Elselskaber

34.000 el-kunder ramt af strømsvigt i Nordjylland

Et udfald på en transformer i Nordjylland har bl.a. betydet udfald på lysreguleringer i Aalborg

Arkivfoto

Arkivfoto

Opdateret: Først lød meldingen at 17.000 el-kunder var ramt - tallet er nu opdateret

NORDJYLLAND:Et udfald på en transformer på det overordnede el-net i Nordjylland har betydet et større strømsvigt, der blandt andet gav udfald på adskillige lysreguleringer i Aalborgs midt- og vestby. Ved 16-tiden var der stadig ikke lys i adskillige lyskryds i Aalborg.

"Klokken 14:07 skete der en mindre fejl i en højspændingsstation i Nordjylland, som betød, at den elektriske spænding faldt. Borgerne i området kan have oplevet et blink i lyset, ligesom spændingsfaldet kan have medført, at elektriske maskiner stoppede", skrev energinet på deres hjemmeside.

"Blink i lyset", skrev Energinet i første omgang. Strømsvigtet viste sig dog at være mere omfattende.

Lidt senere kunne Energinet fortælle om årsagen til strømsvigtet.

Transformere koblede ud

- I forbindelse med vedligeholdelsesarbejde på Energinets 150 kV station Starbakke vest for Frederikshavn skete klokken 14.07 en fejl, der betød, at to transformere på stationen udkoblede, oplyser Jesper Nørskov Rasmussen, pressechef hos Energinet i en mail.

Dermed forsvandt forsyningen hos omkring 34.000 elforbrugere.

Klokken 14.14 kunne de første forbrugere forsynes igen, og de sidste nordjyske forbrugere havde ifølge pressechefen deres el-forsyning klokken 15.08.

Beklager fejl

- Energinet beklager fejlen og de gener, det har medført, lyder det i mailen fra pressechefen.

Energinet sørger for det overordnede el-net i Danmark - svarende til elektricitetens motorveje, og det er altså her, en transformer faldt ud ved godt 14-tiden.

Nordjyske har snakket med borgere i flere dele af Nordjylland, der alle var berørt af strømsvigtet. Det gælder både i Aalborg, Nørresundby, Sæby, Frederikshavn og Skagen - specielt mange lyskryds har været ude af funktion.

I alt har cirka 70 lyskryds i og omkring Aalborg været ude af drift på grund af strømsvigtet, og ifølge servicefirmaet, der står for vedligehold og genstart, vil de sidste først være oppe at køre igen ud på aftenen torsdag.

Årsagen til at for eksempel lyskryds ikke fungerede i flere timer, efter strømmen var genetableret, er, at mange elektriske apparater herunder lyskryds kan være udstyret med en mekanisme, der gør, at de kobler ud, hvis der er for store udsving i strømmens spænding.

Det beskytter det elektriske apparat fra at brænde sammen, og i hvert enkelt tilfælde skal el-apparaterne - og herunder lyskrydsene - startes op igen manuelt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.