Pas på derude: Højsæson for hjorte på vejene

Dyrenes Beskyttelse vil forsøge at klarlægge, hvor risikoen for at køre en hjort ned er størst

Arkivfoto; Martin Hjort <i>Fotograf Martin Hjorth</i>

Arkivfoto; Martin Hjort Fotograf Martin Hjorth

NORDJYLLAND:Når solen står op nogenlunde samtidig med, at vi farer rundt i vores biler for at aflevere ungerne i skole, og drøne hurtigt videre på arbejde, så er der grund til at holde ekstra øje i trafikken. For så kolliderer vores morgentravlhed med dyrenes morgenrutiner, og det giver kollisioner - og de nordjyske kommuner ligger helt i top i antallet af påkørsler af hjorte.

Hvis ikke du har bemærket det, så er det lige nu, at det er den tid på efteråret. Ikke kun om morgenen, men også om eftermiddagen, efterhånden som dagene bliver kortere og aftenskumringen og solnedgangen begynder at snige sig ind på de tider, hvor vi kører den anden vej: Hjem fra arbejde og henter ungerne alle mulige og umulige steder.

Her påkøres flest hjorte

Aalborg Kommune (434 henvendelser)

Viborg Kommune (351 henvendelser)

Hjørring Kommune (299 henvendelser)

Frederikshavn Kommune (287 henvendelser)

Aarhus Kommune (277 henvendelser)

Næstved Kommune (263 henvendelser)

Bornholm Kommune (250 henvendelser)

Vejle Kommune (220 henvendelser)

Jammerbugt Kommune (216 henvendelser)

Slagelse Kommune (214 henvendelser)

- Efterår er lig med flere hjorte, der kommer galt af sted i trafikken. Det er ikke hjortens skyld, til gengæld kunne bilisterne undgå mange ulykker, hvis de satte farten ned på bestemte strækninger og tidspunkter. Det gælder selv sagt de steder, hvor der skiltes for dyrevildt, men også generelt omkring skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen. Især i de mørke timer eller omkring skumring og dæmring, siger Michael Carlsen, biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse.

Sådan undgår du at køre en hjort ned

Sæt farten ned, når du i tusmørke og om natten kører gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.

Hold øje med lysende øjne i rabatten og sænk farten helt, hvis du ser dem.

Husk hjorteskilte advarer om øget risiko for hjorte i området.

Vær opmærksom - en hjort kommer sjældent alene. Ser du én hoppe over vejen, så tro ikke at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.

Og der er god grund til at passe på og undgå sammenstødene. For en kollision mellem en hjort og en personbil kan give alvorlige skader for alle parter.

Vil have mere viden om påkørsler

Sidste år steg antallet af opkald på påkørte hjorte til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral med 15 procent og satte dermed ny rekord. Men rekorden får formentlig ikke lov til at stå længe, da antallet af henvendelser i de første syv måneder i år allerede langt overgår sidste år. Men de mange opkald giver også mere viden om ulykkerne, som med et nyt projekt hos Dyrenes Beskyttelse forhåbentlig kan omsættes at knække kurven.

- Vi har brug for mere viden om ulykkerne for at kunne undgå dem. Ser vi fx på Viborg Kommune, så er det suverænt den kommune med flest påkørsler ifølge vores tal, men det siger ikke nødvendigvis noget om, at risikoen for at påkøre en hjort er størst her. Der er mange faktorer, som man skal tage højde for, før man kan sige noget om risikoen for den enkelte bilist. Fx kommunens størrelse, antal veje og trafiktætheden, siger Michael Carlsen. Derfor har man i Dyrenes Beskyttelse nu startet et nyt projekt op, som skal indsamle mere nøjagtigt viden om påkørslerne med hjælp fra den GPS-data, som findes i de fleste mobiltelefoner i dag.

- Vi startede projektet op hen over sommeren og begyndte at anmode folk om at dele deres GPS-data med os, når de ringer til vores vagtcentral om en påkørt hjort, og de første resultater ser allerede meget lovende ud. Når vi har de nøjagtige koordinater for påkørslen, kan vi begynde at sammenholde med andre faktorer, fx tidspunkt for påkørsel og årstid. Forhåbentligt resulterer det i viden, som kan være med til at forebygge mange ulykker i fremtiden. Til gavn for både dyr og mennesker, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden