Når seniorer oplever vaccineforsinkelser skyldes det, at der er mange af dem i Nordjylland

+65 årige synes, de er til grin, men regionens vaccinationschef forsikrer, at man holder Sundhedsstyrelsens kalender

Vaccinationschef Jan Nybo forsikrer, at Region Nordjylland ikke er bag efter resten af landet

Vaccinationschef Jan Nybo forsikrer, at Region Nordjylland ikke er bag efter resten af landet

Nordjyske seniorer oplever, at deres jævnaldrende andre steder i landet bliver coronavaccineret før dem, eller at de ikke bliver inviteret til at blive vaccineret efter planen - men Region Nordjylland forsikrer, at der er styr på vaccinationerne.

Overlæge Jan Nybo, der er chef for regionens Covid-19 test- og vaccinationsindsats, medgiver, at hovedstadsområdet er længere med at vaccinere målgruppe 9, de 65-74 årige, men det skyldes, forklarer han, at befolkningssammensætningen er anderledes. Målgruppe 9 udgør simpelthen en større andel af befolkningen i Nordjylland end i hovedstaden.

- Men vi kommer hurtigt efter, fordi vi procentuelt modtager samme mængder vacciner – og i øvrigt bruger dem i takt med, at vi får dem leveret, siger Jan Nybo.

Overlægen genkender ikke, at “Nordjylland sakker bagud i vaccinationerne”, som en borger skriver til Nordjyske.

- Sundhedsmyndighederne fortæller, at det går efter alder, men det er åbenbart ikke rigtigt. Det går efter, hvor i landet du bor. Træls for os, der bor i Nordjylland, skriver han og vender tommelfingren nedad.

En anden borger føler sig til grin på sin årgangs vegne.

- Min årgang er jo til grin, når vi tror, at indkaldelsen er lige op over, når ens jævnaldrende bliver indkaldt og vaccineret i andre regioner, skriver den 65-årige.

Jan Nybo forklarer, at de forskelle borgerne oplever skyldes, at befolkningssammensætningen varierer fra region til region.

Jan Nybo forklarer, at de forskelle borgerne oplever skyldes, at befolkningssammensætningen varierer fra region til region.

Overlægen forsikrer, at også Region Nordjylland følger Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender, og peger på, at det af den senest opdaterede version fremgår, at gruppen af 65-74-årige skal have en invitation til vaccination i senest uge 17.

- Vi mangler at invitere de sidste to årgange i målgruppe 9. De bliver inviteret inden Store bededag på fredag, så alle kommer med i denne uge, siger han og nævner, at Region Nordjylland tirsdag havde påbegyndt vaccination af 35 procent i målgruppen. I Region Midtjylland, Sjælland og Syddanmark ligger det tilsvarende tal på mellem 32 og 39 procent.

- Region Hovedstaden er procentuelt længere i vaccinationen af målgruppe 9. Det skyldes primært den demografiske sammensætning, som gør, at Hovedstaden har været lidt hurtigere med lige præcis den her målgruppe, siger Jan Nybo, som forklarer, at der gennem hele vaccinationsforløbet har været regionale forskelle i forhold til målgrupperne, og at det fortsat vil være sådan - og altså at det skyldes forskelle i befolkningssammensætningen.

- Men der er tale om mindre forskelle. De bliver som regel udlignet indenfor meget kort tid, siger Jan Nybo.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.