Så længe måtte Anne Grethe vente på at få drømmen om et badehus opfyldt

Anne Grethe Lundgaard er en af de få heldige, der ejer et badehus på stranden i Blokhus. Men det krævede en del tålmodighed, før hun kom forrest i køen

Anne Grethe Lundgaard (th.) og hendes datter Jeanette er særdeles flittige gæster ved stranden i Blokhus. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Anne Grethe Lundgaard (th.) og hendes datter Jeanette er særdeles flittige gæster ved stranden i Blokhus. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

BLOKHUS:70-årige Anne Grethe Lundgaard har fast bopæl i Pandrup lidt uden for Blokhus, men fra start maj til slut september tilbringer hun meget af sin tid på stranden i den populære ferieby, hvor hun ejer et af de velkendte badehuse, der står på rad og række op ad klitterne ved den nordjyske vestkyst.

Badehusene er ikoniske symboler for både Blokhus og Løkken. Langt størstedelen - cirka 480 - er placeret langs Løkken Strand, mens der er 47 i Blokhus. Og et af dem - nr. 11 - tilhører altså Anne Grethe Lundgaard, der for fire år siden endelig fik fingrene i et af de små, hvidmalede huse. Efter over to årtier på venteliste.

Badehusene står på rad og række i både Blokhus og Løkken, hvor de udgør et vartegn. Billedet her er fra Løkken, hvor størstedelen af badehusene er placeret. Arkivfoto: Michael Koch <i>Pressefotograf Michael Koch</i>

Badehusene står på rad og række i både Blokhus og Løkken, hvor de udgør et vartegn. Billedet her er fra Løkken, hvor størstedelen af badehusene er placeret. Arkivfoto: Michael Koch Pressefotograf Michael Koch

Anne Grethe Lundgaard fik badehuset for fire år siden og bruger det flittigt. Især om sommeren. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Anne Grethe Lundgaard fik badehuset for fire år siden og bruger det flittigt. Især om sommeren. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Ideen kom egentlig fra datteren, Jeanette Lundgaard, der dengang lige havde fået en søn. Tanken var, at et badehus ville udgøre en god base for familien til de mange kommende ferier i sommerlandet.

Anne Grethe var enig, og hun skrev sig op på ventelisten. Men der skulle gå 22 år, før hun kom forrest i køen.

Historien om badehusene i Blokhus

Den friske vesterhavsluft tiltrak sommergæster allerede fra midten af 1800-tallet.

Forfatteren Meir Goldschmidts besøg i Blokhus 1865 gav anledning til, at Blokhus blev et badested. Han var nemlig den første, der offentligt bekendtgjorde, at man kunne bade direkte i Vesterhavets bølger, så en dukkert i 1865 blev starten på Vestkyst-turismen.

Allerede i 1870 var turisterne dog kommet til Blokhus i større stil.

Det vakte undren hos de lokale, som havde en grænseløs respekt for havet, der betragtedes som en urimelig hård arbejdsplads og nådesløs nabo, hensynsløst krævende både menneskeliv og gods.

Man havde lært sig at bruge havet af bitter nød, men at fine folk kom rejsende langsvejs fra for at være ved havet og frivilligt bade i det, var ikke til at fatte umiddelbart. Ret hurtigt kom de sig dog af forbløffelse og tog med kyshånd imod den nye indtægtskilde.

Alle blokhusbeboerne kom i kontakt med turisterne om sommeren. De fleste lejede værelser ud og arbejdede på den ene eller anden måde i turistbranchen. Det kunne være at leje badevogne ud.

I begyndelsen skete badningen beskedent fra badevogne i vandkanten, men snart også fra åben strand. Badevognene erstattedes langsomt af badehuse på stranden til omklædning og ophold, og disse populære badehuse sættes stadig op hver sommer ved Blokhus Strand. Badningen foregik fra et badehus, der ved håndkraft eller hestekraft blev trukket så langt ud i vandet som muligt, hvorefter badegæsten kunne træde direkte ud i vandet uden at vise sin bare krop, som badedragten afslørede uanstændigt meget af efter tidens målestok.

Efterhånden som badegæsternes antal steg, måtte man opgive at rulle vognene ud i vandet, og badehusene blev stående på stranden og brugt som omklædningsrum.

I dag er der i Blokhus 47 badehuse, som står på stranden fra 1. maj til 30. september.

Kilde: VisitJammerbugten

Havluft og havudsigt

Huset fandt hun i Løkken, og efter en istandsættelse blev det flyttet til Blokhus, hvor Anne Grethe og familien flittigt gør brug af huset. Særligt i sommerperioden, hvor der er folk i huset stort set hver dag.

- Jeg kunne aldrig drømme om at købe et almindeligt sommerhus, hvor der er meget mere arbejde og vedligeholdelse, siger Anne Grethe Lundgaard.

- Men det har da været ude at flyve et par gange, tilføjer hun med henvisning til de episoder, hvor vinden og bølgerne har raseret de små huse.

Pynt i vindueskarmen skaber sommerhusstemningen. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Pynt i vindueskarmen skaber sommerhusstemningen. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Hun betaler knap 2.000 kroner om året for at leje en plads på stranden. Derudover koster det, når husene skal transporteres til og fra stranden i henholdsvis maj og oktober, og særligt om efteråret - har erfaringerne vist - er der risiko for stormskader på huset.

Men ifølge Anne Grethe Lundgaard er der langt flere fordele end ulemper ved at eje et badehus. Hun betragter det som et sommerhus, hvor familien kan komme og gå, som de vil.

- Det er hyggeligt at komme herned og få noget havluft. Og så kan jeg spise indenfor i mit eget badehus med udsigt til havet, siger Anne Grethe Lundgaard, der har indrettet et lille køkken med et gasblus over for bordet og siddepladserne, hvor der - med lidt god vilje - er plads til hele familien.

Anne Grethe Lundgaard med sin familie. Fra venstre: Datteren Jeanette, svigersønnen Per og kæresten, der også hedder Per. Anne Grethe fejrede i øvrigt sin 70-års-fødselsdag på stranden i Blokhus. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Anne Grethe Lundgaard med sin familie. Fra venstre: Datteren Jeanette, svigersønnen Per og kæresten, der også hedder Per. Anne Grethe fejrede i øvrigt sin 70-års-fødselsdag på stranden i Blokhus. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Alle badehusene er optaget, men man kan stadig komme på en venteliste. I Blokhus står der dog omkring 200 navne på ventelisten, og kigger man på statistikkerne, er der kun ejerudskiftning én-to gange om året. Jammerbugt Kommune opkræver et gebyr på 100 kroner om året, hvis man vil stå på ventelisten.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.