Kære DSB: Det er en ommer

At droppe kravet om pladsbillet, mens smittetallene i landet stiger, strider mod sund fornuft

De seneste uger er der sket netop det, flere eksperter havde forudsagt: I takt med at samfundet åbner, stiger antallet af smittede i Danmark, dog selvfølgelig med en tidsmæssig forskydning på nogle uger.

De øgede muligheder for at gå ud for at spise, tage i forlystelsesparker og sågar til koncerter, dog med et moderat antal gæster, har for alvor sat fokus på vigtigheden af at holde afstand, have håndhygiejnen i top og ikke mindst holde sig hjemme ved første lille host eller feberrystelse. Det er ikke i alle situationer nemt at holde sig minimum en meter fra hinanden, og netop i offentlig transport er udfordringen meget udtalt: I busserne har man problemet helt inde på livet, når man skal kante sig tæt forbi medpassagerer og når passagererne skal ind til deres plads i togene. Her er det ifølge Sundhedsstyrelsen en hjælp, hvis man tager mundbind på, fordi et mundbind kan hjælpe, når man virkelig ikke kan undgå at komme tættere på hinanden end den anbefalede meters penge.

Men at DSB i denne situation med et stigende smittetryk bruger muligheden for at tage mundbind på som argument for at droppe kravet om pladsbillet i DSB's intercity- og regionaltog virker, undskyld mig, grotesk. Især med Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøms understregning af, at mundbind er et supplement til afstandskrav og håndhygiejne og ikke kan gå i stedet for.

Anbefalingen af mundbind skal jo netop ses som et ekstra håndtag, der kommer på banen, fordi de nuværende tiltag ikke helt rækker til at holde smitten nede. I stedet bruger DSB det som argument til at slække på et tiltag.

Det sker samtidig med, at mængden af passagerer må forventes at stige markant i den kommende måned, når folk er tilbage på arbejde og uddannelsesinstutionerne har fået lov til at se de studerende til fysisk undervisning igen.

Det ligger snublende tæt på at få den tanke, at det netop er ønsket om at kunne fylde togene op til bristepunktet til studiestart, der er det egentlige argument for at droppe kravet om pladsbillet. Og DSB's ønske om at kunne transportere folk til og fra studie og arbejde er helt forståeligt, det er jo det, der er deres formål. Men målet helliger altså ikke midlet i dette tilfælde, hvor midlet rent faktisk kan forværre smittespredningen markant.

Så kære DSB, det er en ommer. Og så må myndigheder, uddannelsesinstitutioner og arbejdsgivere bakke op om at få løst de problemer, en mindre kapacitet i togene giver for pendlerne, for eksempel ved at udnytte forskudt arbejdstid og muligheder for hjemmearbejde og fjernstudie på en intelligent måde.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.