Leder

Klimabevidst farvel til livet? Naturligvis

Mulighederne for at vælge en grøn løsning, når man skal herfra bliver bedre og bedre - og det er helt i tidens ånd

Klimabevidsthed fylder mere og mere i vores dagligdag.

Lige fra hvilken bil, vi vælger, over typen og mængden af kød på vores tallerken til måden, vi køber tøj og lader vores hjem varme op på.

Men ikke kun i vores tilværelse fra dag til dag betyder det mere og mere at sætte et mindre og mindre aftryk på vores ressourcer. Også når vi skal herfra, er der en stigende interesse for at sige farvel og tak på en klimaansvarlig måde.

Sådan lyder meldingen fra den nordjyske bedemand Else Mikkelsen fra firmaet Min Afsked, og hun bakkes op af erfaringer fra Ødegaard Begravelser i det midtjyske.

Else Mikkelsen fortæller til Nordjyske, at kister flettet af pil, søgræs og sukkerrør nu er at finde på hylden sammen med en ditto produceret af genbrugspapir. Indtil videre er det dog den helt traditionelle hvide kiste, de fleste vælger, fordi prisen som på så mange andre områder fortsat er afgørende.

Dog kan ønsket om et bæredygtigt farvel nu få et yderligere skub i den rigtige retning. En gruppe elever fra Hjørring Gymnasium har arbejdet med udvikling af en genbrugskiste. Her placeres afdøde i en engangspapkiste, som så sættes ind i en trækiste. Trækisten kan anvendes igen og igen, mens papkisten med liget kremeres.

Metoden anvendes allerede hos firmaet Green Goodbye i Herning, som har leveret kister af pap til bedemandsfirmaet Ødegaard Begravelser. Og her meldes om stor efterspørgsel i den korte tid, tilbuddet har været gældende.

Nogle synes måske, at det er for meget og lugter en smule af selviscenesættelse at tænke klima ind i den sidste afsked. Nogle er måske bekymrede for, om ritualet mister sin ordentlighed, hvis genbrugspap og pileflet er involveret til at huse og bære den afdøde - og så ovenikøbet en kiste, der har rummet flere andre døde gennem tiden.

Heldigvis er den enkeltes død netop vedkommendes helt egen. Og ønsker man i den stund at sætte et grønt aftryk og markere respekt for klimaet, afgør man det selv - ligesom bevidste valg kan træffes i forhold til musik og forplejning og øvrige omstændigheder omkring begravelsen/bisættelsen. Det står frit for.

Heldigvis er der regler for håndtering af lig, og bedemandsbranchens vigtigste opgave er netop at sikre, at den håndtering foregår på en værdig måde. Derfor kommer der næppe materialer og udformninger i spil, der går på kompromis med den værdighed og sikkerhed.

Derfor synes det helt naturligt og fornuftigt, at bæredygtighed tænkes ind i den sidste stund. Faktisk en ret flot gestus at sige farvel med.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.