Overlæge: Denne sygdom bør du sikre dine småbørn imod

Her er 5 gode grunde til at vaccinere dine børn i år

Vacciner til 2-6-årige børn kan beskytte de ældste og yngste familiemedlemmer mod smitte.

Vacciner til 2-6-årige børn kan beskytte de ældste og yngste familiemedlemmer mod smitte.

NORDJYLLAND:I år kan børn mellem 2 og 6 år for første gang nogen sinde i Danmark få en gratis influenzavaccine. Men er det en god idé?

1. I tvivl? Overlæge er ikke

Professor og overlæge Henrik Nielsen på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital siger:

- Ved corona er det ikke børn, der driver epidemien, men det er det ved influenza. Det har man altid vidst, og det har nogle lande taget konsekvensen af, f.eks. USA. Ved at vaccinere børn, kan man dæmpe epidemien i hele samfundet, men vi har nok været lidt konservative i Danmark og har hidtil ment, at når vi vaccinerer et barn, skal det være for barnets egen skyld. Det bryder man lidt med her, men der er ikke noget, der er som det var før corona.

- Det er ikke sikkert, man skal gøre det hvert efterår herfra og i evigheder, men der er god faglig begrundelse for at gøre det undtagelsesvist i år, hvor RS-virus og en masse andet pludselig er blevet hvirvlet op. Det finder jo et normalt leje igen, vi ved bare ikke hvornår. Der går muligvis nogle år, hvor det går op og ned, siger Henrik Nielsen.

2. For samfundets skyld

Ligesom covid 19 normalt ikke er farligt for børn, slipper de fleste børn nemt fra en omgang influenza.

- Om småbørn bliver smittet med covid eller influenza er nærmest lige godt. I den alder er det jo en infektion, de kommer igennem, og mange har det, uden at vide det. Rent symptommæssigt er det formentlig mere almindeligt, at influenza vil give symptomer og sygdom end covid. Men det er ikke noget, man skal være bange for, fastslår Henrik Nielsen.

- De fleste børn har ikke selv stor glæde af vaccinen, men det har deres bedsteforældre og andre sårbare familiemedlemmer - og samfundet.

3. Immunforsvar i bund

Ledende overlæge Henrik Nielsen, Infektions-medicinsk Afdeling på Aalborg Sygehus.

Ledende overlæge Henrik Nielsen, Infektions-medicinsk Afdeling på Aalborg Sygehus.

Ifølge overlæge Henrik Nielsen risikerer vi en hård influenzasæson den kommende vinter.

- Vi havde ingen influenza sidste vinter pga. nedlukninger, hjemmearbejde, forsamlingsforbud, mundbind osv. Derfor er der rigtig mange mennesker, der ikke har mødt influenzavirus i lang tid, og det gør os mere modtagelige. Vi skal udsættes for virus årligt for at immunforsvaret husker det. Men nu er samfundet åbent igen, og så skal det nok komme, pointerer han.

Han er ikke bekymret for, at vores immunforsvar bliver yderligere svækket, hvis vi vaccinerer os fra endnu en influenzasæson.

- Om vi så vaccinerer alle 2-6-årige, vil nogen alligevel få influenza. Husk på, at influenzavaccinen ikke er lige så god som covidvaccinen, der har en effekt på over 90 procent. Influenzavaccinen kommer måske op på 70 procent - på en god sæson, siger Henrik Nielsen.

Han anbefaler alle over 65 år, alle sårbare og kronisk syge samt alle gravide, at lade sig vaccinere mod influenza i år.

4. Her er bivirkningerne

Vaccinen er ikke noget at være bange for, forsikrer Henrik Nielsen:

- Større børn og voksne, der får et stik i skulderen, vil have alle de almindelige bivirkninger, men til de små har man udviklet en næsespray, så vaccinen kan gives uden skrig og skrål. Og det er meget, meget, meget småt med bivirkninger.

5. Fra influenza til ørepine

Der er én gruppe børn, der kan få stor, personlig gavn af en influenzavaccine. Det er til gengæld en ret stor gruppe: Ørebørnene (og deres hårdt prøvede forældre).

- Det er de børn, der får ondt i ørerne og halsen eller døjer med andre bakterieinfektioner i ører og hals. En omgang influenza er ikke så slemt for dem, men en lille uges tid senere kommer ørerne, og det er slemt. Især de børn vil have personlig fordel af vaccinen, siger Henrik Nielsen.

****

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.