Mere virkelighed - og mindre realityshow

POLITIK:Når vi i dag fejrer den danske Grundlov, kan vi passende lade dens historiske årer og ord, der rækker helt tilbage til 1849, stråle gennem tidens prisme af andre årsdage, begivenheder og mere kulturelle og tidstypiske fænomener. Det vil jeg forsøge her på skrift og rundt til de fire grundlovsmøder, jeg deltager i på Sjælland i år.

I ÅR kan vi fejre, at Danmark har været medlem af EU i 50 år. Statsminister Jens Otto Krag underskrev tiltrædelsesaftalen til det daværende EF i januar 1972 og en folkeafstemning i oktober samme år konfirmerede denne beslutning. Vi kan også fejre, at vi forleden med folkeafstemningen fjernede det 30 år gamle forbehold mod forsvarssamarbejdet med et meget stort ja.

I DAG kan vi også fejre, at det er tre år siden, at mit parti til folketingsvalget gentog successen fra Europa-parlamentetsvalget to uger tidligere med en stor mandatfremgang. En fremgang der siden har vokset sig næsten tre gange større i meningsmålingerne. Vi kan derfor også i dag fejre, at om maks. et år, har vi fået et ny - og forhåbentligt - borgerlig regering.

DER ER altså i sandhed meget at fejre på denne Grundlovsdag, som i øvrigt falder på pinsedag. Det er (nok) ikke er en tilfældighed, da pinsen netop i kristen forstand - og den bekender jeg mig jo aktivt til - er den højtid, hvor vi kristne mindes, at Helligånden kom til Jesu disciple og gjorde dem i stand til at forstå og tale alle sprog.

icon

Der er altså i sandhed meget at fejre på denne Grundlovsdag, som i øvrigt falder på pinsedag.

FOR NETOP det danske demokrati er kendetegnet ved, at vi - mere end næsten noget som helst andet land i verden - bærer viljen til at ville forstå hinanden og tale os til rette med brug af rettigheder og værdier i netop Grundloven: Personlig frihed, forsamlings- og foreningsfrihed samt ytringsfrihed sammen med pligterne om undervisning af alle børn og forsvar af fædrelandet, når dette skulle blive nødvendigt. Sidstnævnte med klar prismeflade til vores fælles beslutning om at fjerne forsvarsforbehold for herved at passe bedre på Danmarks sikkerhed og forsvar gennem mere aktivt samarbejde med resten af EU’s medlemslande.

DER SPEKULERES og postuleres meget om vor tids demokrati. Spekulationer er i denne sammenhæng positive og vigtige, for demokrati kan kun foregå i samfund, der respekterer og hele tiden aktivt forholder sig til, at verden er foranderlig som en levende organisme, der kun delvist kan sættes på formel og styres via regler og excelark. 

DETTE vilkår kræver, at demokratiets værdier, principper og muligheder hele tiden er på tale, så vi har et stærkt fælles sprog og ramme, der binder os sammen gennem demokratiets spilleregler til at finde pragmatiske, virkningsrige og bæredygtige løsninger på de mange udfordringer et levende samfund altid vil udfordre sin samtid med. Lige nu er det især klimaet, biodiversiteten, migration, krige, energi, pandemier, økonomiske op- og nedgangstider, digitaliseringens bagsider og globaliseringens slagsider, der kræver vores opmærksomhed, hvis ikke næste generation skal overtage meget større problemer end nogen generation nogensinde har stået med.

AT DER postuleres meget om demokratiets trivsel er derimod problematisk og potentielt farligt. For det står faktisk ikke så galt til, som det ofte påstås. Hverken i et nationalt, europæisk og globalt perspektiv. 

Det er konklusionen i den nye bog "Syv myter om demokrati" (Møller og Skaaning, 2022). Når det så er sagt, er det vigtigt at forstå, at demokratiets trivsel ikke er har et teflonlag, hvor alt forbliver godt - uanset hvordan folkevalgte, medier og de mange formelle og uformelle institutionelle samarbejdsaktiviteter foregår.

SÅ NÅR Mogensen og Kristiansen i ‘Tirsdagsanalysen’ på TV2 i denne uge siger, at dansk politik er ved at udvikle sig til et "realityshow", er der altså grund til være opmærksom. For er det rigtigt? 

Jeg er tilbøjelig til at være enig og ser samme tendens i andre EU-lande. Det handler mere og mere om personen frem for bolden. Mere og mere er politikere kendte, fordi de er gode til at opdyrke deres ‘kendis-faktor’, der bestemt ikke handler om at formulere masterplan-analyser eller stikke spaden alt for dybt ned i substanserne.

HVIS dansk politik er ved at blive et realityshow, så flugter det rigtig godt med min egen erfaring af, at der er overraskende meget "standup" i opgaven som folkevalgt på nationalt og europæisk plan. Både når du holder taler og når du - naturligvis - giver den gas på de social medier med alt lige fra kiksede selfies, over makrelmadder til forsøg på karaktermord af dine kolleger.

DET BRYDER jeg mig ikke om. Så det vil jeg tale om, når jeg holder mine grundlovstaler i dag og det vil jeg med denne klumme gerne opfordre dig til at tale med din omgangskreds om. Jeg vil gerne foreslå, at vi bruger denne grundlovsdag til at minde hinanden om, at demokratiet fortjener, at vi opfører os ordentligt over for hinanden og uden berøringsangst over for de samfundsudfordringer demokratiet skal bruges til at løse. Lad os tale om og love os selv og hinanden at udfordre politikerne på, hvad vi egentligt siger mere end hvordan vi gør os til i smarte rampelys.

DEMOKRATIETS rum og aktiviteter er ikke en fødekilde til underholdningsindustrien. Heller ikke selvom det måske kun er lige nu - op til et længe ventet folketingsvalg - at vi oplever det. 

Demokratiet er, som Winston Churchill sagde det engang, den mindst ringe styreform. Det fejrer vi i Danmark i dag og hvis de tømmermænd, der kan komme ud af det, handler om mere saglighed og mindre populærkultur, mere virkelighed og mindre reality, så skal det nok gå alt sammen.

Pernille Weiss skriver første søndag i hver måned om sit arbejde i EU. Medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti. Uddannet sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab, master i innovation og ledelse (LAICS) og certificeret sexolog. E-mail: pernille.weiss@europarl.europa.eu.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden