Magtskifte og medvind til de borgerlige: Se hvem der scorede de politiske topposter i Nordjylland

I løbet af en dramatisk valgnat mistede S førertrøjen i Hjørring, Thisted og regionen og har nu kun borgmestre i Aalborg og Frederikshavn. Få overblikket over valgets vindere her

Kommunal- og regionsvalget 2021 øgede antallet af topposter til Venstre. Grafik: Christian Made Hagelskjær

Kommunal- og regionsvalget 2021 øgede antallet af topposter til Venstre. Grafik: Christian Made Hagelskjær

NORDJYLLAND:Socialdemokratiet mistede to borgmesterposter ved tirsdagens valg, hvor Nordjyllandskortet fik blå dominans - kun Frederikshavn og Aalborg har nu socialdemokratiske borgmestre, men de sidder til gengæld tungt i sadlen.

Regionsrådsformand Ulla Astman (S) måtte ved halv tre-tiden i nat sande, at den borgerlige blok har et enkelt mandats flertal, så Mads Duedahl (V) overtager formandsposten. Sådan ser billedet ud:

1. Frederikshavn - Birgit Hansen (S) fortsætter

Socialdemokratiet med Birgit Hansen i spidsen beholder sit absolutte flertal i byrådet i Frederikshavn med 18 mandater ud af 29. Nye Borgerlige kommer ind med et mandat og Venstre er det næststørste parti med seks mandater.

2. Læsø - Tobias Birch Johansen (V) tilbage i stolen

Kampen om borgmesterposten på Læsø faldt kort før klokken to i nat ud til venstremanden Tobias Birch Johansens fordel. Han har tidligere været borgmester på Læsø.

3. Hjørring - Smalbro (V) afløser Boelt

Den nuværende borgmester Arne Boelt (S) måtte sidst på aftenen erkende sit nederlag. Det Konservative Folkeparti gik markant frem, og på den baggrund mente partiets spidskandidat Per Møller, at han var det oplagte bud på en ny borgmester i Hjørring. Venstre er imidlertid det største borgerlige parti og i sidste ende blev det da også venstremanden Søren Smalbro der snuppede borgmesterposten.

4. Brønderslev - Mikael Klitgaard (V) står stærkt

En markant fremgang til Venstre betyder at Brønderslevs nuværende borgmester Mikael Klitgaard fortætter på posten.

5. Aalborg -Thomas Kastrup-Larsen (S) fortsætter

Socialdemokratiet mistede fem mandater i Aalborg, og har dermed ikke længere absolut flertal. Fremgang til Enhedslisten, SF og Radikale betyder dog, at socialdemokraternes nuværende borgmester Thomas Kastrup Larsen fortsætter på posten.

6. Rebild - Venstres Jesper Greth får kæden

Den radikale Leon Sebbelin mistede borgmesterposten, der gik til Venstres Jesper Greth, med støtte fra Det Konservative Folkeparti, der tegnede sig for den største fremgang.

7. Mariagerfjord - Mogens Jespersen (V) fortsætter

Venstre-borgmester Mogens Jespersen kan fortsat kalde sig borgmester i Mariagerfjord. Selvom partiet mistede et mandat, er Venstre fortsat størst og fik støtte til topposten fra Konservative, der gik frem med to mandater. Socialdemokratiet har ligesom Venstre 11 mandater.

8. Vesthimmerland - Per Bach Laursen (V) beholder posten

Venstre gik frem i Vesthimmerland, og Per Bach Laursen kan se fem til endnu en periode i borgmesterstolen. Konservative har fortsat syv mandater, mens Socialdemokratiet går to tilbage.

9. Jammerbugt - ny runde til Mogens Chr. Gade (V)

Mogens Chr. Gade (V) fik bred opbakning fra de øvrige partier til at fortsætte som borgmester i Jammerbugt Kommune.

10. Thisted Kommune - Niels Jørgen Pedersen (V) ny borgmester

Socialdemokratiet er fortsat kommunalbestyrelsens største parti, men vælgerne dømte blåt flertal med Venstre, Konservative og mandater fra Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Venstres Niels Jørgen Pedersen vipper Ulla Vestergaard ud af borgmesterstolen.

11. Morsø Kommune - fire år mere til Hans Ejner Bertelsen

Trods en lille tilbagegang har Venstre med Hans Ejner Bertelsen i spidsen fortsat absolut flertal på Mors, og han kan sætte sig i borgmesterstolen i endnu en periode.

12. Region Nordjylland - Duedahl (V) i spidsen for regionen

Selvom Socialdemokratiet fortsat er det største parti i regionsrådet, lykkedes det for den borgerlige fløj at sikre sig samlet set flest mandater. Venstres Mads Duedahl fik opbakning fra Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti og er dermed ny regionsrådsformand i Nordjylland. Konservative, med Per Larsen i spidsen, tegnede sig for den største fremgang blandt partierne.

Socialdemokratiet har haft magten i amt/region uafbrudt siden 1978.

****

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.