Voldsom stigning i corona-smitte: Regering vil genindføre coronapas

Folketingets epidemiudvalg skal tirsdag tage stilling til, om covid-19 igen skal være en samfundskritisk sygdom, og om der skal genindføres restriktioner

Mandag aften holdt statsminister Mette Frederiksen pressemøde om coronasituationen i Danmark. Foto: Scanpix <i>Ritzau Scanpix</i>

Mandag aften holdt statsminister Mette Frederiksen pressemøde om coronasituationen i Danmark. Foto: Scanpix Ritzau Scanpix

NORDJYLLAND:Corona-situationen udvikler sig kritisk i Danmark, og derfor foreslår regeringen nu igen at gøre den til en samfundskritisk sygdom og at genindføre nogle af de restriktioner, der ellers blev vinket farvel til tidligere på året.

Det kom frem under pressemødet i Statsministeriet mandag aften, hvor statsminister Mette Frederiksen, sundhedsminister Magnus Heunicke, direktøren for Statens Serum Insitut Henrik Ullum og direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm deltog.

Helt konkret foreslår regeringen at genindføre coronapas på følgende steder:

- natklubber, cafeer, partybusser og indendørs serveringssteder.

- sygehuse og plejecentre

- større arrangementer som fx sportsbegivenheder og gudstjenester - indendørs skal grænsen gå ved 200 deltagere, mens det udendørs skal være 2000 deltagere.

Derudover skal coronapassets vilkår ændres på to områder, nemlig immunitetstid og aldersgrænse. Regeringen foreslår, at immunitet efter smitte kun skal gælde i seks måneder i modsætning til de nuværende 12. Og så skal aldersgrænsen for hvornår man er undtaget at vise coronapas sættes ned fra 16 til 15 år, hvis det står til regeringen.

– Vi kan leve med coronapasset. Det giver en tryghed, når man går i biografen eller til koncert. Coronapasset er også nemt at håndtere for erhvervslivet, siger statsminister Mette Frederiksen.

– Men det bliver mere besværligt nu for jer, der ikke er vaccineret. Sådan synes jeg også, det skal være, fortsætter hun.

Desuden er det nu ved at blive undersøgt, hvordan næste uges valg til kommunalbestyrelser og regionsråd kan afvikles med så lidt risiko for smitte som muligt.

Regeringens forslag og indstillinger skal tirsdag behandles i Folketinget. Først når et flertal i Folketinget har stemt for at ophøje covid-19 til en samfundskritisk sygdom, skal der tages stilling til, om coronapasset skal genindføres.

Smitte stiger hurtigere end forventet

Den seneste uge er flere end 16.000 bekræftet smittet med coronavirus i Danmark. Samtidig er antallet af indlagte steget med 22 procent, fortæller statsminiter Mette Frederiksen.

Mandag er over 300 indlagt med coronavirus, og smitte– og indlæggelsestallene er højere nu end samme tid sidste år.

– Det var forventet, at smitten ville stige, men det er gået hurtigere end forventet, siger hun.

Derfor kom hun og sundhedsministeren med en klar opfordring til dem, der endnu ikke er blevet vaccineret mod corona.

- Flere skal vaccineres. Vi har en imponerende høj tilslutning til vaccinerne sammenlignet med udlandet, men det er ikke nok. Vi har brug for at få flere med, og vi har brug for at få de sidste med nu, siger Mette Frederiksen.

- Vi må ikke lade smitten løbe løbsk.

Vaccinerne beskytter ikke fuldstændig mod at blive smittet med corona, men tallene viser, at sygdomsforløbene med vaccinen er mildere og hurtigere overstået, og at smitten nu overføres fra de ikke-vaccinerede til de vaccinerede.

- Det kan ikke siges tydeligt nok: Bliv vaccineret, lyder opfordringen fra regeringen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.