Nordjyske mener: Forsvinder noget af alt det besværlige pludselig med næste regering?

Spændende om alt det, der var skandaløst og besværligt - og værd at undersøge - pludselig forsvinder med næste regering

LEDER:Her præcis en måned efter folketingsvalget tirsdag 1. november står Danmark stadig tilbage uden regering. Og uden panik.

Lige så megen utålmodighed, der omgav især regeringsdannelsen med Helle Thorning-Schmidt i 2011 - med kryptiske meldinger undervejs om "Sort røg, hvidt tårn. Langt til hvid røg, sort tårn" - lige så nærmest overmenneskelig god tid har fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes mulige samarbejdspartnere tydeligvis valgt at give sig selv.

Samtidig fyger det i luften med alle mulige, ofte ret fantasifulde bogstavkombinationer på landets næste regering. Fra SV og opefter. Eller udefter til begge sider.

"Vi er hverken længere fra eller tættere på en regering", har det på det seneste lydt fra en af de forhandlende, partiformand Søren Pape Poulsen (K) - og så kan omgivelserne jo vanskeligt tillade sig at være meget klogere.

At der foreløbig er gået det meste af en måned med bare at føle hinanden efter på tænderne står umiddelbart i skærende kontrast til det unødige besvær, som folketingsvalget gav anledning til. For dengang var der efter nogles mening nærmest anstændigvis ikke tid til at holde valg, set i lyset af Ukraine-krig, galopperende inflation og andre kriser. Pludselig er der tid nok.

Regeringsforhandlingerne gør det i disse uger svært for blå blok for alvor at angribe rød blok - og omvendt - for hvem ender med at skulle arbejde væsentligt tættere sammen lige om lidt? Og om hvad?

Noget af det vigtigste må være, at flest mulige - også vælgere - kan se sig selv i det endelige resultat. Og noget af det, man som vælger godt kan være lidt bekymret for, er, om der bliver ryddet ud i alt meget af det besværlige fra fortiden.

For eksempel er det betænkeligt, at man ikke - på tværs af ufærdige regeringsforhandlinger - tager initiativ til at få undersøgt den omdiskuterede sag om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Det skal åbenbart vente, indtil næste regering er på plads, og så kan ingen af partierne endda garantere, at der i det hele taget bliver indledt en undersøgelse.

I ventetiden er i det mindste dele af minkskandalen også ved at blive afmonteret, for en af "ofrene" for selve håndteringen, Henrik Studsgaard, endte - efter særdeles hård kritik af Minkkommissionen - med at blive fritaget for jobbet som departementschef i Miljøministeriet for nu i stedet at komme til Esbjerg Kommune for at blive direktør for Teknik & Miljø. Derfor kan en tjenstlig undersøgelse af ham ikke fortsætte.

Det skal blive spændende at følge, om alt det, der var skandaløst og besværligt og i det hele taget værd at undersøge nærmere - og blive klogere af, så man kan undgå noget lignende en anden gang - pludselig forsvinder som dug for solen ved dannelsen af næste regering.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.