Paul Simon fra helt nye vinkler - stor tak til faster Lone

Torsdag aften gav 5 x Vuust koncert i Musikkens Hus i Aalborg. Koncerten var Poul Simon numre forklædt som jazz. Her er det Clara Vuust i vokalen og Peter Vuust på bas bagved. <i>Foto: Martin Damgård</i>

Torsdag aften gav 5 x Vuust koncert i Musikkens Hus i Aalborg. Koncerten var Poul Simon numre forklædt som jazz. Her er det Clara Vuust i vokalen og Peter Vuust på bas bagved. Foto: Martin Damgård

KONCERT

5 x Vuust

Imponerende. Nogle familier er bare så tindrende stjerne-talentfulde, at det næsten gør ondt - hvis det altså ikke lige var, fordi det gør så godt...

Sådan er det med eksempelvis Koppel, Winding og Dissing. For da slet ikke at tale om Vuust i skikkelse af bassisten (og hjerneforskeren) Peter Vuust, hans kusine Clara (sang), hans fætter Christian (saxofon) og hans sønner Frederik (klaver) og Mikkel (trommer).

Torsdag aften gav fire ud af de fem Vuust'er - suppleret med trommeslageren John Riddell - det meste af to timers rundgang i nærmest alle hjørner af Paul Simons yderst alsidige repertoire.

Helt ærligt, Paul Simon forklædt som forskellige former for jazz? Hvordan går det til?

Men sådan har det været med blandingen af populærmusik og jazz, siden Louis Armstrong i 1929 både frydede og forargede ved at nyfortolke "On the Sunny Side of the Street" (forklarer Peter Vuust i en udmærket introduktion på Center for Dansk Jazzhistorie lige inden koncerten).

Den særdeles smittende begejstring for Paul Simon har Vuust'erne med sig fra barndommen og fra faster Lone (i et hjem, hvor man ellers udelukkende har lyttet til klassisk musik) - og den bærer i dén grad Peter Vuust & Co. gennem flere ret overrumplende nyfortolkninger, hvor man i nogle tilfælde har skilt klassikerne ad for at angribe dem fra helt nye vinkler.

Mest overraskende er nok et af de mest harmoniske og tilbagelænede numre, "Scarborough Fair", der hos 5 x Vuust pludselig fremtræder helt anderledes sitrende hektisk og mere kompleks, umiddelbart sværere at gå til, men ikke mindre spændende af den grund.

I den anden ende af spektret ligger så flere portioner lys, let og legende, men samtidig yderst lødig frokostcafé-jazz, her og der med et vist tilsnit af latinamerikanske rytmer og holdt på plads af Clara Vuusts søde, klare stemme. Forrygende til formålet. At give lejlighed til at dvæle midt i en heftig accellerationstid.

Som altid er det en fornøjelse at opleve særdeles professionelle musikere virkeligt beherske deres instrumenter - og med Vuust'erne bliver man overbevist én gang for alle med en knap 10 minutter lang, sprællevende udlægning af "Sound of Silence" med rigeligt med plads til overordentligt sprælske saxofon-, klaver- og bassoloer på skift.

Andre steder rykker trommeslageren også rent igennem - han er en mere end kompetent afløser for Mikkel Vuust (som var forhindret på grund af ophold i USA) og bliver i øvrigt præsenteret som "J.R. Vuust - the artist formerly known as John Riddell".

Oveni de stærke musikalske oplevelser trækker det kun yderligere op, at Peter Vuust giver sig tid til at forklare nogle af numrene, ikke bare hvor de passer ind i værket, men også ganske bestemte passager og tekstbidder, som man skal lægge særligt mærke til. Suppleret med små anekdoter og personlige iagttagelser. Eksempelvis med Paul Simons besvær med at gøre "Still Crazy..." færdig.

Sådan en aften giver kun én lyst til at tage endnu en tur med Paul Simons mange numre. Og med 5 x Vuust på cd, "Further to Fly". Mange tak for det. Også til faster Lone.

Ove Nørhave

on@dnmh.dk 

5 x Vuust i Intimsalen i Musikkens Hus i Aalborg torsdag aften.

Dem spillede 5 x Vuust:

1. sæt: Sound of Silence. Jonah. Overs. Scarborough Fair. Still Crazy After All These Years. The Night Game. Have A Good Time.

2. sæt: The Teacher. So Long, Frank Lloyd Wright. Some Folks' Lives Roll Easy. April Come She Will. Questions for the Angels. Further to Fly.

Ekstra: African Skies. Diamonds on the Soles of Her Shoes. American Tune.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Knivoverfald i Aalborg - politi massivt til stede
Luk