Lene arbejder 75 timer om ugen: - Jeg sidder kun ned, når jeg skal tisse

Lene Hyldahl kunne ikke fordrage kaffe, før hun fyldte 25. Så blev hun den første kvindelige danmarksmester i barista, og i dag har hun sin egen kaffebar, som hun betragter som sit andet hjem. Men hendes arbejdsraseri har også en bagside

- Jeg vil helst ikke regne min timeløn ud, siger Lene Hyldahl, der gerne bruger sin sparsomme fritid i haven. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

- Jeg vil helst ikke regne min timeløn ud, siger Lene Hyldahl, der gerne bruger sin sparsomme fritid i haven. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

AALBORG/NØRRESUNDBY:Hun kan ikke skjule sårene på knoerne, men “det er ingenting”, siger Lene Hyldahl, der havde et lille uheld tidligere på dagen.

Morgenen var ellers rolig og sædvanlig. Hun stod op klokken 03:30, smurte madpakker til sine to børn og cyklede over fjorden ind til Gabels Torv i hjertet af Aalborg for at ordne bagværket og gøre klar til en ny dag i cafeen.

Men på vejen styrtede hun.

- Jeg er bare dybt taknemmelig for, at jeg ikke brækkede hånden, for så havde min mand hængt på den. En af vores opvaskere spurgte mig forleden: Hvad gør vi egentlig, hvis du bliver syg? Og jeg måtte bare svare: Det bliver jeg ikke.

- Det er fascinerende, at jeg kan få hr. og fru Danmark til at smage forskellen, siger Lene Hyldahl. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

- Det er fascinerende, at jeg kan få hr. og fru Danmark til at smage forskellen, siger Lene Hyldahl. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Lene Hyldahl ejer og driver kaffebaren Behag Din Smag med sin mand, Jeppe Hasager. Hun insisterer på at være i cafeen hver dag - dog som regel undtagen søndag, hvor der er lukket - og hun bruger sjældent under 75 timer om ugen på den adresse, hun kalder sit andet hjem: Slotsgade 16A, 9000 Aalborg.

Her ligger den kaffebar, hun og manden åbnede i 2004. Et livsværk for den 43-årige thybo, der godt ved, at hun arbejder for meget. Men selv efter 17 år har hun mere end almindeligt svært ved at give slip - og sige fra.

Og det er der særligt to grunde til: fællesskabet i cafeen og kærligheden til kaffe. To ting, som ifølge Lene hænger uløseligt sammen.

BLÅ BOG: LENE HYLDAHL

43 år.

Opvokset i Snedsted i Thy og i København.

Gift med Jeppe, som hun ejer og driver Aalborg-kaffebaren Behag Din Smag med. Parret bor i Nørresundby, og sammen har de to drenge på 10 og 12 år.

Uddannet tjener og markedsføringsøkonom.

I 2007 vandt hun DM i barista. I øvrigt som den første kvinde i mesterskabets historie.

Behag Din Smag har 12 ansatte - inklusive Lene og Jeppe. Heraf syv på deltid.

Nørd og no bullshit

Da vi mødes i privaten i Nørresundby ved 9-tiden, kommer hun direkte fra cafeen. Vi slår os ned i køkkenet, hvor hylderne er fyldt med forskellig bryggegrej.

Lene byder på kaffe: Guji fra Etiopien. Lysristet. Hun måler op - på grammet - og kværner, mens vandet koger, og duften spreder sig.

- Den er det, man kalder ‘naturally processed’. Det betyder, at man har ladet frugtkødet på bæret modne rigtig længe. Ligesom når et stykke frugt bliver virkelig sødt, forklarer hun, mens de sorte dråber langsomt bevæger sig fra tragten og ned i glaskanden.

Lene Hyldahl går op i kvalitet, men hun er ikke snobbet. På Behag Din Smag er priserne i den dyre ende - sammenlignet med andre kaffebarer i Aalborg - men det kan ikke være anderledes, mener hun.

- Pris og kvalitet hænger sammen. Og når man tænker på, hvor mange led kaffen har været igennem, før den kommer herop - det er jo vanvittigt. De, der dyrker kaffen, skal have en hæderlig løn. Hvis folk brokker sig over vores priser, preller det helt af, siger Lene Hyldahl, der oser af no bullshit i både ordvalg og attitude.

Gennem ungdommen prøvede Lene Hyldahl kræfter med flere brancher, men har altid vidst, at hun ville gøre karriere inden for servicebranchen. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Gennem ungdommen prøvede Lene Hyldahl kræfter med flere brancher, men har altid vidst, at hun ville gøre karriere inden for servicebranchen. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

På mange måder er hun den totale modsætning til den moderne kaffehipster, der gør det for syns og udtryks skyld.

- Se på mig. Jeg cykler som en åndssvag, mit hår er svedigt, og jeg er overvægtig. Trendy eller hipster bliver jeg aldrig, og jeg kommer aldrig til at gøre det for at være smart. Men jeg har stadig en populær kaffebar, siger Lene Hyldahl og beretter om besøgende - ofte fra hovedstaden - der gerne vil fortælle hende, hvordan man laver en god kop kaffe.

Til dem foreslår Lene, at hun giver det et forsøg, og så må de komme tilbage, hvis de er utilfredse.

Enten ser hun dem ikke igen.

- Eller også har de nosser nok til at erkende, at kaffen smagte godt, siger hun.

Lene og Jeppes rollefordeling er nogenlunde fastlagt: Hun har ansvaret for bagværk, personaleplanlægning og den daglige ledelse i cafeen. Han klarer det tekniske - for eksempel når det gælder maskinerne i cafeen - og så ordner han det meste papirarbejde. Herunder virksomhedens regnskaber. Kaffedelen er de fælles om. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Lene og Jeppes rollefordeling er nogenlunde fastlagt: Hun har ansvaret for bagværk, personaleplanlægning og den daglige ledelse i cafeen. Han klarer det tekniske - for eksempel når det gælder maskinerne i cafeen - og så ordner han det meste papirarbejde. Herunder virksomhedens regnskaber. Kaffedelen er de fælles om. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

LENES GUIDE: SÅDAN KOMMER DU I GANG MED DEN GODE KAFFE

1: Kværn selv dine bønner

- Det mest effektive greb er, at du selv kværner dine bønner. Så snart kaffen er kværnet, går den enkelte bønne fra at have én overflade til at have flere millioner overflader - og så står kaffen bare og gasser af og mister smag. Så lad være med at kværne bønnerne nede ved købmanden. Tre dage efter er aromaen væk, og det følger hele vejen ned i koppen. Derfor skal du også kun kværne den mængde, der skal drikkes umiddelbart efter. Lad være med kværne din eftermiddagskaffe om morgenen. Og opbevar bønnerne i posen, de kommer i - ikke i en bøtte eller krukke - for så holder de bedst på aromaen.

2: Køb ordentlig kaffe

- Råproduktet skal være i orden, og her er det bedste råd, at du tjekker ristedatoen. I supermarkeder finder du kaffe, der er ristet for næsten to år siden. Du falder ikke død om ved at drikke det, men det mangler liv og smag. Man kan sammenligne det med gulerødder: Når du går ud og hiver dem op, siger det knæk, og de er sprøde og lækre. Men hvis de har ligget for længe, bliver de kedelige og gummiagtige. Det er det samme med kaffe. Det er og bliver et landbrugsprodukt, selvom vi nogle gange glemmer det. Så køb kaffe, der er nogenlunde nyristet. Det finder du typisk i specialforretninger.

3: Hold dit udstyr rent

- Det er vigtigt, at grejet er rent. Kaffetragt, termokande, kaffemaskine og så videre. Der er så meget olie i kaffe, og hvis du ikke rengør dine ting, bliver olieresterne siddende, og det kan man smage. Hvis du ikke sørger for at holde tingene rene, kan alt andet arbejde være spildt.

Opdraget til at knokle

Lene Hyldahl voksede op i Snedsted i Thy de første tre år af sit liv. Derefter flyttede familien til København, hvor hendes forældre forpagtede en stor tankstation med tilhørende cafeteria. ‘Den jyske ambassade’ blev den kaldt. Da Lene var ti år, lokkede et forestående generationsskifte dem hjem til Nordvestjylland. Forældrene skulle overtage Snedsted Kro, som de drev de efterfølgende 25 år.

Efter at handelseksamenen var i hus, tog Lene til Aalborg for at tage en uddannelse som tjener. Hun fik læreplads på Sophiendal Slotshotel uden for Skanderborg, hvor hun endte med at bo i fire år. De fleste af dem sammen med Jeppe, som hun havde mødt på Thisted Handelsgymnasium.

Lene tager ofte med sin familie og forretningens rister rundt i verden og smager på kaffe. Herefter udvælger de, hvilke produkter de vil købe hjem til cafeen. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Lene tager ofte med sin familie og forretningens rister rundt i verden og smager på kaffe. Herefter udvælger de, hvilke produkter de vil købe hjem til cafeen. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Senere rykkede parret til Aarhus, hvor Lene var begyndt at læse til markedsføringsøkonom. Herefter fandt hun arbejde på en kaffebar. Uden at kunne lide kaffe.

- Men det var en helt ny verden, og jeg var fascineret af stemningen og håndværket. Og så blev konkurrencen også en del af det, siger Lene Hyldahl, der - syv måneder efter sin ansættelse - blev nummer to til DM i barista.

Et mesterskab, hun i øvrigt vandt få år efter - i 2007 - som den første kvinde i mesterskabets historie.

Lene Hyldahl er den første kvindelige danmarksmester i barista. Foto: Henrik Louis <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Lene Hyldahl er den første kvindelige danmarksmester i barista. Foto: Henrik Louis Foto:Henrik Simonsen

Mælken steames. Foto: Henrik Louis <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Mælken steames. Foto: Henrik Louis Foto:Henrik Simonsen

Lene starter hver eneste morgen med en cappuccino, og hun lukker øjnene, når hun tager første tår. Hver gang. Foto: Henrik Louis <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Lene starter hver eneste morgen med en cappuccino, og hun lukker øjnene, når hun tager første tår. Hver gang. Foto: Henrik Louis Foto:Henrik Simonsen

- Vi havde ikke 25 øre tilbage

I 2004 tog parret, der dengang var i slutningen af 20’erne, en afgørende beslutning og flyttede til Aalborg, hvor de åbnede Behag Din Smag i Maren Turis Gade. Et valg, hvor Lene og Jeppe satte alt på ét bræt.

- Vi investerede alt, vi ejede. Alt. Vi havde ikke 25 øre tilbage, og Jeppe måtte låne til depositum for lejligheden. Han solgte også de aktier, han havde fået i konfirmationsgave, og vi levede af rester fra kaffebaren, fortæller Lene og fortsætter:

- Vores forældre var ved at skide i bukserne, men Jeppe og jeg troede fuldt og fast på det. Og vi knoklede virkelig.

Lene Hyldahls yndlingssted i hjemmet i Nørresundby er på den lille terrasse ved siden af udestuen. Her tilbringer hun mange timer. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Lene Hyldahls yndlingssted i hjemmet i Nørresundby er på den lille terrasse ved siden af udestuen. Her tilbringer hun mange timer. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

I dag - 17 år senere - udlever de stadig den samme drøm. Adressen er ændret - nu ligger Behag Din Smag på Gabels Torv - men konceptet er det samme: Fokus er på den høje kvalitet og det gode håndværk.

Værdier, der i sidste ende smitter af på miljøet i cafeen, forklarer hun.

- Vi går efter det optimale resultat hver gang. Og når man gør det, skaber man også en stemning, som folk nyder at være en del af. Det er essensen, siger Lene Hyldahl, før hun i ægte no bullshit-stil gentager pointen for prins Knud:

- Hvis kaffen smager af tis, vil de nok ikke hygge sig på samme måde. Og omvendt: Hvis kaffen bliver serveret af en idiot, eller hvis der er møgbeskidt og dårlig musik i højtalerne, smager den heller ikke godt. Tingene hænger sammen.

Et hjem uden for hjemmet

Og det er netop fællesskabet i cafeen, som er den største grund til, at hun stadig - efter næsten to årtier - elsker sit arbejde og insisterer på at være til stede i cafeen hver dag.

Hun giver et eksempel.

Stort set hver morgen mødes tre mænd i cafeen. Med 30 års forskel mellem yngste og ældste.

Mogens ankommer som regel først - ved 08:30-tiden - og læser avisen. Derefter kommer Christian. Til sidst fuldender Thor trioen, når han har afleveret sine børn i børnehaven.

Sammen sludrer de om vind, vejr og verdenssituationen med udsigt til morgentrafikken på torvet.

Det har de gjort fem dage om ugen i syv år, og hvis der er en, der bliver forhindret, får de to andre besked. Inden de begyndte morgentraditionen, kendte de ikke hinanden. I dag har de fået lov til at sætte deres eget messingnavneskilt op på deres pladser - for syv års tro tjeneste.

- Kaffe er et landbrugsprodukt. Vi kan smadre det, hvis vi ikke behandler det ordentligt, siger Lene Hyldahl. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

- Kaffe er et landbrugsprodukt. Vi kan smadre det, hvis vi ikke behandler det ordentligt, siger Lene Hyldahl. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Der er flere ritualer af samme type: Lene og Jeppe har en håndfuld faste gæster, der kommer på faste tidspunkter. Og hvis det skulle ske, at de kommer en anden dag, end de plejer, kan Lene pludselig blive i tvivl om ugedagen.

- Det gør mig glad og stolt, at vi har skabt et sted, der betyder noget for nogen. At vi har skabt et slags hjem uden for hjemmet, siger hun og tilføjer:

- Det er grunden til, at jeg gider være der 75 timer om ugen.

Højt tempo

Selvom søndagen er fredet til samvær med familien - og det holder de fast i - ved Lene godt, at hun ikke kan fortsætte i samme tempo.

Lige nu er det særligt slemt, fordi hun har overtaget opgaverne fra deres tidligere bager, som er blevet opereret i hånden og ikke kommer tilbage. Men det kan ikke blive ved, erkender hun. De skal "bare lige være 120 procent sikre på, at corona er over and out".

- Jeppe og jeg står altid standby, så vi holder aldrig rigtig fri. Det skal vi blive bedre til. Sommetider tænker jeg, at der skal en læge til at sige: Nu stopper du, ellers går det galt, siger Lene og tilføjer:

- Men på den anden side er det også det nemmeste i verden at sige, at man skal passe på sig selv. Jeg er opdraget til at knokle.

Cafeejeren har grønne fingre. Hun kan sagtens tilbringe en hel søndag i haven. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Cafeejeren har grønne fingre. Hun kan sagtens tilbringe en hel søndag i haven. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Parret har overvejet at ansætte en bestyrer, men hver gang er planerne strandet. Blandt andet fordi Lene har det svært med tanken om at fralægge sig ansvaret for den daglige drift.

- Det handler også om, hvordan man gerne vil drive sin virksomhed, siger Lene, hvis filosofi er, at man som cafeejer skal være en integreret del af dagligdagen.

- Og jeg nyder virkelig at være i cafeen. Jeg kan ikke undvære de folk, der kommer der hver dag. Og min yngste søn synes i øvrigt også, det er ret fedt, at mor skal i seng samme tid som ham.

Kan det ikke give bagslag, at du har så svært ved at give slip?

- Jo, i den grad. Jeg er en klovn, hvad det angår. Jeg vejer 12 kilo mere, end jeg burde. Jeg sover ikke nok, og jeg sidder stort set aldrig ned. I cafeen sidder jeg kun ned, når jeg skal tisse. Jeg har alle de dårlige vaner. Men jeg nyder det, og vi har gjort det på den måde, fordi vi synes, det er den rigtige, siger hun.

- Det er et valg, vi har taget, og det holder vi fast i. Indtil vi tager et nyt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.