Nordjylland det optimale sted at opleve sjældent vejrfænomen

Der var næsten optimale betingelser, hvis man kunne holde sig længe vågen

Der kan gå år imellem, at man kan opleve nordlys i Danmark. Men natten til søndag var der gode chancer - og de bedste betingelser var i Nordjylland. Her er et billede fra et tidligere nordlys - taget i Thisted. Foto: Diana Holm <i>diana.holm@nordjyske.dk</i>

Der kan gå år imellem, at man kan opleve nordlys i Danmark. Men natten til søndag var der gode chancer - og de bedste betingelser var i Nordjylland. Her er et billede fra et tidligere nordlys - taget i Thisted. Foto: Diana Holm diana.holm@nordjyske.dk

NORDJYLLAND:Flere ting så ud til at gå op i en højere enhed i Nordjylland, og det gjorde, at der var stor chance for at opleve nordlys. Hvis du altså kunne holde dig lidt længe vågen.

Det er en sjælden kombination af at det er forårsjævndøgn, og at solen er mere aktiv end normalt, der gør, at der natten til søndag var gode chancer for at der kunne dannes nordlys på vores breddegrader.

Men nordlyset skal også hjælpes på vej af en skyfri himmel og at månen ikke er fremme, så nattehimlen er stjerneklar og sort.

Og netop de betingelser så ud til at blive opfyldt i Nordjylland og Vestjylland natten til søndag.

Bedst efter klokken 02.30

Mens store dele af landet lå under skyer, kom der nemlig opklaring fra nordvest i løbet af natten.

- I nat er der klart størst mulighed for at se det, hvis man befinder sig nordvest i landet. Der er det klart fra omkring klokken 02, sagde vejrvært Jonas Landin til DR Nyheder lørdag.

Det var dog ikke klokken 02, at chancen var størst. Der var lige det med månen.

- Det kan også godt forpurre det lidt, men månen gik ned klokken 02.30, så det burde ikke blive et problem, sagde vejrværten.

Solen stod søndag op klokken 6.20, og allerede når den begynder at kaste sin lys på horisonten, ville chancen for at se nordlyset være ovre.

Atomer der lyser

Nordlyset, der ses som grønligt lys på nattehimlen, er når elektrisk ladede partikler, som Solen slynger ud i rummet, rammer Jordens magnetfelt.

Når partiklerne støder ind i jordens atmosfære, overfører de energi til atomerne, hvilket får atomerne til at udsende lys, der altså ses som et grønt lys på himlen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden