Derfor står psykisk syge højt på vaccinelisten
Psykiatriske patienter vil blive vaccineret hurtigt, fordi mange er yderligere belastet af en række andre sygdomme

Patienter med psykiske lidelser har ofte andre sygdomme, der gør dem sårbare overfor smitte med covid-19. Patienter i Ældrepsykiatrien i Brønderslev var blandt de første, der blev vaccineret. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen
NORDJYLLAND:Selvom psykiatriske patienter ikke umiddelbart forekommer så udsatte som patienter med fysiske sygdomme, står mange af dem alligevel højt på den nationale prioriteringsliste til at blive vaccineret mod covid-19.
- Psykiatriske patienter er generelt en meget sårbar gruppe, så vi forventer, at en meget stor del af vore patienter bliver tilbudt vaccination som nogle af de næste, siger professor Jan Mainz, direktør i Psykiatrien i Region Nordjylland.
Borgere med psykiske lidelser er ikke som gruppe sat højt på prioriteringslisten til vaccination. Men da en meget stor del af dem er belastede af en eller flere alvorlige fysiske sygdomme, vil de være blandt de næste, der bliver tilbudt vaccination efter den nationale prioriteringsliste, så snart der er vaccine til rådighed.
- Det er vigtigt, at vi hjælper dem rent praktisk, så de får mulighed for at benytte sig af tilbuddet, siger Jan Mainz.

Jan Mainz, direktør i Psykiatrien i Region Nordjylland, forventer at et stort antal patienter i psykiatrien vil få tilbud om vaccination inden for kort tid. Arkivfoto: Laura Guldhammer Laura Guldhammer
Han påpeger, at psykiatriske patienter generelt har langt højere dødelighed end andre, fordi mange af dem, samtidig med den psykiatriske lidelse, er belastet af hjertesygdomme, lungelidelser, sukkersyge og en lang række andre sygdomme, udløst af usund og uregelmæssig livsstil.
- Derfor er der ikke tvivl om, at mange af vore patienter vil få besked om vaccination snarest, og vi er klar til at løse opgaven, både når det gælder indlagte på sengeafsnit i psykiatrien og ambulante patienter.
Det er endnu ikke afklaret præcis hvor og hvordan vaccination af ambulante psykiatriske patienter kommer til at foregå, men også for deres vedkommende vil de blive indbudt individuelt via e-boks eller brev.
I den nordjyske psykiatri er indtil videre godt 100 personer vaccineret - 80 ansatte og 25 patienter.
I første vaccinationsrunde blev de allermest udsatte patienter vaccineret. Det drejer sig primært om ældre med demens eller andre psykiske lidelser, der er indlagt eller behandles i ældrepsykiatrien på Brønderslev Psykiatriske Sygehus. Også patienter med spiseforstyrrelser er blandt de første, der har fået tilbudt vaccinen, og det samme gælder de ansatte, der arbejder med særligt sårbare grupper.
Jan Mainz fortæller, at man har forhørt sig om interessen for vaccination blandt de øvrige cirka 1200 ansatte i psykiatrien, og alt tyder på, at langt de fleste vil benytte sig af muligheden, så snart de får tilbuddet, ligesom det er tilfældet blandt patienterne.
- Jeg har ikke hørt om en eneste, der har sagt, at de ikke vil vaccineres, når de får mulighed for det, og det er glædeligt, siger Jan Mainz.
I nogle tilfælde, primært når det drejer sig om demente, har det været nødvendigt at indhente samtykke til vaccination hos patientens familie eller værge.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.