Sarah har retten til sin egen krop: - Jeg ville undre mig, hvis folk ikke kiggede

I løbet af et årti er Aalborg blevet mere rummelig, samtidig med at nordjyden har affundet sig med de mange blikke, fortæller hun

Det, der startede som påtaget, har udviklet sig til en indgroet del af Sarah Anthony Martins person. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Det, der startede som påtaget, har udviklet sig til en indgroet del af Sarah Anthony Martins person. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

AALBORG:Sarah Anthony Martins krop er dækket af tatoveringer. Hun har har fået sin tunge splittet, stretched sine næsebor og underlæbe samt lagt silikoneimplantater under huden.

- Vi kigger vel alle, når vi ser noget, vi ikke er vant til at se, siger Sarah Anthony Martin om de blikke, hun har fået gennem tiden.

- Det er godt at være nysgerrig. Hvis folk ikke kiggede og var nysgerrige, ville jeg også undre mig. Det ville næsten skræmme mig, hvis folk ikke havde et behov for at kigge og få udvidet sin horisont ved at se noget anderledes. Det er vigtigt, at vi alle bliver skubbet til i forhold til vores verdensbillede i ny og næ.

Som 13-årig fik Sarah foretaget sine første kropsudsmykninger i form af piercinger. Dengang var det et led i en rebelsk opførsel, ligesom da hun sneg sig ud om natten på trods af forbud fra sin mor, og da hun meldte sig ind i socialistisk ungdomsfront.

Sarah vil gennem sin kropsudsmykning vise, at hun har retten til egen krop. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Sarah vil gennem sin kropsudsmykning vise, at hun har retten til egen krop. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

I dag er det ikke længere påtaget - det er en indgroet del af hendes person.

- Jeg er bare pisse god til at være mig selv.

- Som kvinde mener jeg, at man har en forpligtigelse til at vise og sige, at man har retten til egen krop og kan gøre med kroppen, som man vil. Det, der begyndte som en pyntesyge og en udtryksform for mig, har udviklet sig til et behov, der samtidig er ret relevant og vigtig samfundsmæssigt.

Det startede med oldefars arme

Allerede fra barnsben var Sarah stærkt betaget af kropsudsmykning.

Resten af Sarahs familie var langt fra lige så tatoveret, som hun er i dag. Men det er alligevel der, hendes fascination af kropsudsmykning tog sine spæde skridt. Foto Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Resten af Sarahs familie var langt fra lige så tatoveret, som hun er i dag. Men det er alligevel der, hendes fascination af kropsudsmykning tog sine spæde skridt. Foto Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Hun husker tilbage på en tid, hvor hun sad på sin oldefars skød og så Anne og Lotte. Men det var ikke tv'et, der tiltrak hendes opmærksomhed. Det gjorde derimod oldefarens arme, der var tatoveret med skibe, knive og klassiske, grønne splattertatoveringer fra hans tid som sømand.

Også i barndomshjemmet var der inspiration at hente hos Sarahs far. Begge hans arme var nemlig tatoveret, og i hendes øjne var han den smukkeste mand i hele verden.

Det var også hendes far, der introducerede hende til den historiske og kulturelle baggrund for kropsudsmykning, da de sammen kiggede i bøger om de indfødte amerikanere.

- Min far var uddannet skolelærer og måske en smule miljøskadet af det. Derfor var det altid sådan, at hvis vi lavede noget sammen, skulle jeg også lære noget af det. Det gjorde jeg også, men det var helt klart billederne med de indfødtes maling og pynt, der stjal min opmærksomhed.

Kropsudsmykning i tusindvis af år

Ifølge Sarah er kropsudsmykning faktisk en del af vores alles kollektive bevidsthed. Det viser historien nemlig.

Det har undervejs skabt en ambivalent følelse, når folk kiggede efter Sarah, men i dag har hun affundet sig med situationen. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Det har undervejs skabt en ambivalent følelse, når folk kiggede efter Sarah, men i dag har hun affundet sig med situationen. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Hun fortæller blandt andet om fundet af en nedfrossen person i Østrig, der var vel bevaret på trods af at have eksisteret i 6000 år. Hans krop var dækket af tatoveringer og er et af mange beviser på, at mennesket altid har haft en trang til at udsmykke sig selv, hvad enten det har været af praktiske eller personlige årsager.

Derfor kan det godt undre nordjyden, når folk stiller sig kritisk overfor hendes beslutning om at udsmykke sin krop, som hun har gjort. Specielt når det er de færreste, der kan se sig selv helt fri for at gøre brug af nogen former for kropsudsmykning.

- Alle klipper sit hår og sætter det om morgenen på en bestemt måde. Nogle træner i fitness og udvikler vildt store kroppe. Det er også en kropsudsmykning og en udtryksform. Og af en eller anden grund, så har vi fået en fælles forståelse for, at det er okay, hvis man får lavet større læber, større bryster eller rettet sine kindben, men hvis man bliver tusset i hele ansigtet – specielt som kvinde - så er det en anden sag.

- Det er ikke fordi, det jeg gør, er noget nyt eller banebrydende. Jeg har bare en del mere udsmykning end gennemsnittet, og så er jeg en kvinde, der gør noget, der ikke passer ind i det gængse verdensbillede af, hvordan en smuk kvinde ser ud. Man kan være en smuk og pæn pige på mange måder, og vi er alle sammen smukke på hver vores måde. Det her er bare mit udtryk og det, jeg synes, er pænt.

Aalborg har vokset sig større

For seks år siden blev de mange blikke faktisk for meget for Sarah. Derfor besluttede hun sig for at pakke kufferten og drage mod USA, hvor hun forventede at møde en anden form for forståelse og åbenhed for sit udseende.

Men græsset er ikke altid grønnere på den anden side.

For selvom hendes daværende kæreste på det tidspunkt havde langt flere tatoveringer og piercinger end hende, så var det altid Sarah, som blikkende og de kritiske røster rettede sig mod.

- Fordi jeg var kvinde og mor, gjaldt der andre regler for mig. Jeg er en super god mor, men jeg kunne føle og høre, hvordan der i andres øjne blev stillet spørgsmålstegn ved min evne til at være mor udelukkende baseret på, hvordan jeg så ud.

Selvom hun egentlig følte, at Aalborg var blevet for lille for hende, vendte hun altså tilbage til Nordjylland for at have sin dagligdag, hvor det hele startede.

Gennem årene har nordjyden gradvist vænnet sig til blikkene, men udviklingen kommer også udefra. For mens tatoveringerne, piercingerne og kropsmodifikationerne har spredt sig ud over hendes krop, så har aalborgenserne også udvidet deres rummelighed.

- Aalborg har vokset sig større. I dag rummer byen alle typer af mennesker fra hele verden, og mentalt er Aalborg bare blevet en større by i løbet af de sidste 10-15 år. På den måde er jeg ikke så mærkelig at se på, som jeg var engang.

Lever drømmen i Nordjylland

Der er mange årsager til, at Sarah med et smil på læben dagligt bevæger sig ned ad Vesterbro for at tage på arbejde. Faktisk kan hun ikke nævne et eneste minus ved sit job, selvom hun godt selv ved, at det er rigtigt dengse-svar. Til gengæld kan hun remse plusserne op i ét væk.

Et af plusserne er, at hun har fået lov til at arbejde med sin helt store passion og hobby. Det har bragt hende vidt omkring i verden, og nu er det også begyndt at trække andre til Nordjylland.

- Folk kommer fra hele landet, kun fordi jeg er mig og kan det, som jeg kan. Den anerkendelse har jeg arbejdet på i døgndrift, og der er jeg endelig kommet til. Der er ikke noget federe end den kreative frihed, som mange af mine kunder giver mig. Når man starter som piercer, er den type af kreative frihed noget, man kun drømmer om at få fra sine kunder, men aldrig forventer bliver muligt.

For Sarah er det heldigvis sådan, at det ikke kun er kunderne, der får noget ud af hendes ydelser. Det er nemlig specielt kundekontakten, der gør hverdagen og de samme arbejdsrutiner sjove og uforudsigelige.

- Hver gang jeg tror, at jeg har set og oplevet alt, dukker der et nyt menneske op, som kommer under huden på mig eller tænker på en måde, som jeg aldrig har oplevet før. Det er noget, der tænder gnisten for mig.

Rettelse 24. januar kl. 11:13: Nordjyske gør opmærksom på, at det i Danmark er ulovligt at tatovere på hals, hænder og hovedet ifølge tatoveringsloven.

Sarah arbejder som tatovør og piercer i Artistic Tattooing på Vesterbro i Aalborg. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Sarah arbejder som tatovør og piercer i Artistic Tattooing på Vesterbro i Aalborg. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden