Måske er det kun en kæmpe pose penge, der giver succes som kulturminister

Ane Halsboe-Jørgensen prøver dog at tale om kultur først og har sin agenda klar: Først corona-situationen, så medieforliget og så et kulturdanmark i balancen

Ane Halsboe-Jørgensen ville gerne tale om kultur på Kulturmødet Mors, men lærte snart, at kulturdebatter hurtigt kommer til at handle om penge <i>Bo Lehm</i>

Ane Halsboe-Jørgensen ville gerne tale om kultur på Kulturmødet Mors, men lærte snart, at kulturdebatter hurtigt kommer til at handle om penge Bo Lehm

I en tid, hvor vi rykker fra hinanden, er der brug for kulturen, som det, der samler os.

Nogenlunde sådan lød det fra den nyudnævnte kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen fra debatscenen på årets kulturmøde på Mors, hvor hun insisterede på at tale om kultur, selv om debatten mest handlede om penge og økonomi.

På scenen sagde hun også, at hun var overrasket over, hvor sjovt det er at være kulturminister, fordi det ligger i opgaven at opleve kunst og kultur.

Nu åbner hun en sportsvand fra Thy - for hvor ofte har man lige mulighed for det? - og undrer sig en smule over, at fokus er så meget på økonomi.

Hun afviser ikke, at dét, der skal til for at lykkes som kulturminister, er, at man kommer med en kæmpestor pose penge.

- Det kan godt være, at det er sådan, men jeg vil insistere på at gå den anden vej ind i den diskussion, siger Ane Halsboe-Jørgensen på sin tredje arbejdsdag som kulturminister.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil begynde sin opgave med at lytte til, hvad der skal til at få kulturlivet på benene igen - her på Kulturmødet Mors' første dag. Foto: Bo Lehm. <i>Bo Lehm</i>

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil begynde sin opgave med at lytte til, hvad der skal til at få kulturlivet på benene igen - her på Kulturmødet Mors' første dag. Foto: Bo Lehm. Bo Lehm

Først og fremmest vil hun lige nu sætte sig ind i, hvilke problemer coronaen har givet kulturlivet. Hun konstaterer, at noget blomstrer, fordi folk har hungret, men også at andet lige skal løbes i gang, fordi man stadig er præget af usikkerhed og nervøsitet for, hvad der vil ske. Om tingene bliver, som de var.

- Det bliver min hovedopgave i den første tid at komme rundt til flest muligt og snakke om det. Det er en her og nu udfordring, men selvfølgelig skal vi også den bredere diskussion om, hvordan vi udvikler kulturen i Danmark - og jeg tror, at det handler om meget mere end penge, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

- Det kan jo ikke hjælpe noget, at vi mål er alting på: jo større budget, jo bedre. Selvfølgelig gør pengene en forskel, men de skal jo bruges rigtigt, siger kulturministeren, der i det lys - blandt andet i Nordjyske - vil blive målt efter, om der kommer anden fordeling af de statslige kulturmidler.

- Det er en ambition for mig, at uanset, hvor man bor i det her land, så møder vores børn og unge kultur, men så har man også adgang til kultur i sit nærområde. Hvordan det så rent teknisk skal fordele sig for, at den ambition lykkes, det har jeg tænkt mig at dykke ned i og blive klogere på, siger hun og bebuder, at hun senere vil svare mere konkret.

På Nordjyskes spørgsmål om, hvornår det cirka bliver, svarer Ane Halsboe-Jørgensen med et smil:

- I kan i hvert fald give mig en uge, ikke?

Kultur i hele Danmark

Den nye kulturminister kender problemstillingen, der - som utallige af hendes forgængere har måttet konstatere - har været svær at ændre.

- Jeg har da fuld forståelse og respekt for den debat, og jeg kan også ved første øjekast se, at der er nogle historiske ting i den her fordeling, som ikke nødvendigvis er sådan, som man ville gøre det i dag, så derfor er det en relevant diskussion at tage, siger hun og gentager, at man må vente på konkrete på, hvad det kloge vil være at gøre, indtil hun har haft lejlighed til “at dykke ned i det”.

- Det jeg kan sige nu er, at jeg ønsker mig kultur i hele Danmark. At alle børn og unge møder kultur og kunst, siger Ane Halsboe-Jørgensen, der indtil for nylig var Uddannelses- og forskningsminister. Nu er hun altså kulturminister. Et embede som få er lykkedes i, selv om mange har forsøgt, og en ministerpost, som ikke rangerer højt i regeringshierarkiet - i hvert fald hos en del politiske kommentatorer.

- Jeg mener, det er en virkelig vigtig post, fordi kulturen er det, der grundlæggende danner os som hele mennesker. Det handler ikke om karakterer, eksamensblade eller at præstere, men det handler om at være sammen som mennesker og have det godt som menneske, udvikle sig som menneske, gå nysgerrigt til verden, kreativitet. Alt det, vi er fælles om. Alt det, som kan gøre mennesker klogere på sig selv og hinanden, siger hun, tager vejr ind og smiler:

- Det er da en hel enorm kraft, som det heldigvis er mange mennesker landet over, der dedikerer deres liv til, og som jeg nu er så heldig at være minister for.

Føler sig ikke degraderet

Ane Halsboe-Jørgensen siger videre, at hun ikke køber ikke præmissen om, at det skridt ned ad rangstigen i regeringen.

- Tværtimod, siger hun og nævner de “fuldstændig afgørende opgaver”, der ligger på hendes ministerbord. Udover at få kulturen på benene efter coronaen - og den nævnte problemstilling om fordeling af de statslige kulturkroner - så handler det om at lande det medieforlig, der har ladet vente på sig.

- Det handler om det fundamentale for vores demokrati og vores offentlige samtale, så det er ikke kun mig, der synes, at dét, der ligger forude, er uhyre vigtigt for os alle sammen. Det er også den samlede regering og statsministeren, så derfor er det her for mig en vigtig opgave, og det er det også for hele regeringen, siger Ane Halsboe-Jørgensen og minder om, at regeringen ser det som en forpligtelse at forvalte det ansvar, der er blevet den givet. Hvis nogen skulle være i tvivl.

I hendes opgave ligger også at lande en aftale på det samlede medieområde. Helst her i efteråret. Hun vil nødig spå om, hvad det er muligt at blive enige om i Folketinget, men siger:

- Jeg ser gerne, at diskussionen går fra at være en diskussion til at være en konkret aftale, og det har vi ikke lang tid til, for den er i forvejen forsinket.

Vi splitter os op og bliver skingre

Kulturministeren kan sagtens se forklaringerne på, hvorfor det er svært. Medieudviklingen går hurtigt, så der skal findes en tidssvarende aftale, der både sikrer medier, der yder public service - “ krumtappen i vores demokratiske offentlige samtale” - og leverer troværdige nyheder - samtidig med, at aftalen skal håndtere de store tech-virksomheder, der ifølge ministeren, “blander sig i vores hverdag med fake news og algoritmer på en måde, der er ret ureguleret”.

- De to diskussioner kan man ikke løse uden blik for den anden, siger Ane Halsboe-Jørgensen, der synes, at vi står stærkt i Danmark med tillid til medier, med sober nyhedsformidling, og med en relativt stærk offentlig samtale.

- Men det er primært, når vi sammenligner os med andre lande, tendensen er jo, at vi taler mindre sammen, at vi taler i en højere og skarpere tone, og at vi via algoritmer får nyheder fra forskellige kanaler i stedet for at gå fælles ind i den offentlige samtale, siger hun og kombinerer det med, at “vi i højere grad lever sammen med folk, der ligner os selv”.

- Og så bliver det at have en fælles offentlig samtale rigtig vigtigt , siger ministeren og lægger til, at de regionale og lokale medier her spiller en stor rolle, som også skal defineres i den kommende medieaftale.

Ane Halsboe-Jørgensen har til opgave at lande en medieaftale i en tid, hvor den offentlige samtale har det svært. Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Ane Halsboe-Jørgensen har til opgave at lande en medieaftale i en tid, hvor den offentlige samtale har det svært. Foto: Bo Lehm Bo Lehm

- Vi også brug for lokale medier som en afgørende kraft for den del af vores demokrati, siger hun og minder om, at man internationalt oplever - eksempelvis i USA - at store dele af befolkningen vender sig væk fra det etablerede, ikke stoler på politikere, og i øvrigt lever mere og mere polariseret.

Og spiller kultur - herunder medier - ind i Ane Halsboe-Jørgensens ambitioner om at samle i en tid, hvor vi "bliver rykket fra hinanden"

- Spørgsmålet er, hvordan vi giver folk en følelse af magt i stedet for afmagt. Det afhænger også af mediebilledet, og derfor er den medieaftale så vigtig at få i hus, siger kulturministeren, der gør sin agenda op:

- Mit primære fokus lige nu er at komme mest muligt rundt for at høre, hvad der skal til for at få kulturlivet på benene igen. Så er der en medieaftale, som er en bunden opgave, der skal løses hurtigst muligt, men jeg er også optaget af den dagsorden, at der skal være adgang til kultur i hele landet, lover ministeren, der altså i den nærmeste tid kan se frem til sportsvand fra mange steder i landet - langt væk fra København.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.