Mand tæt på at dø af kulde - reddet af Samson
Vaks politihund fandt frem til 53-årig mand, der var tæt på kuldedøden

Samson har flere års erfaring som politihund og er højt klassificeret til sit job. Foto: Nordjyllands Politi
AALBORG:Da en 53-årig mand i mandags gik hjemmefra i nedtrykt sindstilstand og alkoholpåvirket, var det signal til, at hundeførere fra Nordjyllands Politis hundepatruljer skulle i aktion. Og det skulle gerne gå hurtigt, for vejret var med temperaturer omkring frysepunktet ikke med den bortgåede mand.
Det fortæller Nordjyllands Politi på sin Facebookside.
- På denne tid af året er det ganske kritisk, når personer forlader hjemmet, måske uden overtøj, og går rundt i kulde, regn eller sne – det kan ende fatalt. Det er afgørende, at vi finder den eftersøgte hurtigst muligt, fortæller politikommissær Casper Jacobsen, leder af hundesektionen hos Nordjylland Politi.
Derfor var patruljehunden Samson og hans fører også helt klar, da vagtchefen sendte dem af sted i mandags ved 17-tiden.
En såkaldt mastesøgning på den 53-årige mands mobiltelefon - den var efterfølgende blevet slukket - viste, at manden formentlig befandt sig sydøst for Gigantium i Aalborg.
Sammen med en anden hundepatrulje satte Samsons fører straks kurs mod det relevante område.
Hundepatruljerne runderede i både biler og til fods med hundene i aftenmørket.
Og blot 40 minutter senere havde Samsons skarpe næse snuset sig frem til den eftersøgte mand.
Han lå bag en bropille af beton, underafkølet og svært påvirket af alkohol. Han var ikke varmt klædt på, og han manglede den ene sko.
- Havde det ikke været for Samsons indsats, fine næse og andre hundekompetencer, havde vi måske ikke fundet den 53-årige mand i tide. En vellykket eftersøgning, der er hver en træningstime værd, siger Casper Jacobsen til nordjyske.dk.
Samson, der har flere års erfaring som politihund, er klassificeret som gruppe 1 hund, hvilket vil sige, at han er med på de absolut sværeste opgaver - og også de værste forbrydelser.
Og der er tale om utallige træningstimer, for de nye hunde begynder faktisk træningen allerede når de blot otte uger gamle forenes med deres kommende hundefører hos politiet.
- Det er en livsstil at være hundefører. Hele familien inddrages i arbejdet, når en sådan hund skal læres op. Det er noget alle skal være indforstået med, når du har en sådan hund under oplæring og med i betjentenes hjem hele tiden, forklarer Casper Jacobsen.
Hundeførerne får hunden af politiet, men står ellers selv med det fulde ansvar for opdragelse og oplæring af hundene.
Året rundt redder politiets hunde menneskeliv i det, vi kalder humanitære eftersøgninger – dvs. eftersøgninger, hvor vi kontaktes af bekymrede borgere eller institutioner, fordi de savner et familiemedlem eller en beboer, som er gået fra bopælen og enten ikke kan eller vil finde hjem selv.
- Vi har mange opgaver, men eftersøgninger er en stor opgave, og når det lykkes at finde en eftersøgt person - som i denne sag i live - så er det bare det fedeste. Det giver et fantastisk kick, siger politikommissæren.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.