, jeg har som far. At jeg har nogen, jeg skal smøre madpakke til. Det lyder mærkeligt, men det gør mig glad og stolt, og det er meningsfuldt for mig, siger han og slår pointen fast:

- Der er en tendens til, at vi sætter lykken op på en piedestal. Men det er altså hernede, den findes, for det er jo hernede, vi lever vores liv, siger Jonas Schou og peger ned mod gulvet.

- Det er putning om aftenen. Det er at hente og bringe i børnehaven. På den måde har Louise og børnene reddet mit liv.

- Nu er jeg et sted, hvor jeg tager mit liv alvorligt, siger Jonas Schou. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

- Nu er jeg et sted, hvor jeg tager mit liv alvorligt, siger Jonas Schou. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

"LYKKEN KOMMER SJÆLDENT ALENE"

Lykken kommer sjældent alene

Noget uventet venter altid om hjørne

Har du det på hjertet eller gi’r det op undervejs?

En dominoeffekt du selv har sat i gang

Jeg har mistet dig

Du har mistet mig

Den kærlighed vi har

Og det liv vi sammen har skabt

Tør du tage chancen og give slip?

Med risiko for at fortryde det så inderligt

Brikkerne falder en efter en

Din verden vælter og kan ikke komme op

Jeg har mistet dig

Du har mistet mig

Den kærlighed vi har

Og det liv vi sammen har skabt

Jeg har mistet dig

Og du har mistet mig

Kald det bare kærlighed

I et liv vi gjorde for svært

Lykken kommer aldrig alene

Skarpt forfulgt af følelsernes vold

Værre end had er ligegyldighed

Sig mig hvordan kom vi egentlig her til ... her til

Jeg har mistet dig

Du har mistet mig

Den kærlighed vi har

Og det liv vi sammen har skabt

Jeg har mistet dig

Og du har mistet mig

Kald det bare kærlighed

I et liv vi gjorde for svært

Tager vi lykken for givet?

Tager vi lykken for givet?

Tager vi lykken for givet?

Tager vi lykken for givet?

Sidder selv bag rattet

I dag er Jonas Schou ansat på Tjele - det behandlingscenter, der hjalp ham ud af alkoholmisbruget efter ulykken i 2017. Her arbejder han med patienterne én til én, men også med undervisning. Hans oplevelse er, at mange på centret kan spejle sig i hans historie, og han håber, at mange også vil finde håb i den.

For selvom det lyder forkert, blev ulykken hans redning.

- Efter den blev tavlen visket ren, og det betød, at jeg kunne starte forfra. Dyrke relationerne, menneskerne, alt det vigtige. Det skræmmer mig, at jeg tillod mig selv at komme helt derud, hvor jeg var lige ved at slå mig selv ihjel. Men jeg overlevede, og nu er jeg et sted, hvor jeg tager mit liv alvorligt. I dag er det mig, der sidder bag rattet - og styrer det i den rigtige retning.

"Lykken kommer sjældent alene" er første singleudspil på Jonas Schous tredje album, der efter planen udkommer i foråret 2022. Hør nummeret her:

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.