Hun blev kendt som den dumme pige: Nu vil Pernille i Folketinget
Hun blev af omverdenen døbt 'Dumme Pernille'. Nu tager hun revanche og håber, at samfundet og arbejdsgiverne kan se bort fra hendes fortid

Pernille Vejs udelukker ikke at blive medlem af et andet parti, men hun foretrækker at stifte sit eget. Foto: Torben Hansen
AALBORG:For ni år siden dukkede Pernille Nygaard Vejs op på TV-skærmen hos omtrent 200.000 seere, da Paradise Hotel sæson 8 løb over skærmen.
Nu står hun i Juridisk Institut på Aalborg Universitet, hvor hun underviser et hold af kandidatstuderende i skatteret. Ved siden af er hun i gang med at færdiggøre sin egen kandidat på jurastudiet.
Til sommer kan hun kalde sig jurist, og hvis alt går efter nordjydens plan, kan hun om to år tilføje endnu en prominent titel til CV'et. Hun vil nemlig i Folketinget.
- Jeg har altid haft lyst til at engagere mig politisk, men jeg har ikke haft tiden eller så stærke holdninger, som jeg har nu, siger Pernille, der er tidligere DSU-medlem.

På 10 år har Pernille taget en rutschebanetur, der har yderpunkterne Paradise Hotel og en kandidatuddannelse på jurastudiet. Foto: Torben Hansen
Men hendes fortid i ungdomspartiernes pendant til Socialdemokratiet er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det er her hendes politiske fremtid ligger. Hun foretrækker nemlig at stifte sit eget parti.
Og selvom Paradise Hotel og Folketinget er to verdener, der er så langt fra hinanden, som man kan forestille sig, så er der i dette tilfælde en kobling mellem de to.
For det er Pernilles tilmelding til Paradise Hotel, der gør, at hun snart kan kalde sig jurist. Og den rejse vil hun tage med sig ind i Folketinget og gøre til en mærkesag.

- Mit kommende parti vil være mere rødt end blåt. Men sådan som det politiske landskab ser ud nu, så er der ikke rigtigt nogle, der er røde eller blå. De er vel alle en eller anden form for lilla, siger Pernille. Foto: Torben Hansen
Ikke jura potentiale
Pernille begyndte som så mange andre på gymnasiet i 16-års-alderen, men hun vidste egentlig ikke hvorfor.
- Jeg var slet ikke mentalt klar. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle bruge uddannelsen til, og hvad jeg ville, erindrer Pernille om sin skolegang i gymnasiet.
Hun gik mere op i at have det sjovt og feste, og det udmøntede sig i karaktererne 02 og 4.
- Gudskelov droppede jeg ud før eksamenerne, så karaktererne ikke fik konsekvenser for mit eksamensbevis. De karakterer ville have bundet og fanget mig, for der er ikke meget jurapotentiale over 02, siger Pernille.

Pernille ville ikke kunne tage plads som underviser i Juridisk Fakultet på Aalborg Universitet, hvis hun var fortsat i gymnasiet. Foto: Torben Hansen
Da Pernille droppede ud af gymnasiet, tog hendes liv fart.
Hun løsrev sig fra uddannelsessystemet for at leve et liv, der var fyldt med arbejde, rejser og Paradise Hotel.
Hvor der er vilje, er der vej
Hendes opførsel og udsagn i realityprogrammet fik hurtigt folk og medier til at stemple hende som dum.
Tilbage i Danmark var stemplet som dum ikke noget, der for alvor gik realitystjernen på. For selvom hun var stemplet som dum, holdt det ikke Pernille fra ofte at benytte biblioteket, og her faldt hun pludselig over et emne, der fangede hendes interesse.
Grundloven.
- Af en eller anden årsag begyndte jeg at interessere mig vildt meget for vores rettigheder, og hvordan vores samfund og system er bygget op, siger Pernille.
Det fik nordjyden til at overveje, om jurastudiet ville være noget for hende. Men noget holdt hende tilbage.

Pernille har længe studeret for at blive forsvarsadvokat, men tingene har taget en drejning, og nu drømmer hun om at blive anklager. Foto: Torben Hansen
For omverdenens øgenavn - 'Dumme Pernille' - havde sat sig i hendes bevidsthed.
- Jo mere folk sagde til mig, at jeg var dum, jo mere troede jeg på det. Så jeg tænkte egentlig, at jeg ikke var god nok til jura og ville satse lavere, siger Pernille.
Alligevel satte hun sig ned med studievejlederen på HF-uddannelsen og delte sine ambitioner om uddannelse.

Foto: Torben Hansen
Sammen fandt de frem til, at adgangskvotienten for jurastudiet var på 9,4. Derfor mente studievejlederen, at Pernille skulle stile efter at få et gennemsnit på 10 for en sikkerheds skyld.
Et karaktergennemsnit, der lå langt fra de 02- og 4-taller, hun modtog i sit første møde med ungdomsuddannelserne.
- Hun sagde, at hun var sikker på, at jeg sagtens kunne klare det - det handlede bare om, at jeg ville det nok, siger Pernille.
Unge bør tage sig tid
Og det ville hun.

Dannelse indenfor digitale sexkrænkelser er et af Pernilles største politiske mærkesager. Foto: Torben Hansen
Det er også det, der er den markante forskel på 16-årige Pernille, der startede på gymnasiet, og den 23-årige Pernille, der startede på HF.
- Jeg havde en mening og et formål med uddannelsen, da jeg vidste, hvad jeg ville bruge den til, siger Pernille.
- Hvis jeg som 16-årig havde taget en gymnasial uddannelse uden at vide, hvad jeg ville med den og derfor ikke kunne komme ind på jurastudiet i dag, ville jeg være virkelig deprimeret og ærgerlig.
Ifølge Pernille er det ikke unormalt, at unge mennesker ikke ved, hvad de vil med deres ungdomsuddannelse, og derfor tager de den ikke seriøst nok. Faktisk er der mange, der påbegynder sin ungdomsuddannelse, fordi det er forventningen fra hjemmet og en norm.
Derfor går hun ind for, at der politisk skal laves tiltag, der enten tvinger eller opfordrer elever til at tage et sabbatår efter folkeskolen for at finde ud af, hvad man vil bruge deres ungdomsuddannelse til.
- De unge ved ikke, hvad de vil, og derfor bør de tage sig tid til at finde ud af det, før de påbegynder en ungdomsuddannelse. Fremfor at tilskynde at de unge kommer hurtigt igennem uddannelsessystemet, bør politikere tilskynde, at de finder ud af, hvad de rent faktisk vil, siger Pernille.

- Jeg tror nogle gange, at hensynet til de unges individ ikke bliver vægtet aller højest. Det handler hurtigt om, hvad der er bedst for samfundet, siger Pernille. Foto: Torben Hansen
Paradise vil have konsekvenser
Selvom det er ni år siden, Pernille Nygaard Vejs deltog i Paradise Hotel, så hænger prædikatet som deltager ved.
Det har en række positive og negative konsekvenser, men deltagelsen er ikke noget, som nordjyden fortryder.
En af de positive konsekvenser er, at hun har fået skabt sig et navn og en platform, som hun kan bruge til at blive hørt, når hendes politiske projekt går i luften.
- Folk og specielt den unge generation kan genkende mig og måske finde tryghed i mig. Den unge generation er dem, der er fremtidens vælgere, og det er dem, der kommer til at forme fremtidens samfund. Så hvis jeg kan tale til dem, og de ved, hvem jeg er, så er det måske en fordel for mig, siger Pernille.
En iøjnefaldende negativ konsekvens kunne være øgenavnet 'Dumme Pernille'. Det er ikke umiddelbart et navn, der vækker positive associationer med en jurist og politiker.

- Jeg går ikke og dømmer topledere og erhvervsfolk for, hvad de gjorde, da de var 20 år. Jeg har været i den situation, at min ungdom har været mere eksponeret end de flestes, men det bør ikke ligge mig til last, siger Pernille.
Det er dog en periode, den kommende jurist har lagt bag sig, og hun håber, at omverdenen også kan komme videre fra den Pernille, de så på TV for ni år siden.
- Hvis ikke man kan indse, at jeg som 20-årig er en anden person, end jeg er som 30-årig, så er det ikke mig, der har et problem. Så er det samfundet og arbejdsgiverne, der har et problem.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.